Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Ραγδαίες εξελίξεις - «Δεν παραιτούμαι» λέει από το Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την επίτευξη 
της ενδοαστικής συμφωνίας (ΕΔΩ) την Παρασκευή το μεσημέρι.*


Μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών από το κυβερνών «Κόμμα των Περιοχών», ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σήμερα το πρωί εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο και αναχώρησε για την ανατολική Ουκρανία και την πόλη Χάρκιφ, ενώ η προεδρική κατοικία φερόταν να έχει περάσει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον Πρόεδρο, αυτός βρίσκεται στην περιοχή για προγραμματισμένη εκδήλωση στην περιοχή της Σεβαστούπολης και είχε ανακοινωθεί ότι θα έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα σε τοπικό κανάλι.

Μιλώντας αργότερα στο τηλεοπτικό κανάλι UBR στο Χάρκοβο, ο  Γιανουκόβιτς  καταδίκασε την κατάσταση στη χώρα του, την οποία περιέγραψε ως ένα «πραξικόπημα». 
 
«Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στη χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος», δήλωσε. 

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί. «Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» τη χώρα.

Ο Γιανουκόβιτς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τους ακραίους από την κατάληψη της εξουσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι 200 τοπικά γραφεία του κόμματός του πυρπολήθηκαν, ενώ υποστήριξε ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυρά καθ οδόν για το αεροδρόμιο, όπου μετέβαινε για να πετάξει για το Χάρκοβο.

Αναφερόμενος στα μέλη του κόμματός του που αποχώρησαν για να προσκολληθούν στην αντιπολίτευση, είπε πως «κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν την πίεση και φοβούνται για τις οικογένειές τους». Πρόσθεσε πως ορισμένοι υποστηρικτές του υπέστησαν ακραία βία, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Βλαντιμίρ Ρίμπακ.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής

Ο  Βλαντιμίρ Ρίμπακ -ένας εκ των στενών συνεργατών του Γιανουκόβιτς- υπέβαλε το πρωί του Σαββάτου την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας.

Στη Βουλή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ψήφισης διαφόρων αποφάσεων που αφορούν στην ανάθεση αρμοδιοτήτων σε μέλη της, καθώς από τις παραιτήσεις έχουν μείνει κενές θέσεις τόσο στο κοινοβούλιο και τις επιτροπές του όσο και στην κρατική διοίκηση. 

Νέος πρόεδρος της Βουλής ψηφίστηκε ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, στενός συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού  Γιούλια Τιμοσένκο. Εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. 

«Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης», δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά. Αμέσως μετά, η Βουλή αποφάσισε την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο, που ήταν φυλακισμένη από το 2011 για διαφθορά με ποινή 7 ετών. Λίγο μετά μεταδόθηκε στο διαδίκτυο ότι η Τιμοσένκο βγήκε από τη φυλακή, όμως ένας εκπρόσωπος του κόμματός της διέψευσε την είδηση. 
 
Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα φέρει στη Βουλή πρόταση για την άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς και την πραγματοποίηση εκλογών μέχρι τις 25 Μάη, ζήτημα  που ήταν πιθανό να ψηφιστεί αργότερα.

Ταυτόχρονα, από αναλυτές αναζωπυρώνονταν τα σενάρια για πιθανή αυτονόμηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κυριαρχεί το «Κόμμα των Περιοχών» με φιλορωσικό προσανατολισμό ή ακόμα και διχοτόμηση της χώρας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τοπικοί παράγοντες που θα συναντιόνταν με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς δήλωναν ότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις που πήρε σήμερα η Βουλή.
Associated Press

Για «άμεση απειλή της εθνικής κυριαρχίας 
της Ουκρανίας» κάνει λόγο η Ρωσία  (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου