Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

...Ο δρόμος έχει «ανοίξει» με την βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα ισχύσει από το 2015.

Συντάξεις απόλυτης φτώχειας περιλαμβάνει 
ο νέος «ασφαλιστικός χάρτης» *


Νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα του «διοικητικής ενοποίησης» των ταμείων.

Η αλλαγή του ασφαλιστικού -προς ακόμη χειρότερη κατεύθυνση για τους εργαζόμενους- αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στα παζάρια με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα βασιστούν στη «δοκιμασμένη» τακτική της εξίσωσης των παροχών προς τα κάτω. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» προαναγγέλλει την ένταξη στο ΙΚΑ όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και εφάπαξ.

Ο Γιάννης Βρούτσης ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «διοικητική ενοποίηση» που θα περιορίσει το λειτουργικό κόστος των ταμείων. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι επικουρικές συντάξεις θα περικοπούν ακόμη περισσότερο. 

Το πρώτο ορατό αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν για τους ασφαλισμένους που παίρνουν υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από αυτές που χορηγεί το ΙΚΑ.


«Ρήτρα» μείωσης των επικουρικών

Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι κάθε τρίμηνο θα ελέγχεται η πορεία των επικουρικών ταμείων και με βάση τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» θα γίνονται «αυξομειώσεις» ανάλογα με την κατάσταση τους. 


Οι συνταξιούχοι πήραν μια «πρόγευση» το καλοκαίρι, 
όταν μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις κατά 5,2%.

Ο Γιάννης Βρούτσης στην ίδια συνέντευξη τονίζει ότι θα ενοποιηθούν όλες οι «κομβικές διαχειριστικές λειτουργίες» όλων ανεξαιρέτως των ταμείων σε «ενιαίες και ισχυρές διοικητικές οντότητες». Ως παράδειγμα αναφέρει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού είσπραξης εισφορών για όλα τα ταμεία.

Οι αλλαγές αυτές, όσο και αν μοιάζουν «τεχνοκρατικού χαρακτήρα», δεν είναι καθόλου αθώες, καθώς θα στρώσουν το έδαφος για να ενοποιηθούν προς τα κάτω και οι κύριες συντάξεις. 

Ο δρόμος έχει «ανοίξει» με την βασική σύνταξη 
των  360  ευρώ  που  θα  ισχύσει  από  το  2015.  

Από τον επόμενο χρόνο, όλοι οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν μια βασική σύνταξη πτωχοκομείου και ανάλογα με τις εισφορές τους θα έχουν τη δυνατότητα να «χτίζουν» μεγαλύτερη σύνταξη.


Χωρίς ασφάλιση 2,5 εκατ. άνθρωποι

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έχει μείνει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας εξαιτίας της ανεργίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, που εκτοξεύτηκε την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, και της αντιλαϊκής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, όπως αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη (ΕΔΩ).

Η κατάσταση είναι οριακή για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και η διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφισή τους είναι ζήτημα προτεραιότητας για τα ταξικά σωματεία και τις αγωνιστικές Ενώσεις των ΕΒΕ.

Το σύνολο των ανασφαλίστων στη χώρα ανέρχονται επίσημα σε 2.524.243 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που στηρίχτηκαν στην καταγραφή από το σύστημα «Άτλας» για τον Οκτώβρη του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου