Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

...γάλα μακράς διάρκειας σημαίνει συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, ενίσχυση της εισαγωγής γάλατος και υποβάθμιση της ποιότητάς του.

Ανακοίνωση της Κοινωνικής Συμμαχίας για το γάλα


Η ΕΕ και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφία του λαού, σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ με αφορμή τις εξελίξεις στο γάλα.

Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους στις γαλακτοβιομηχανίες, στους αγελαδοτρόφους, συνολικά στο λαό να αντισταθούν σε αυτή την απόφαση, να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί. Καλούν σε αντίσταση με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική ανάπτυξη με γνώμονα το συμφέρον του λαού.
 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις στο γάλα δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και οι κανονισμοί της ΕΕ καθορίζουν την ημερομηνία λήξης του γάλακτος με γνώμονα την κερδοφορία των καρτέλ του γάλακτος και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Οι πολιτικές της ΕΕ με τις οποίες διαχρονικά συμφωνούσαν και εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγελαδοτρόφων παραγωγής γάλακτος και στη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.

Ενώ η χώρα μας χρειαζόταν 1.200.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος για να καλύψει τις ανάγκες της, η ΕΕ είχε ορίσει πλαφόν παραγωγής 600.000 τόνους και αργότερα 820.000 τόνους αγελαδινού γάλατος και από εκεί και πάνω οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν πρόστιμα συνυπευθυνότητας γιατί ξεπερνούσαν το πλαφόν. 

Έτσι το 70% των αγελαδοτρόφων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την παραγωγική διαδικασία, αφού δεν είχε εισόδημα και οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας να καλύπτονται από εισαγόμενο γάλα.

Οι προτάσεις για γάλα μακράς διάρκειας, πάνω από τις 5 ημέρες, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, ενισχύει την εισαγωγή γάλατος και υποβαθμίζει την ποιότητα του.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι:
- Οι αγελαδοτρόφοι καθώς τα μονοπώλια του γάλακτος θα φέρνουν φτηνότερο εισαγόμενο γάλα και θα το διοχετεύουν στην αγορά αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη μεγάλα κέρδη τους. Αποτέλεσμα θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και ξεκλήρισμα των μικρότερων αγελαδοτρόφων. 
- Το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας αφού το γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο. 
- Οι εργαζόμενοι στις γαλακτοβιομηχανίες και στην μεταφορά του γάλακτος με μείωση των αμοιβών τους αλλά και απολύσεις που μαζί με τους ξεκληρισμένους αγελαδοτρόφους θα προστεθούν στους 1.500.000 ανέργους. 
- Οι αυτοαπασχολούμενοι στο λιανικό εμπόριο με τη μείωση των σημείων πώλησης θα χάσουν ένα ακόμα κομμάτι της δουλειάς τους που θα μεταφερθεί στα super markets και τα πολυκαταστήματα.
 
Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι γαλακτοβιομηχανίες που θα συγκεντρώνουν γάλα με πολύ χαμηλότερη τιμή, μικρότερο εργασιακό κόστος και θα το πουλάνε στην αγορά με μεγαλύτερες τιμές.

Φαίνεται και από αυτή την εξέλιξη στο γάλα ότι η ΕΕ και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα συμφέροντα των μονοπωλίων εξυπηρετούν σε βάρος των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφία του λαού.

Οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας καλούν τους εργαζόμενους στις γαλακτοβιομηχανίες, τους αγελαδοτρόφους, συνολικά το λαό να αντισταθούν σ' αυτή την απόφαση, να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί. 

Καλούν σε αντίσταση με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική ανάπτυξη με γνώμονα το συμφέρον του λαού. Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα αλλά και τις απαραίτητες πρώτες ύλες για λειτουργία και ανάπτυξη της βιομηχανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου