Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Πρόγραμμα της ΕΕ «Ορίζοντας 2020»

 Έρευνα στην υπηρεσία των μονοπωλίων*


«H μετατροπή της νέας γνώσης σε εμπόρευμα και υπηρεσίες, και μάλιστα με γενναία χρηματοδότηση, είναι ο στόχος του προγράμματος της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» που παρουσιάστηκε σήμερα σε σχετική εκδήλωση.

Με το νέο πρόγραμμα θεσμοθετείται μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, για ερευνητικά αποτελέσματα που θα αξιοποιούνται άμεσα στην παραγωγή, για την κερδοφορία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Εισάγετε μία κεντρική στρατηγική, σε συγκεκριμένους τομείς και με συγκεκριμένο προσανατολισμό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στην ουσία πρόκειται για μία νέα προσπάθεια της ΕΕ να φτιάξει ενιαίο χώρο έρευνας, να ξεπεράσει τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις που δημιουργεί η προσπάθεια για υπεροχή έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο την ίδια στιγμή έχει και στο εσωτερικό του έντονο ανταγωνισμό με το κάθε μονοπώλιο να οικειοποιείται αποτελέσματα έρευνας.

Στην κατεύθυνση της σύνδεσης της έρευνας με τις επιχειρήσεις κινείται και το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία».

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε «δημόσια διαβούλευση», μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, θα ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία του στα τέλη του μήνα, με στόχο της κυβέρνησης να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος περιέγραψε τους στόχους του προγράμματος που δεν είναι άλλη από την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων από την καπιταλιστική κρίση και με εργαλείο την Έρευνα και την καινοτομία αλλά και την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με άλλα λόγια την ενίσχυση του ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το νέο Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Oρίζοντας  2020» είναι ένα από τα εργαλεία της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ένωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την καθιέρωσή της στις πρώτες θέσεις μεταξύ των παγκόσμιων «παικτών» σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας».

Ποιο ξεκάθαρος στην ίδια κατεύθυνση ήταν ο ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας Χρ. Βασιλάκος ο οποίος υπογράμμισε ότι: «Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μοχλό για την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, βελτιώνοντας τους παραδοσιακούς τρόπους άσκησης της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Από την πλευρά της η αρμόδια κοινοτική επίτροπος M. Geoghegan Quinn χωρίς περιστροφές καθόρισε τον ρόλο του προγράμματος για την ανάκαμψη των μονοπωλίων από την καπιταλιστική κρίση λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διαφέρει από τα προηγούμενα γιατί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η ΕΕ πρέπει να φέρει την έρευνα στην αγορά και να κάνει επιπλέον έρευνα που θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κάτι που οι ομιλητές στη χτεσινή εκδήλωση επανέλαβαν πολλές φορές, γνωρίζοντας τις προσδοκίες των λαών στην ΕΕ που μαστίζονται από την ανεργία.

Όσο για τους όρους που θα διέπουν αυτές τις νέες θέσεις, αρκεί μία ματιά στα κείμενα της ΕΕ για απασχόληση όσο και όπως ορίζει το αφεντικό,  κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα,  μεροκάματα πείνας...»
 
Έρευνα στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (ΕΔΩ)

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου