Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

 
 Ωμοί και κυνικοί οι αστοί *

«Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία. Η Ελλάδα θα κληθεί να διαδραματίσει κρίσιμο υποστηρικτικό ρόλο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και των σοβαρών ανωμαλιών στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. 

Η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να ζυγίσει πολύ προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους από έναν τέτοιο ρόλο. Από κάποια στιγμή και πέρα, μπορεί να μιλάμε μόνοι μας για το μοναδικό γεωπολιτικό μας ρόλο, αλλά κανείς δεν θα τον παίρνει σοβαρά αν δεν μεταφράζεται σε πρακτικές συμμαχίες και διευκολύνσεις. Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις. Καλό θα ήταν να τις λάβει η πολιτική ηγεσία σε πλήρη εθνική συνεννόηση. Η Ελλάδα πάντοτε κέρδισε όταν έπαιξε σωστά τα γεωπολιτικά της χαρτιά με αρραγές το εσωτερικό της μέτωπο».   

Αυτά γράφτηκαν χτες πρωτοσέλιδα σε μια από τις ναυαρχίδες του αστικού Τύπου. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντανακλούν την κυρίαρχη ανάλυση της αστικής τάξης στην Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Συρία και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να συντονιστεί με τα στρατηγικά της συμφέροντα. 


Τι λένε; 

Ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει μόνο για το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να τον αποδείξει έμπρακτα, με στήριξη της επικείμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. 

Γιατί; Επειδή έτσι η αστική τάξη θα αναβαθμιστεί σε σχέση με τους περιφερειακούς ανταγωνιστές της. Άρα, θα πάρει προτεραιότητα στη διανομή της λείας και ταυτόχρονα πολιτική στήριξη από τους συμμάχους ιμπεριαλιστές, στον ταξικό πόλεμο που κλιμακώνει στο εσωτερικό σε βάρος του λαού, προκειμένου να ανακάμψουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την κρίση.

Οι αστοί προσπαθούν να παρουσιάσουν τα δικά 
τους  συμφέροντα σαν κοινά με αυτά του λαού. 
 
Γι' αυτό μιλάνε για «εθνική συνεννόηση», υπονοώντας ότι έχει να κερδίσει εξίσου με αυτούς από το ιμπεριαλιστικό μακελειό σε βάρος του συριακού λαού. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να αποσπάσουν τη ανοχή, αν όχι τη συνενοχή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στο έγκλημα που ετοιμάζουν.

Διαφημίζουν τη «σταθερότητα» στην Ελλάδα και λένε στο λαό να πανηγυρίζει για την «αστάθεια» που προκάλεσε το μπουρλότο που άναψαν οι ιμπεριαλιστές σε άλλες χώρες, όπως η Συρία, γιατί έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Αύριο, αν η Ελλάδα εμπλακεί ακόμα πιο άμεσα στις πολεμικές συρράξεις, θα του ζητήσουν με τον ίδιο τρόπο να χύσει το αίμα του, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος».

 

Ο πόλεμος που ετοιμάζουν στη Συρία είναι ιμπεριαλιστικός.

Όπως ιμπεριαλιστική είναι η επέμβαση που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Β. Αφρικής και της Ανατ. Μεσογείου, έστω και αν δεν πήραν παντού χαρακτηριστικά ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης. Από τους πολέμους αυτούς και τις επεμβάσεις ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Γίνεται θύτης και αύριο θύμα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της, οι οποίοι τον καλούν να σηκώσει τις δικές τους σημαίες. 

Η απάντηση από τη σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος πρέπει να είναι μία: Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο σχεδιαζόμενο μακελειό.  Ο λαός να χαράξει τη δική του αυτοτελή πορεία, σε ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του, στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα».

"Δεν πέρασε στο ΣΑ του ΟΗΕ το βρετανικό σχέδιο 
ψηφίσματος για στρατιωτική δράση στη Συρία" (ΕΔΩ)

"Συρία: Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν" (ΕΔΩ)  

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών του 
ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν ευθύνες για την επέμβαση στη Συρία (ΕΔΩ)

Συγκέντρωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της
ΚΝΕ ενάντια στην επέμβαση στην Συρία (ΕΔΩ)
 
*Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή Μας» του «Ριζοσπάστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου