Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ενήμερα δάνεια.


 

Σε μία και μόνη συνεδρίαση ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα ενήμερα δάνεια, το οποίο προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες, από την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης παρά τις επικοινωνιακού τύπου ενστάσεις που εκφράζουν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης απέρριψε τροπολογία της ΔΗΜΑΡ για επέκταση του παγώματος των πλειστηριασμών έως το 2015. Όπως είπε το ζήτημα θα εξεταστεί ξανά σε συνεννόηση με την τρόικα το τελευταίο δίμηνο του έτους «και με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία».

Λίγο αργότερα, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αν ψηφιζόταν η τροπολογία για την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών, «δε θα παίρναμε την επόμενη δόση». Απαντώντας σε ερώτηση για ποια θα είναι η πιθανότερη κατάληξη του θέματος, απάντησε «ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει».
Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε δεκτή τροπολογία σύμφωνα με την οποία τραπεζικές καταθέσεις έως 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ, αν πρόκειται για κοινό λογαριασμό, θα είναι ακατάσχετες.

Καταψηφίζοντας το σχέδιο νόμου ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε πως είναι επεξεργασμένο από τους τραπεζίτες και στοχεύει να μειώσει τις επισφάλειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Υπογράμμισε πως η προσφυγή στον δανεισμό ήταν ένας άλλος τρόπος για να καλύψουν τα λαϊκά στρώματα τις ανάγκες τους, καθώς τα εισοδήματά τους ήταν πενιχρά και σε περίοδο μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αποτελούσε και έναν άλλο δρόμο για την αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστών. 

Ο Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε την κατοικία ως δικαίωμα του λαού και κατήγγειλε την κατάργηση του ΟΕΚ αλλά και τα σχέδια για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών για ένα ή δύο έτη, αναρωτήθηκε αν σε αυτό το διάστημα θα δουλεύει το 1,5 εκατομμύριο ανέργων, αν θα σταματήσουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, αν οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι σε επίπεδα τέτοια, που θα επιτρέπουν στους δανειολήπτες να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, αν θα αυξηθεί η χρηματοδότηση στην υγεία και την παιδεία.

Το ΚΚΕ ζητάει ρητή απαγόρευση του πλειστηριασμού της πρώτης 
κατοικίας και επέκταση του μέτρου αυτού και για χρέη στο δημόσιο. 

«Απορρίπτετε αυτή την πρόταση. Κρατάτε ομήρους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Χρήστος Κατσώτης στηλίτευσε το γεγονός ότι  το νομοσχέδιο αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες, δεν αλλάζει τις ληστρικές συμβάσεις των δανείων, εξαιρεί επαγγελματίες και αγρότες, χειροτερεύει το «νόμο Κατσέλη», ενώ προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του είναι η υποθήκευση πρώτης κατοικίας.

Ανέδειξε για μια ακόμα φορά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που πρόσφατα απορρίφθηκε από τη συγκυβέρνηση στη βουλή, τονίζοντας πως η πρόταση αυτή προϋποθέτει «να χάσουν οι τράπεζες» και απαντά στα μεγάλα αδιέξοδα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ καταθέτει την πρόταση αυτή στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες και κάλεσε σε αγώνα με το ΚΚΕ.
Αναφορικά με την τροπολογία για το ακατάσχετο των 1.500-2.000 ευρώ δήλωσε σκωπτικά προς την κυβέρνηση «πολύ κουβαρντάδες είστε», ενώ απέρριψε δύο ακόμα τροπολογίες, η μία με ρυθμίσεις για το γραφείο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και η δεύτερη για την αναστολή της προθεσμίας αναδρομικού ελέγχου πόθεν έσχες των εν ζωή πολιτικών από το 1974 και μετά.  902.gr

Την προσπάθεια να παρουσιαστεί η υπερχρέωση και το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους ως αποτέλεσμα αλόγιστης κατανάλωσης και προσωπικής ευθύνης, στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτησή για το νομοσχέδιο για τα ενήμερα δάνεια...

Δείτε εδώ την παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου