Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

"Θα τραβήξουν κουπί οι δύστυχοι..." "ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ: «Η συμφωνία είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πόνος, λιτότητα και αγώνας πολύς» (...) «σε όλη την Ελλάδα (...) είναι υπαρκτό το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» (οι αναφορές στα ΝΕΑ)."

Η αστική τάξη δίνει εξετάσεις χιούμορ. Εστω και μαύρου. Οπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, η συμφωνία για τη δόση είναι καλή. Αλλά, όπως συμπληρώνουν, θα χρειαστεί πόνος και λιτότητα. Προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα αυτών που πρέπει να πονέσουν και να υποστούν τη λιτότητα, τα ΝΕΑ αποφεύγουν να αναφερθούν συγκεκριμένα στο ποιοι ακριβώς θα πονέσουν και θα πεινάσουν. Μια γρήγορη έρευνά μας στα νοτιοανατολικά αντερείσματα του Υμηττού, στο Λαγό της Βούλας, και στα δυτικά αντερείσματα της Πεντέλης, στην Πολιτεία, αποκάλυψε ότι ήδη στα φτωχόσπιτα της αστικής τάξης έχουν σηκώσει μαύρες πλερέζες.

Το αποτέλεσμα της έρευνας επικυρώθηκε από άρθρο στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ (συμπλήρωμα σε έρευνα του γερμανικού «Der Spiegel»), όπου εξηγείται πως στον καιρό της κρίσης οι πλούσιοι υποφέρουν από μια σειρά ψυχοσωματικές ασθένειες. Εκπληκτοι διαβάσαμε πως το φαινόμενο έχει ήδη προβλεφθεί από τον ...Μαρξ, που αναφέρεται σ' αυτό με τον όρο «το έντρομο μάτι του καπιταλιστή» (σ.σ. οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί για μια ακόμα φορά πιαστήκαμε αδιάβαστοι).

Οι αναφορές στον υποσιτισμό των μαθητών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λαϊκιστική προπαγάνδα. Γιατί μπορεί μεν τα παιδιά να υποσιτίζονται, αλλά ήδη έχει κινητοποιηθεί η Εκκλησία παρέχοντάς τους πνευματική τροφή. Προς τι λοιπόν το κλάμα;

 

"ΜΙΑ ΦΕΤΑ ΨΩΜΙ ΑΡΚΕΙ: «Χρειάζεται άμεσα η δημιουργία ενός διευρυμένου κοινωνικού δικτύου που θα βοηθήσει τους ανέργους και αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης (...) κατά τέτοιο τρόπο που να οδηγούν μεσομακροπρόθεσμα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής» (ο κεντροαριστερός καθηγητής Νίκος Μουζέλης στο ΕΘΝΟΣ)"

Ηδη, οι εκπρόσωποι του «σοσιαλισμού με δημοκρατία» ή, του «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» (διαλέγετε και παίρνετε τον όρο που σας ταιριάζει, έτσι κι αλλιώς στο ίδιο πράγμα αναφέρονται) έχουν έτοιμη τη λύση στο πρόβλημα: να δημιουργηθούν, λένε, δίκτυα βοήθειας για όσους βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης. Αλλά όχι στα κουτουρού. Αυτά τα δίκτυα πρέπει να οδηγούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή, να ταΐζουν με μια φέτα ψωμί τους πεινασμένους, έτσι ώστε να είναι ικανοί να πάνε το πρωί στο μεροκάματο και παράλληλα (αυτά τα δίκτυα) να εκτονώνουν την οργή, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, δηλαδή να μην αυξάνεται το ταξικό μίσος των εργατών για τους εκμεταλλευτές τους.

 

"«ΚΡΥΨΕ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΟΥ»: «Το 60% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πως -δεδομένων των συνθηκών- το 2013 δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Ισως το εύρημα αυτό να μην είναι τόσο υπερβολικό όσο φαίνεται, αν αναλογιστούμε τις ήδη καθυστερημένες οφειλές των νοικοκυριών στις τραπεζικές και άλλες υποχρεώσεις τους, τις δραστικές περικοπές ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, την περαιτέρω μείωση των ήδη μειωμένων εισοδημάτων, τα πρωτοφανή ποσοστά της αυξανόμενης ανεργίας, τις καθυστερημένες οφειλές δεδουλευμένων και την ισχυρή ανησυχία του 60% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ότι τους επόμενους μήνες θα χάσουν τη δουλειά τους (...) Αναζητώντας την ιδανική κυβέρνηση ας συμφωνήσουμε στο έλασσον. Την πορεία που θα χαράξει προς την ελπίδα θα πρέπει και να μπορούμε να τη διαβούμε με αξιοπρέπεια»  
(στο ΕΘΝΟΣ)."

"ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΚΟΥΠΙ ΟΙ ΔΥΣΤΥΧΟΙ... «Έχουμε, όμως, μπροστά μας πάλι ανηφορικό δρόμο (...) η κοινωνία θα φτάσει στα όρια των αντοχών της στις αρχές του 2013 (...) Ενας δρόμος υπάρχει, λοιπόν, πολύ "κουπί" από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, γιατί ο όρος '"τελευταία ευκαιρία" θα ξεφτίσει σε διαφορετική περίπτωση και εντός και εκτός» (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)"

Για να πάει, όμως, μπροστά η χώρα, δηλαδή για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές, πρέπει οι εξαθλιωμένοι εργάτες να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια την κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να εξεγείρονται κάθε τόσο γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οφείλουν να δουν τα ζόρια της κυβέρνησης που, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έχει να τραβήξει πολύ κουπί.


"ΑΝ ΠΡΟΚΑΝΟΥΝ: «Πόσο καιρό δίνεται στους Ελληνες για να κάνουν τη μεταρρύθμιση;» ρωτήθηκε (...) «Ενα χρόνο το πολύ» ήταν η απάντησή του. «Αν δεν την κάνει μέχρι τότε, το ελληνικό σύστημα Υγείας θα διαλυθεί. Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται όμως αποφασισμένη να την προχωρήσει - εφόσον βέβαια καταφέρει να μείνει στη θέση της σε αυτό το διάστημα»» (η απάντηση του Ντάνιελ Μπαρ υπουργού Υγείας της Γερμανίας / στο ΒΗΜΑ)."

Βέβαια, υπάρχει και ο παράγοντας χρόνος. Τον οποίο εντοπίζει ο Γερμανός υπουργός Υγείας, που τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση πως ό,τι έχει να κάνει πρέπει να το κάνει τάχιστα, γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα είναι στη θέση της και τον επόμενο χρόνο...


Διά ταύτα: Δεν πρόκειται για επίδειξη χιούμορ από την πλευρά της αστικής τάξης. Το χιούμορ είναι ίδιον των καταπιεσμένων. Η αστική τάξη καταφεύγει σε «αμερικανιές», ελπίζοντας να κερδίσει χρόνο για να θάψει πιο βαθιά την εργατική τάξη. 

Στο χέρι της εργατικής τάξης είναι να μη δώσει στιγμή ανάσας στους καπιταλιστές κι αυτό σημαίνει, πριν απ' όλα, να κάνει πέρα τους σημερινούς διαχειριστές, αλλά και τους επίδοξους αυριανούς διαχειριστές, που δηλώνουν πως παρότι «ιζνογκούντ» είναι ικανοί να γίνουνε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

* "Δια του Τύπου" ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου