Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

«Η δράση για την υπεράσπιση της ειρήνης είναι αναπόσπαστη από τη δράση για την απελευθέρωση του ανθρώπου...»*

 «Δεν μπορεί να είναι ελεύθερος ένας λαός που καταπιέζει άλλους λαούς. Η δύναμη που του χρειάζεται για την υποταγή άλλου λαού, τελικά, πάντα αντιστρέφεται κατά αυτού του ίδιου»1
 

 
Ο εξωραϊσμός του ιμπεριαλισμού...**

«...Ποιος λέει ότι η ιμπεριαλιστική εμπλοκή και επέμβαση πραγματοποιείται μόνο με στρατιωτικό και όχι και με διπλωματικό τρόπο; Πώς, αλήθεια, ασκείται η διπλωματία στον ιμπεριαλισμό, με «κλάδους ελαίας» ή με τη στρατιωτική και πολιτική δύναμη που έχει ο καθένας, ανεξάρτητα αν τη χρησιμοποιεί άμεσα ή όχι; Με αυτήν δεν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Έτσι δεν επιβάλλει τους δικούς τους όρους;

Για άλλη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι «ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» εναλλάσσονται με τις «ιμπεριαλιστικές ειρηνικές συμφωνίες».

Στρατιωτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις έχουν τον ίδιο στόχο, 
την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ. 

Όποιος θολώνει αυτό το ζήτημα, σημαίνει ότι προσμένει και επιδιώκει έναν «εξανθρωπισμένο» ιμπεριαλισμό. Απόδειξη γι' αυτό και η παραίνεση που κάνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να λύσει το ζήτημα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μια άλλη διακρατική καπιταλιστική συμμαχία, αυτή της Αφρικανικής Ένωσης. 

Αυτό που αποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά είναι ότι ενδιαφέρεται σφόδρα 
να μπει στην αστική διαχείριση, τέτοιες εξετάσεις δίνει στο κεφάλαιο. 

Ότι είναι, δηλαδή, μια πιο ...ρεαλιστική και 
συνετή δύναμη στο πλαίσιο του συστήματος.

Η λύση για να μη γίνεται ο ένας λαός θύτης του άλλου είναι να δυναμώσει σε κάθε χώρα η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη για να πάρουν τον πλούτο στα χέρια τους αυτοί που τον παράγουν». 

1 Κ. Μαρξ - Φ. Ενγκελς: Άπαντα, τόμος 18ος, σελ. 509.

**Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" του Ριζοσπάστη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου