Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

"...Προοπτική δική μας είναι να κλιμακώσουμε τους αγώνες..."

 
 
Η «επαναγορά» *
 
Κάποιοι από τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θεωρούν ότι η συμφωνία που έκαναν με την ΕΕ και τους τραπεζίτες για τη λεγόμενη επαναγορά χρέους, πρέπει να πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης και να εκληφθεί ως η απαρχή για θετικές εξελίξεις στην πορεία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Είναι φανερό ότι λένε ψέματα. Κατ' αρχήν οι συμφωνίες στις οποίες καταλήγουν οι δυνάμεις στήριξης του κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα, έχουμε την πείρα που αποκομίσαμε από το προηγούμενο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, που ήταν το δεύτερο μνημόνιο και τα βάρβαρα μέτρα που το είχαν συνοδεύσει. Ακόμα -και κυρίως- επειδή τα θύματα της σημερινής πολιτικής, δεν μπορούν να περιμένουν την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη από αυτούς που εδώ και δυόμιση χρόνια σταυρώνουν το λαό, πότε στο όνομα του χρέους, πότε για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Μοναδική αλήθεια είναι ότι τούτη τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας αναλυτής που να διατυπώνει ολοκληρωμένη εκτίμηση για την έκταση και το βάθος που θα έχει τελικά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μια κρίση που οδηγεί εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στη χρεοκοπία. Γι' αυτό και είναι προσεκτικοί ακόμα και στο χρόνο που θα σταματήσει ο κατήφορος, που ξεκίνησε το 2008. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις εκθέσεις αρμοδίων οίκων και φορέων που θεωρούν βέβαιο ότι μέσα στην επόμενη χρονιά, κρίση οικονομική θα χτυπήσει και άλλες χώρες της ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι τα περί ανάπτυξης που λένε οι κυβερνώντες, είναι κούφια λόγια.
 
Αυτοί βέβαια, προσπαθούν να κοροϊδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και είναι αναμενόμενο. Δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι υπέρ των λαϊκών στρωμάτων τα «κουρέματα» που αποφασίζουν οι ίδιοι οι πιστωτές, προκειμένου να μη χάσουν, λόγω της κρίσης, το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει προς τη χώρα, φαντάζονται ότι διευκολύνονται να περάσουν τα άγρια σχέδια που έχουν σε βάρος του λαού. Γιατί, όπως δείχνουν τα πράγματα τα σχέδια της πλουτοκρατίας ούτε αρχίζουν, ούτε σταματούν στα μνημόνια που ήδη έχουν επιβληθεί σε βάρος μας.
 
Είναι ολοφάνερο ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, δεν είναι αρκετά για να γυρίσει ο τροχός της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν αρκούν, δηλαδή, για να μπορέσουν και πάλι οι κεφαλαιοκράτες να επανέλθουν σε συνθήκες που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη κερδοφορία τους. Χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Απαιτούν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Ορέγονται κοινωνικές συνθήκες, παρόμοιες με εκείνες τις οποίες ...«απολαμβάνουν» οι ανταγωνιστές τους, σε Κίνα, Ινδία, ή Ταϊλάνδη. Αξιώνουν κι άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις και πολιτικές, και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, περισσότερα μνημόνια. Για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες χώρες, για κάθε χώρα που εξουσιάζει το κεφάλαιο.
 
Κανένα «κούρεμα» και «επαναγορά» δεν αποτελεί λύση και προοπτική για το λαό. Κάθε λύση με οποιαδήποτε φιλολαϊκή χροιά, βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκεται όχι απλά στην αντιμετώπιση της λαίλαπας που κατατρώει τα σωθικά της εργατιάς, αλλά στην ανατροπή της εξουσίας αυτών που ζουν και γιγαντώνονται από το αίμα των εργατών.  
 
Προοπτική δική μας είναι να κλιμακώσουμε τους αγώνες, για να απαλλαγούμε από κάθε παράσιτο της κοινωνίας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην άλλη κοινωνία, το σοσιαλισμό.
 
"Πάνω από 31 δις ευρώ η επαναγορά των ομολόγων ΕΔΩ
 
«Πάνω από 31 δις ευρώ η επαναγορά των ομολόγων όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η διαδικασία για επαναγορά των ομολόγων συγκέντρωσε προσφορές συνολικού ύψους 31,8 δις ευρώ. Ωστόσο, το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης με γνώση της δημοπρασίας σημειώνει ότι η τιμή που καταβλήθηκε για τα ομόλογα δεν θα είναι αρκετή για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020...» 
 
*Η «επαναγορά» Ριζοσπάστης, Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου