Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Είναι ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ...

ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ  Πολιτική συμβιβασμών στο εργατικό κίνημα, προσαρμογής και υποταγής των συμφερόντων του προλεταριάτου στα συμφέροντα της αστικής τάξης. Κοινωνική βάση του οπορτουνισμού είναι η εργατική αριστοκρατία.

Η εμφάνιση και προώθηση του οπορτουνισμού ανάγεται στην "ειρηνική" προμονοπωλιακή εποχή ανάπτυξης του καπιταλισμού. Ο οπορτουνισμός δυνάμωσε ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ιμπεριαλισμού και έγινε κυρίαρχο ρεύμα στα κόμματα της 2ας Διεθνούς...


Από θεωρητική άποψη, ο οπορτουνισμός σημαίνει παρέκκλιση από το Μαρξισμό-Λενινισμό, πέρασμα σε διάφορες μορφές της αστικής κοσμοθεωρίας. 

Από ιδεολογική άποψη, ισοδυναμεί με παραίτηση από την αυτόνομη ιδεολογία της εργατικής τάξης, με πλήρη υποταγή στην αστική ιδεολογία. 

Και από πολιτική άποψη, οπορτουνισμός σημαίνει απόρριψη του επαναστατικού ταξικού αγώνα, άρνηση της δικτατορίας του προλεταριάτου, παραίτηση από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, διαιώνιση του καπιταλισμού. 

Στο σύγχρονο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ο οπορτουνισμός εμφανίζεται με τη μορφή του δεξιού και "αριστερού" αναθεωρητισμού. *

Και για του λόγου το αληθές τα πάρα κάτω...
 
Δεν ξεπλένεται...  (ΕΔΩ)

Βγάζουν λάδι την ΕΕ (ΕΔΩ)

Το κατά ΣΥΡΙΖΑ χρέος...και η αθώωση των αστών (ΕΔΩ)

Αλλά αυτός είναι ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ...

*"Σύντομο Κοινωνικοπολιτικό Λεξικό" του Δ.Γ. Κασιούρα, έκδ. ΣΕ, Αθήνα 1995.                

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου