Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία-ΗΠΑ: Στη φόρα ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ στην Ουκρανία…

Αποκαλυπτική τηλεφωνική συνομιλία της 
Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ


Αποκαλυπτική τηλεφωνική συνομιλία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ουκρανία, Τζέφρι Πίατ, που αναρτήθηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα «You Tube» και αναπαράχθηκε από την εφημερίδα «Kyiv Post», δεν αποδεικνύει μόνον τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παρέμβουν στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Κίεβο και να «βοηθήσουν» στη συγκρότηση ενός «ενιαίου αντιπολιτευόμενου μετώπου» προς εξυπηρέτηση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών επιδιώξεων. 

Καταδεικνύει περισσότερο και τις αντιθέσεις στον ευρωατλαντικό άξονα ΗΠΑ - ΕΕ, καθώς στην επίμαχη τηλεφωνική συνδιάλεξη η Νούλαντ αναφέρεται, αν μη τι άλλο, περιφρονητικά στο ρόλο και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απροκάλυπτες παρεμβάσεις

Επιπλέον, στο διάλογο Νούλαντ και Πίατ γίνεται μία ανοιχτή καταγραφή των απόψεων αμφοτέρων αξιωματούχων για τους τρεις ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης: Τον (πρώην πυγμάχο) Βιτάλι Κλίτσκο, τον (πρώην υπουργό Οικονομικών) Αρσένι Γιάτσενιουκ και τον ακροδεξιό Ολέγ Τιάγκνιμποκ, με την Αμερικανίδα υφυπουργό να εκφράζεται απροκάλυπτα υπέρ του δεύτερου λέγοντας ότι αυτός «έχει την οικονομική εμπειρία».

Η Νούλαντ αναφέρεται και στο ρόλο του Ρόμπερτ Σέρι, του νέου ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, στις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης λέγοντας: «Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν και, ξέρεις, να πάει να γ. . . η ΕΕ».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής την επικροτεί και συμφωνώντας τής απαντά ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει (η αντιπολίτευση)», γιατί σε διαφορετική περίπτωση «οι Ρώσοι θα εργάζονται στα παρασκήνια για να το υπονομεύσουν».


Επιβεβαιώνουν ουσιαστικά οι ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, σε φανερή αμηχανία για την αποκαλυπτική τηλεφωνική συνδιάλεξη, δεν διέψευσε άμεσα ούτε επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του διαλόγου. Σημείωσε, ωστόσο με νόημα ότι η Νούλαντ απολογήθηκε ήδη σε αξιωματούχους της ΕΕ για τα «σχόλια».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο «μίας ιδιωτικής συνομιλίας» αφήνοντας αιχμές για το ρόλο της Ρωσίας στην αποκάλυψη της υπόθεσης σημειώνοντας ότι το επίμαχο βίντεο «εντοπίστηκε αρχικά και σχολιάστηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση, πιστεύω ότι αυτό λέει κάτι για τον ρόλο της Ρωσίας».

Ας σημειωθεί πάντως ότι χτες, πριν την αποκάλυψη της τηλεφωνικής συνδιάλεξης Νούλαντ - Πίατ, ο στενός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν, Σεργκέι Γκλάζιεφ, είχε καλέσει την Ουάσιγκτον με συνέντευξή του στην ουκρανική εφημερίδα «Κομερσάντ» «να σταματήσει τον εκβιασμό και τον εκφοβισμό»* έναντι του Κιέβου, αναφέροντας ως παράδειγμα πρόσφατη συνάντηση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Β. Νούλαντ με Ουκρανούς ολιγάρχες.

*Η Ρωσία καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι χρηματοδοτούν 
την ουκρανική αντιπολίτευση (ΕΔΩ)

Από το 902.gr

1 σχόλιο:

  1. Το πράγμα στην Ουκρανία έχει χοντρύνει ακόμη περισσότερο.

    Οι ΕΠΑ στέλνουν ...στρατό(!!!!) -περιέργως δεν το είδα ούτε στα "ψιλά" του ελληνικού τύπου-, και οι Ρώσοι υπενθυμίζουν πως βάση της εγγυητικής συνθήκης της Ουκρανίας (κάτι ανάλογο με αυτήν της Κύπρου στην οποία "πάτησε" νομικά ο "Αττίλας"), μπορούν να κάνουν το ίδιο...

    Φωτιά στα μπατζάκια μας...

    http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/02/blog-post_4166.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή