Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Όταν ακούς τους αστούς να στενοχωριούνται για τις κοινωνικές ανισότητες, βγάλ' τους τη μάσκα του «καλού Σαμαρείτη».

Με αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική αντεπίθεση*


«Κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι δυσάρεστες για όλα τα μέλη τους. Την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους** είπε: "Η ανισότητα έχει βαθύνει. Καθήκον μας είναι να το αντιστρέψουμε αυτό". 

Την Τετάρτη, η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε το νέο πολιτικό της πρόγραμμα, μιλώντας για μια "οικονομία κοινωνικής αγοράς" που έχει στόχο την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ θα εξασφαλίζει την κοινωνική πρόνοια και μεγαλύτερη ισότητα. 

Το θέμα το γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα (...) γνωρίζουμε πόσο κινδυνεύουμε από την ανισότητα και πόση ανάγκη έχουμε την πραγματική ισότητα μεταξύ των πολιτών» (από την «Καθημερινή»). 

Ο Ομπάμα αύξησε το μισθό του στενού πυρήνα των κρατικών υπαλλήλων, για τους υπόλοιπους εργαζόμενους τίποτα, η Μέρκελ θα δίνει συντάξεις στα 63 χρόνια, αλλά μετά από 45 χρόνια δουλειάς. Μέτρα ούτε σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον ορυμαγδό των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. 

Και όμως ψάχνουν μέτρα για να μην πεθαίνουν οι εξαθλιωμένοι. 

Σαν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», δηλαδή επιδόματα-φιλοδώρημα, που εξάγγειλε η ελληνική κυβέρνηση. 

Όταν ακούς τους αστούς να στενοχωριούνται για τις κοινωνικές ανισότητες, βγάλ' τους τη μάσκα του «καλού Σαμαρείτη». Με αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

 *Από τη στήλη "Από...μέρα  σε...μέρα"  του Ριζοσπάστη. 

**ΗΠΑ - ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΜΠΑΜΑ
Ψίχουλα και υποσχέσεις στο λαό με στόχο 
την ανάκαμψη του κεφαλαίου (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου