Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Η στάση του εμπνέει και διδάσκει...



ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ

Συμπληρώθηκαν φέτος 66 χρόνια από την εκτέλεση του ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Γόδα. 

Στις 19 Νοέμβρη του 1948 εκτελέστηκε στην Κέρκυρα από το αστικό κράτος αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας». 

Το παράδειγμά του όπως και χιλιάδων άλλων κομμουνιστών που βρέθηκαν στην ίδια θέση μένοντας μέχρι τέλους αμετακίνητοι στα πιστεύω τους αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για τις επόμενες γενιές κομμουνιστών στον αγώνα για το δίκιο του λαού.

Μέχρι την τελευταία ώρα έμεινε πιστός στα ιδανικά του και δεν λύγισε, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από τις μαρτυρίες των συγκρατουμένων του για το πώς αντιμετώπισε το θάνατο σε ηλικία μόλις 27 ετών. 

«Νενικήμαμεν. Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου», ήταν τα τελευταία του λόγια πριν φύγει για το νησί Λαζαρέτο της Κέρκυρας για να εκτελεστεί. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που ζήτησε ως τελευταία επιθυμία ήταν να τον εκτελέσουν με την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτς.


Πρώτος στην μπάλα, πρώτος στη μάχη
Ο Νίκος Γόδας, παιδί προσφύγων από την Κοκκινιά, υπήρξε σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο, κάτι που τον οδήγησε να γίνει παίκτης του Ολυμπιακού στη διάρκεια της Κατοχής.

Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει στους αγώνες για τη λευτεριά και την κοινωνική αλλαγή εντασσόμενος στις τάξεις του ΕΛΑΣ, όπου έφθασε μέχρι το βαθμό του λοχαγού του 5ου λόχου της Κοκκινιάς. 

Ηγήθηκε στη μάχη της Ηλεκτρικής το Μάρτη του '44 ενώ την ίδια χρονιά, το Δεκέμβρη, με το λόχο του πολεμάει τους Αγγλους στον Πειραιά. Αρχές του '45, αμέσως μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο Γόδας, άρρωστος από πνευμονία, επιστρέφει στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά τα Δεκεμβριανά. 

Τον καρφώνουν, συλλαμβάνεται και εξορίζεται. Περνώντας από τις φυλακές της Αίγινας συμμετέχει στην ποδοσφαιρική ομάδα των κρατουμένων. Είναι χαρακτηριστικό αυτήν την περίοδο ότι αν και ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού οι τότε ιδιοκτήτες της ομάδας δεν έκαναν τίποτε για να τον σώσουν εξαιτίας της πίστης του στις ιδέες του.

Από τη στήλη  "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου