Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Αυτή είναι η "νέα Ελλάδα", σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.Σε ελεύθερη πτώση η κατανάλωση τροφίμων*
 
«Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η λαϊκή κατανάλωση, η οποία σπάει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ, σαν αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής θέσης εκατομμυρίων εργαζομένων, οι οποίοι υφίστανται στο πετσί τους τις συνέπειες των βάρβαρων μέτρων και πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια τον Απρίλη του 2013 κυριολεκτικά κατρακύλησαν, καθώς εμφάνισαν μείωση 14,2%. 

Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσεις τροφίμων, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα εμφάνιζαν μια συγκρατημένη πτώση, σε σχέση με τις πωλήσεις άλλων ειδών κατανάλωσης, τη συγκεκριμένη περίοδο εμφανίζουν πτώση 16,8%(!), γεγονός που σημαίνει ότι οι λαϊκές οικογένειες περιορίζουν πλέον δραστικά και τις δαπάνες διατροφής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. 

Αυτό είναι και το νέο ποιοτικό στοιχείο, σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, όπου οι δαπάνες διατροφής εμφάνιζαν ορισμένα σημεία αντίστασης στο γενικότερο πρόγραμμα περικοπών των οικογενειακών προϋπολογισμών.
 
Οι πωλήσεις καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων εμφανίζουν πτώση 16,9% και των λοιπών καταστημάτων 9,1%.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, είναι ότι ο δείκτης που παρακολουθεί τις πωλήσεις ειδών διατροφής, τον Απρίλη του 2013, είχε υποχωρήσει στις 72,7 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις 100 μονάδες του έτους βάσης 2005. 
Με άλλα λόγια

Τα λαϊκά νοικοκυριά δαπανούν 27,3% λιγότερα για είδη διατροφής, σε σχέση με αυτά που δαπανούσαν το 2005. Για αγορά καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, οι δαπάνες έχουν περιοριστεί στο μισό με το σχετικό δείκτη να έχει υποχωρήσει στο 50,8, ενώ ο δείκτης που παρακολουθεί τις δαπάνες για την αγορά των λοιπών καταναλωτικών εμπορευμάτων ( φαρμακευτικά - καλλυντικά, ένδυση - υπόδηση, έπιπλα - ηλεκτρικά είδη, βιβλία - χαρτικά) έχει υποχωρήσει στο 64,8, πάντα σε σχέση με το δείκτη 100 του έτους βάσης 2005.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο τζίρος της περιόδου Γενάρη - Απρίλη 2013, όπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο σχετικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 13%. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις των ειδών διατροφής έχουν υποχωρήσει κατά 13%, των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 14% και των λοιπών καταστημάτων κατά 12,2%».  Από το 902.gr

Η «νέα Ελλάδα» σε μάρανε. Τρομάρα σου!!

...Η "Ελλάδα στους Έλληνες", η "ισχυρή Ελλάδα της ΕΕ και της ΟΝΕ",  και από σήμερα η "νέα Ελλάδα".  Το παραμύθιασμα του ελληνικού λαού συνεχίζεται. Αλλά μέχρι πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου