Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη


Αφού έχουν τσακίσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει τους μισθούς, αφού έχουν στείλει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία, αφού έχουν βάλει χέρι σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με ποταμούς αίματος, τώρα αξιώνουν να φτάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο. Των εργατών το κόκαλο.

Με την προχτεσινή της έκθεση, η «Alpha Bank» αξιώνει «τώρα που έχει αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους (σ.σ. δηλαδή αφού τσακίστηκαν οι μισθοί) και για όσον καιρό διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (σ.σ. όσο δηλαδή δεν ορθώνεται απέναντί τους ένα κίνημα που θα βάζει φρένο στις ορέξεις τους) μηδενική φορολογία κερδών, μερισμάτων και υπεραξιών και δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης». 

Δηλαδή, ζητάνε η εργατική τάξη όχι μόνο να λιώνει μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και να πληρώνει μόνη αυτή τους φόρους για τη συντήρηση του κράτους των καπιταλιστών. 

Ζητάνε το σύνολο της υπεραξίας που αρπάζεται από τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς να παραμένει στα σεντούκια τους και πρόσθετα οι εργάτες να πληρώνουν από τον ήδη γλίσχρο μισθό τους όλο το κόστος για τη ζημιά που παθαίνουν μέσα στους χώρους δουλειάς. Ζημιά που τους υποχρεώνει κάποια στιγμή της ζωής τους να βγαίνουν και σε σύνταξη. 

Τώρα κατά την άποψη της «Alpha Bank» θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο αν έχουν πληρώσει μόνοι αυτοί οι εργάτες όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, με τους εργοδότες να καταθέτουν στο Ταμείο ένα ποσό τιμής ένεκεν.

Η σχετική ανακοίνωση έχει και θετική προοπτική: «Θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης θα αντιμετωπισθούν αφού αρχίσουν να αυξάνουν τα εισοδήματα», διατείνεται η τράπεζα. Και για να μην αφήσει περιθώρια παρεξήγησης, καταθέτει την αγανάκτησή της γιατί ως τώρα τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι όλα στο βωμό του «να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία».

Και μόνο γι' αυτήν την πέρα από τα όρια της πρόκλησης ανακοίνωση, αξίζει η πάλη των εργατών να είναι τόσο ισχυρή που να μην έχουν τόπο να σταθούν και οι τραπεζίτες και όλο το σινάφι τους. 

Από την στήλη  "Από...μέρα  σε...μέρα"   του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου