Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Σταθερά τα βλέμματα των Δυτικών αναλυτών στην κινεζική οικονομία...

ΚΙΝΑ  Σημάδια επιβράδυνσης στην 
οικονομία  του  ασιατικού  γίγαντα *
 
 
Σταθερά τα βλέμματα των Δυτικών αναλυτών στην κινεζική οικονομία, καθώς, εξαιτίας του ειδικού της βάρους για το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, οποιαδήποτε αναταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Όλο και περισσότερο η προσοχή των αστών οικονομικών αναλυτών στρέφεται γύρω από την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, μιας και σε συνθήκες ύφεσης που ακόμη πλήττουν την Ευρωζώνη και ισχνής ανάκαμψης που παρατηρείται στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με τους πολύ ισχυρούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, αποτελούσε και αποτελεί την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, μια σειρά αναλύσεις του τελευταίου διαστήματος που προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας δείχνουν ότι η κινεζική οικονομία δεν μπορεί να πηγαίνει... «τρένο» για πολύ καιρό ακόμη...

...Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, θεωρεί ότι η κινεζική οικονομία θα επιβραδύνεται χρόνο με το χρόνο και από το 7,4% που βρίσκεται σήμερα θα «πέσει» στο 6,3% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ωστόσο άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι ακόμη και αυτό το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, περιμένοντας για την επόμενη πενταετία ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και κάτω από το 5%.

Προειδοποιήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα
 
Την περασμένη βδομάδα, το οικονομικό δελτίο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κινεζική οικονομία επιβεβαιώνει την επιβράδυνση που εμφανίζεται στους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Σημειώνεται ότι η επιβράδυνση αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη κλάδων της οικονομίας, η σχετική ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης  -που βοήθησαν τις εξαγωγές-  όμως η εξασθένιση της αγοράς κατοικίας περιορίζει την εσωτερική οικονομική δραστηριότητα. 

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η μείωση των εισαγωγών το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, γεγονός που η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποδίδει στην εξασθένιση γενικά της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Τέλος, αν και, όπως αναφέραμε παραπάνω, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης θεωρείται ως κάτι το «φυσιολογικό» και αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων στο εσωτερικό της χώρας, η Παγκόσμια Τράπεζα κλείνει την έκθεσή της με σαφή προειδοποίηση ότι δίχως τη λήψη «πολιτικής δράσης» η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας μπορεί στο μέσο διάστημα να είναι ακόμη πιο δριμεία...

Ο σοβαρότερος κίνδυνος, που έχει να αντιμετωπίσει η κινεζική οικονομία το 2015, σύμφωνα με την έκθεση, προέρχεται από το χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς κι εκεί έχουν αρχίσει, καθώς φαίνεται, να σωρεύονται «κόκκινα δάνεια» που απειλούν την κεφαλαιακή επάρκεια των επιχειρήσεων του κλάδου. 

Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, συνεχίζει η έκθεση, είναι πιθανό να δημιουργηθούν παρενέργειες που θα ξεκινούν από το τραπεζικό σύστημα, αλλά θα επεκτείνονται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Σημαντικός κίνδυνος προέρχεται επίσης και από την αγορά κατοικίας, καθώς, όπως αναφέρει, οι πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα ενδεχομένως να μην έχουν φτάσει στο κατώτατο όριό τους και εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που παίζει ο συγκεκριμένος κλάδος στο σύνολο της κινεζικής οικονομίας, ενδεχόμενη συνέχιση των αρνητικών αποτελεσμάτων μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές παρενέργειες.

Το μόνο θετικό στοιχείο που αναφέρει η έκθεση προέρχεται από μία ενδεχόμενη ανάκαμψη στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, πιο σύντομα από το αναμενόμενο, το οποίο θα οδηγούσε σε ενίσχυση της ζήτησης κινεζικών προϊόντων και άρα των εξαγωγών, σενάριο που φαντάζει δύσκολο, με δεδομένο ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για νέα κρίση στην Ευρωζώνη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.λπ.), αλλά και μεγάλη επιβράδυνση σε μια σειρά άλλες καπιταλιστικές οικονομίες όπως της Λατινικής Αμερικής, της Ρωσίας, τη στασιμότητα στην Ιαπωνία και τη μικρή σχετικά ανάπτυξη στις ΗΠΑ, γεγονός που ανακόπτει τις εισαγωγές σ' αυτά τα κράτη, επιδρώντας αρνητικά στις εξαγωγές και της Κίνας.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΔΙΕΘΝΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"  του  Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου