Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Κίνα: Νέα επεισόδια στην ένταση στη Νότιο-Κινεζική Θάλασσα

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας* 

 
Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας προκάλεσε ο νόμος, σχετικά με την πρόσβαση αλιευτικών πλοίων στις διαφιλονικούμενες περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Γενάρη του 2014.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, στο εξής τα ξένα αλιευτικά πλωτά, θα πρέπει να ζητούν άδεια από την επαρχία Χαινάν, προκειμένου να εισέλθουν στη ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους χαρακτήρισαν το νόμο “προκλητικό και ενδεχομένως επικίνδυνο”, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως έχει ζητήσει από την Κίνα να αποσύρει το νόμο.

Το πρωί της Παρασκευής, η Κίνα ανακοίνωσε την εναντίωσή της στην κριτική που άσκησαν οι ΗΠΑ, αναφορικά με τους περιορισμούς στα αλιευτικά πλοία.

Όπως φαίνεται, η Κίνα έχει σε προτεραιότητα τα ζητήματα των εδαφικών της διεκδικήσεων, καθώς πριν λίγο καιρό, και συγκεκριμένα, στα τέλη του Νοέμβρη του 2013, είχε προχωρήσει σε αποστολή πολεμικών αεροσκαφών για περιπολίες σε εναέρια περιοχή που διεκδικείται τόσο, από την ίδια, όσο και από την Ιαπωνία, την Ταΐβάν και τη Νότια Κορέα

Η συγκεκριμένη εναέρια αμυντική ζώνη βρίσκεται στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σε πολύ στρατηγικό σημείο και καλύπτει μεγάλο κομμάτι της περιοχής.

Ως απάντηση στο συμβάν, στην ίδια κίνηση προέβησαν η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, αλλά και οι ΗΠΑ, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν το φόβο ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου