Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και ανταγωνισμοί για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία

Ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών 
δυνάμεων σχετικά με την «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία


Ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σχετικά με την «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία συνεχίζεται, όπως δείχνει και η έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο. Στο επίκεντρο το οικονομικό μέλλον της χώρας, αλλά και το ενδεχόμενο διχοτόμησης, που -όπως φαίνεται- εξετάζει η Ρωσία και θέλουν να αποτρέψουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Σε αυτό το πνεύμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο. Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν, αν οι νέες ουκρανικές αρχές «επιχειρήσουν να εκδικηθούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους».

Ετοιμάζεται «οικονομική βοήθεια» από «δωρητές» και ΔΝΤ

Την ίδια ώρα οι ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν και την οικονομική τους διείσδυση στη χώρα. Ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να συντονιστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 25 δισ. ευρώ για το 2014 και το 2015.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε σήμερα ότι είναι απαραίτητο το ΔΝΤ να συμβάλει στις «μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας υποστήριξε ότι είναι «πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να αρχίσει εκ νέου να παρέχει στήριξη» στο Κίεβο, καθώς εγκαθίσταται εκεί μια «νέα κυβέρνηση» και διαφαίνεται η «πρόθεσή της να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μια δημοκρατική υποστήριξη» προς αυτές.

Αμφισβητεί τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης η Μόσχα

Στο μεταξύ, η Μόσχα εκφράζει αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι «υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα» στην Ουκρανία και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα», σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ». 

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. 

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου