ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Περισσότερα
από 50.000 κατασχετήρια έχουν αποστείλει οι εφορίες το τελευταίο
διάστημα στις τράπεζες, στοχεύοντας να εισπράξουν τις εμφανιζόμενες
ληξιπρόθεσμες οφειλές λαϊκών νοικοκυριών.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, και με τη συνεργασία των τραπεζών, ο κρατικός μηχανισμός «σηκώνει» από τους λογαριασμούς, με συνοπτικές διαδικασίες, όχι μόνο τις όποιες ελάχιστες αποταμιεύσεις έχουν μείνει στις λαϊκές οικογένειες, αλλά και τους πετσοκομμένους μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας κ.ά. που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Από τη φοροεισπρακτική επιδρομή μάλιστα δε γλιτώνουν ούτε τα μικροποσά, ούτε τα χρήματα που με βάση τον ισχύοντα νόμο δεν επιτρέπεται να κατασχεθούν (π.χ. μισθοί και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ το μήνα). Οι τραπεζίτες επιχειρούν να δικαιολογηθούν, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την πηγή προέλευσης της κατάθεσης.
Να σημειωθεί ότι σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια φτάνουν σήμερα τα νοικοκυριά με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, ενώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο 8μηνο του 2013 φτάνουν τα 5,3 δισ. ευρώ. Στα «συρτάρια» του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του ακατάσχετου σε μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 στα 600 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες. Σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, στο 75% έχουν εκτοξευθεί τα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται «στο κόκκινο», με τις οφειλές πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση να διαμορφώνονται στο 15%, και των καταναλωτικών δάνειων στο 65%.
Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη εμφανίζεται στα 94.766 ευρώ.
Από τη στήλη "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" του Ριζοσπάστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου