Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ μεταβαίνει στην ανατολική Ουκρανία


 
Ένας μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατευθύνεται σήμερα προς την ανατολική Ουκρανία με στόχο να επιτύχει την παράδοση των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου έχει κηρύξει «εκεχειρία» για το Πάσχα μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Μόσχα.

Οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στο Ντονέτσκ και άλλες πόλεις με τους Ρωσόφωνους πληθυσμούς στην ουκρανική μεθόριο αρνούνται να αναγνωρίσουν την συμφωνία της Γενεύης που επιτεύχθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την οποία η Ρωσία, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί του Κιέβου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να επιβλέψει τον αφοπλισμό των ενόπλων και την εκκένωση των υποδομών και των δρόμων που έχουν καταλάβει.

Ο Ερτογκρούλ Απακάν, ο επικεφαλής της ειδικής αποστολής στο Κίεβο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι ο εκπρόσωπός του θα φθάσει στο Ντονέτσκ σήμερα και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των αυτονομιστών έως αύριο για να εξακριβώσει εάν θα συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας.

Έπειτα από μια συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα μεταξύ διπλωματών από τις τέσσερις πλευρές που σύναψαν τη συμφωνία της Γενεύης, ο απεσταλμένος της Ελβετίας Κρίστιαν Σονενμπέργκερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στον ΟΑΣΕ, είπε ότι οι παρατηρητές του έχουν μιλήσει με πολλούς ακτιβιστές: «Στην παρούσα φάση η πολιτική βούληση δεν υπάρχει για να απομακρυνθούν» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια, ο οποίος προειδοποίησε την Παρασκευή για «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» εφόσον δεν υπάρξουν κινήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ και οι τοπικές αρχές στα ανατολικά θα «επεξεργαστούν πρακτικά βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης σε διάστημα 1 ή 2 ημερών».

Η Μόσχα καταδικάζει την επίθεση στο Σλαβιάνσκ

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η Ρωσία για την φονική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή στην πόλη Σλαβιάνσκ (ΕΔΩ) στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την «μια πρόκληση» των Ουκρανών φανατικών εθνικιστών.

«Η Ρωσία εκφράζει τον αποτροπιασμό της γι'αυτήν την πρόκληση η οποία δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου για τον αφοπλισμό των εθνικιστών και των εξτρεμιστών», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει μόνον ένας νεκρός από την επίθεση και τρεις τραυματίες.

Η Μόσχα απέδωσε την επίθεση αυτή στον νεοναζιστικό «Δεξιό Τομέα».  

«Αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν από την επίθεση ενόπλων μαχητών του Δεξιού Τομέα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής «κατέσχεσαν αυτοκίνητα των επιτιθέμενων στα οποία βρήκαν όπλα, σχέδια της περιοχής και σύμβολα του Δεξιού Τομέα. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή σημειώθηκε μετά την υπογραφή στις 17 Απριλίου της συμφωνίας της Γενεύης», επισημαίνει επίσης το ρωσικό υπουργείο.

«Η Ρωσία επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μια αποκλιμάκωση στην νοτιοανατολική Ουκρανία», όπως προβλέπει η συμφωνία αυτή, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου