Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Βάρναλης "ΦΩΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΕΙ"

 
...Ω! πόσο βάσανο μεγάλο,
το βάσανο είναι της ζωής!
 Όσο κι ο νους να τυραννιέται,
  άσπρην ημέρα δε θυμιέται...
 
 Κώστας Βάρναλης  "ΦΩΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΕΙ"
 
Στην έκδοση αυτή συγκεντρώνονται τα πρακτικά του 2ου επιστημονικού συνεδρίου, που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16-17 Απρίλη 2011, για να τιμήσει το μεγάλο δάσκαλο, συγγραφέα, ποιητή και λαϊκό βάρδο 
Κώστα  Βάρναλη.

Η έκδοση αποτελεί οφειλή, προς το μεγάλο αυτό δημιουργό, που πρώτος καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. 
 
O Κ. Βάρναλης, αν και πέρασαν 40 σχεδόν χρόνια από το θάνατό του, εξακολουθεί να είναι πλατιά γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους στρατευμένους στα κομμουνιστικά ιδανικά ποιητές. Ωστόσο είναι αμφίβολο σε ποιο βαθμό είναι το ίδιο πλατιά γνωστό το βαθιά λαϊκό και πολύπλευρο έργο του, εκτός από ορισμένα ποιήματά του που αρκετά χρόνια πριν τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από το λαό, απαγγέλθηκαν από εργάτες, μπήκαν σε λαϊκά σπίτια. 
 
Έτσι επιδίωξη της έκδοσης αυτής είναι να φέρει στο προσκήνιο όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα το μαχητικό, τολμηρό, ανατρεπτικό και πάντα σύγχρονο –στο μεγαλύτερο μέρος του– έργο του Κ. Βάρναλη. Να δώσει το ερέθισμα και να κινήσει το ενδιαφέρον για να διαβαστεί και ν’ αφομοιωθεί αυτό το έργο.

Με την καθοριστική συμβολή 30 διαλεχτών εκπροσώπων των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και το εξωτερικό, που από διαφορετική σκοπιά ο καθένας προσέγγισαν καίριες πλευρές της τέχνης του Κ. Βάρναλη, επιχειρήσαμε να εισχωρήσουμε στον πυρήνα του έργου του, στην αναμέτρηση της σκέψης και του ιδιαίτερου ταλέντου του με όλες τις εκφράσεις της αστικής ιδεολογίας στη θρησκεία, τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, τον ακατάβλητο αγώνα του για την ωρίμανση της ταξικής συνείδησης των προλετάριων και όλων των «αδικημένων».  
Από  902.gr
 

Η Ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη 

Από artekran

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Φίλε Habilis, η αλήθεια, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είναι ότι οι μεγάλοι ποιητές, όπως και οι δικοί μας, κι ένας από αυτούς είναι και ο Κ. Βάρναλης, είναι τα δώρα στους λαούς που τους γεννούν. Και είναι έτσι, γιατί με απαράμιλλο τρόπο, αντλώντας το ποιητικό τους φορτίο από τη ζωή, τους αγώνες, τα πάθη, τις χαρές, τις λύπες, τα κατορθώματα του λαού, οι ποιητές μας όχι μόνο κατέγραψαν και απαθανάτισαν την ιστορική διαδρομή του λαού μας, δημιουργώντας την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά με το έργο τους και συνήθως με την παρουσία τους, βρέθηκαν πάντοτε, όταν η πατρίδα και ο λαός μας δοκιμάζονταν, στο πλευρό του, να τον εμπνέουν και να εμπνέονται απ' αυτόν.

      Με αυτή την εκτίμηση, και επειδή έχει αποδειχτεί ότι οι μεγάλοι ποιητές γεννιούνται σε ιστορικές για τους λαούς εποχές, ποιητές που ο λαός μας, έχει ανάγκη να τους δει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ας αισιοδοξούμε ότι και στην εποχή μας, μεγάλοι ποιητές - οδηγητές, πρόκειται να γεννηθούν.

      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  2. Eνα ακομη υπεροχο ποιημα του Βαρναλη ειναι και το παρακατω, που το ειχα διαβασει κατι χρονια πριν αλλα το ξαναθυμηθηκα μια και ειναι παντα επικαιρο!

    Καλο βραδυ στο Νοτο!




    Πρόλογος

    Ξαφνικὰ μοῦ φασκιώνουνε τὰ μάτια
    γιὰ νὰ βλέπω τὸ φῶς τὸ ἀληθινό!
    Μὲ καρυδώνουν, γιὰ νὰ μὴ φωνάζω:
    «Ὄρσε, Ἑλλάδα Γραικύλων ἀντιχρίστων!»
    Ἄχερα μὲ μπουκώνουν κάθε μέρα.
    Καὶ ποιοί; Τοῦ σκλαβοπάζαρου ἡ σαβούρα.
    Καὶ πῶς; Ἔχουν ἀφέντη τὰ σκυλιὰ
    καὶ δαγκάνουν τὰ πόδια σου, Ἱστορία.

    Πῶς θὰ σωθοῦμε ἀπ᾿ τὴν «ἐλευθερία»
    τῆς σκλαβιᾶς μας κι ἀπὸ τὸν «ὑπὲρ πατρίδος»
    τῶν προδοτῶν; Καὶ πότε ἀπ᾿ τοὺς θεοὺς
    τῶν ἀθέων καὶ τῶν ἀνθρωποφάγων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή φίλη Elva γεια σου, τι να πει κανείς.
      Συγκλονιστικά επίκαιρο ποίημα και η ποίηση του Κ. Βάρναλη. Ένας μαχητής, ποιητής του λαού ο Κώστας Βάρναλης.

      Έχει αποδειχτεί ότι η καπιταλιστική εξουσία έχοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντός της, την εκμετάλλευση, το κέρδος, και μοναδική της έγνοια, τα πάντα να υπηρετούν και να υποτάσσονται σ' αυτόν τον σκοπό, "αντιπαθεί" την ποίηση, γιατί, και με το δίκιο της, στη μεγάλη λαϊκή ποίηση, αναγνωρίζει ένα μεγάλο εχθρό της. Και σαν εχθρούς αντιμετώπισε τους λαϊκούς μας ποιητές.

      Να γιατί η λαϊκή μας ποίηση, γίνεται όπλο στα χέρια του κάθε αγωνιστή, σε όλους εκείνους που παλεύουν, ενάντια σε κάθε ασχήμια και αδικία, για την επαναστατικοποίηση της λαϊκής συνείδησης.

      Καλό ξημέρωμα στο Βορρά.

      Διαγραφή