Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

«...κάθε μεγάλη ιδέα συνοδεύεται και από αναρίθμητα προβλήματα...»

Το σπίτι του μέλλοντος θα.... εκτυπώνεται: Πως θα 
δημιουργούνται σύγχρονες κατοικίες μέσω 3D εκτυπωτών*


«Αν είστε από εκείνους που δεν έχουν, αλλά πολύ θα ήθελαν ένα εξοχικό σπίτι σε ένα κυκλαδίτικο νησί για τις ημέρες των διακοπών τους ή αν πρόκειται να πάτε εκδρομή στο βουνό και δεν υπάρχει ούτε μέρος για ξεκούραση, μην απογοητεύεστε. Σε μερικά χρόνια θα μπορείτε να εκτυπώνετε το εκάστοτε σπίτι, εξοχικό ή ο,τι άλλο μπορεί να φανταστεί η δημιουργική, αρχιτεκτονική ομάδα DUS, και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε πλέον για την διαμονή σας.

Η ολλανδική εταιρία DUS Architects σιγά-σιγά πραγματοποιεί αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί ανθρώπινος νους, καθώς, σχεδίασε σε έναν υπολογιστή το μία κατοικία, που πρόκειται να εκτυπωθεί από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. 


Η εταιρία, σύμφωνα με το New Scientist, χρησιμοποιεί τον 3D εκτυπωτή «KamerMaker»(στα ολλανδικά σημαίνει κατασκευαστής δωματίων), ο οποίος είναι τοποθετημένος σε ένα εγκαταλελειμμένο κοντέινερ ύψους 6 μέτρων και εκεί θα είναι το.... κέντρο λειτουργίας του.

Όταν ολοκληρωθεί, η κατοικία θα τοποθετηθεί δίπλα από τα διάσημα παραδοσιακά σπιτάκια στο κανάλι του Άμστερνταμ. Επιπλέον, κάθε ένα από τα 12 δωμάτια θα εκτυπώνεται μεμονωμένα και θα τοποθετείται είτε πάνω ή δίπλα από τα άλλα (όπως συμβαίνει και με τα τουβλάκια «lego»).  Όταν θα ολοκληρωθεί το σπίτι, κάτι που προβλέπεται να γίνει σε τρία χρόνια από τώρα, η εξωτερική του αρχιτεκτονική θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα.

Μάλιστα, το έργο είναι ανοιχτό για το κοινό, το οποίο πληρώνοντας το αντίτιμο των 2,5 ευρώ θα μπορεί τόσο να θαυμάσει την διαδικασία όσο και να συνεισφέρει οικονομικά σε αυτή την πρωτοπορία.

Σκοπός του έργου είναι, αρχικά, όταν ολοκληρωθεί να λειτουργεί σαν μουσειακό έκθεμα με καθένα από τα δωμάτιά του να παρουσιάζουν μια διαφορετική τεχνοτροπία 3D εκτύπωσης.

Ωστόσο, κάθε μεγάλη ιδέα συνοδεύεται και από αναρίθμητα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και, όπως τονίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες «Πράγματα που δουλεύουν σωστά στον υπολογιστή ή στα εργαστήρια ξαφνικά δεν λειτουργούν».

Πάντως, το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για εκτύπωση μικρότερων κατασκευών, όπως παγκάκια».

«"Τρισδιάστατη Εκτύπωση", μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»  (ΕΔΩ)

 

*Από την "iefimerida"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου