Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

«Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς»


 "Η κυβέρνηση δεν υπάρχει! Είναι ένα σκέτο φάντασμα".
 
Οργάνωση από τα κάτω* 

Η κυβέρνηση δεν υπάρχει! Είναι ένα σκέτο φάντασμα. Το βεβαιώνει η «Αυγή»...

Οι ανάγκες για διαρκή παραγωγή τηλεοπτικής ατάκας έχουν αντικαταστήσει τους αρχισυντάκτες τίτλων με κειμενογράφους διαφημιστικών εταιρειών. Όπως πουλάνε το κατεψυγμένο ψάρι για σπαρταριστό, έτσι πλασάρουν μια σάπια πολιτική σαν φρεσκαδούρα, έτσι δημιουργούν πλαστή πραγματικότητα.

Το θέμα θα είχε ενδιαφέρον μόνο σαν αντικείμενο μελέτης για σπουδαστές σχολών δημοσιογραφίας, αν δεν αφορούσε στην ίδια τη ζωή.

Η κυβέρνηση που έχει γίνει «φάντασμα», υλοποιεί με εξαιρετική συνέπεια ένα προς ένα τα βήματα του αντεργατικού σχεδιασμού. Χτεσινή η αναφορά για την εγκύκλιο με την οποία κόβονται συντάξεις επειδή η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων πλούτισε και άρα δεν δικαιούται το ΕΚΑΣ.

Χτεσινή και η δημοσιοποίηση σειράς ερευνών οι οποίες καταγράφουν ασθενείς να κόβουν το χάπι στη μέση καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Και τα δύο παραδείγματα είναι αποτέλεσμα της σταθερής και επίμονης εφαρμογής μιας πολιτικής που όσοι διαχειριστές κι αν εναλλάσσονται στις κυβερνητικές θέσεις παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη, καθώς αδιατάραχτο παραμένει το σύστημα που υπηρετεί αυτή η πολιτική.

Η διαφορά των διαχειριστών είναι εντοπισμένη πλέον ξανά και ξανά μόνο ως προς το πλασάρισμα της πολιτικής στην οποία όλοι τους έχουν συμφωνήσει.

Εκκωφαντική σιωπή απλώνεται στον αστικό Τύπο για το συνολικό περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Κι όμως αυτή αφορά στη μαζική καταστροφή παραγωγικών μονάδων και μαζί τους την καταστροφή εργατικής δύναμης, που σε περιπτώσεις όπως του ΙΓΜΕ είναι κάτοχος υψηλού επιπέδου επιστημονικών γνώσεων.

Η σιωπή μαρτυρά τη συμπαιγνία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που βολεύτηκαν στην πιασάρικη αντιπαράθεση για την ΕΡΤ και αφήνουν στο απυρόβλητο μέτωπα που αφορούν στο παραγωγικό αύριο της χώρας.

Αντίθετα, προβάλλονται -για να τις καταπιεί ο αναγνώστης αμάσητες- φανφάρες όπως αυτή των εφοπλιστών που εμφανίζονται ως και ευεργέτες (η διπλή φορολογία στην οποία αναφέρονται είναι περίπου μηδέν φορολογία, όσο για τον «πολύ μεγάλο εργοδότη» αντιστοιχεί σε τρομακτική μείωση των ελληνικών πληρωμάτων).

Σε μια τέτοια στρέβλωση της πραγματικότητας χωρά να παρουσιαστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αυτός που θα αντιμετωπίσει την ανεργία με τη μηδενικού περιεχομένου θέση «δημιουργία θέσεων εργασίας» δίπλα στην πολύ γνωστή από τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θέση για «σύνδεση επιδοτούμενης εργασίας με δημιουργία νέων θέσεων», δηλαδή για παροχή τζάμπα εργατών.


Το γνωστό «χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς» αποκτά κυριολεκτική σημασία σήμερα για το σύνολο των εργαζομένων, που όχι μόνο βλέπουν τη ζωή τους να στραπατσάρεται, αλλά διαπιστώνουν πως και οι όποιες πολιτικές αυταπάτες διατηρούσαν, έχουν πλέον γκρεμιστεί.

Στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές της Αθήνας αναπτύσσεται αυτή την περίοδο μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την οργάνωση από τα κάτω των εργαζομένων και μαζί τους εκείνων των στρωμάτων που η θέση τους βρίσκεται στη λαϊκή συμμαχία. Εκεί στραμμένη η προσοχή μας.

Άσχετο: Πυκνώνουν οι αναλύσεις που αναφέρονται στη «χειραγωγήσιμη περιοχή», δηλαδή στη Μέση Ανατολή. Καταγράφουμε το γεγονός ότι μόνο το ΚΚΕ πήρε για μία ακόμα φορά την πρωτοβουλία για μια περιφερειακή συνάντηση κομμάτων με αντικείμενο ακριβώς αυτό, την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

*Αναδημοσίευση από τη στήλη "Δια του Τύπου"  του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου