Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το βασικό αίτημα της κοινωνίας είναι να σταματήσει ο κατήφορος, να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξουμε τη ζωή μας...»Συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 
έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.*

Μεταξύ άλλων, στην ερώτηση σχετικά με την πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ,  η οποία -όπως τονίστηκε από  τον Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο συνέδριο του  ΣΥΡΙΖΑ-  "αποτελεί αίτημα της κοινωνίας",  ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε:

«Το βασικό αίτημα της κοινωνίας είναι να σταματήσει ο κατήφορος, 
να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξουμε τη ζωή μας. 

Κι αυτή η απαίτηση δεν θα ‘ρθει από τα πάνω με συνεργασίες που θα βγάλουν απ’ τη δύσκολη θέση το σύστημα, θα του δώσουν τη δυνατότητα να ανακάμψει, να πάρει φόρα για να τσακίσει τα λαϊκά στρώματα. 

Λέει, συμπόρευση για την κατάργηση των μνημονίων. 


Και τι θα γίνει με όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που ‘χουν ψηφιστεί εκτός μνημονίων και πριν και μετά; Τι θα γίνει με τους υπογράφοντες και εταίρους στα μνημόνια; Δηλαδή την ίδια την ΕΕ, το ΔΝΤ, τις καπιταλιστικές συμμαχίες του "λάκκου των λεόντων"; 

Τι θα γίνει με τη βάση της Σούδας, το ΝΑΤΟ; 

Εμείς δεν του ζητάμε να πάρει τη γνώμη της κ. Κατσέλη, του κ. Κοτσακά, των κ. Σταθάκη, Τσακαλώτου, Κωνσταντοπούλου κ.ά. συνιστωσών επ’ αυτών των ζητημάτων. Όταν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμαστε στα ίδια τους τα ντοκουμέντα, τις επίσημες τοποθετήσεις τους, τα πεπραγμένα τους, συμπεριλαμβανομένων των παλινωδιών τους, της διγλωσσίας τους και της κατά τεκμήριον αφερεγγυότητάς τους, μέχρι σήμερα. 

Η συνολική πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού απαντά συγκεκριμένα και ρεαλιστικά για το τι πρέπει να γίνει. Με αυτή πρέπει να συμπαραταχθούν στην πράξη, μέσα στην πάλη, στον αγώνα, οι χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι νέοι και νέες, που έχουν παρασυρθεί σήμερα από το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα αυτού του κόμματος».

 
 Στην ερώτηση,  αν μπορεί να απαντήσει η πρότασή του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας -άμεσα- στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας, είπε:
 
«Η πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία 
δεν είναι για το αύριο, αλλά για το σήμερα. 

Απαντά σήμερα στις αγωνίες του εργάτη που δίνει μάχη για το μεροκάματο, του άνεργου που πρέπει να επιβιώσει από την πείνα, απαντά στα βάσανα του αγρότη που ξεκληρίζεται, του αυτοπασχολούμενου που παλεύει με τα χρέη και το λουκέτο. Όλους αυτούς θέλει να συσπειρώσει, γιατί όλοι αυτοί αποτελούν τη λαϊκή πλειοψηφία, που σήμερα μπορεί να εμποδίσει τα χειρότερα και ταυτόχρονα να διεκδικήσει τα καλύτερα!

Θα έχει κατεύθυνση την αλλαγή τάξης στην εξουσία

Τη λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ συνολικά, άρα και από το ευρώ, - όχι μόνο από το ευρώ κάτι που το προτείνει μέχρι και η Χρυσή Αυγή, Γερμανοί βιομήχανοι και άλλοι ακόμα. 

Στη Λαϊκή Συμμαχία, το ΚΚΕ συμμετέχει μέσω των μελών και στελεχών του, όχι ως κόμμα. Η πρότασή μας δεν απευθύνεται σε κόμματα, και γιατί σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια αλλά και αν δημιουργηθούν και επιδιώκουν να κινηθούν σε μια τέτοια εναλλακτική πρόταση κι αυτά δεν θα συμμετέχουν ως κόμματα, αλλά μέσω των μελών και στελεχών τους. 

Η συνεργασία και συνεννόηση θα γίνεται στα πλαίσια της Λαϊκής 
Συμμαχίας, μέσα στις γραμμές της, από τις δομές της στο κίνημα. 

Η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να παλέψει σήμερα για μικρές ανάσες επιβίωσης, αλλά κυρίως μπορεί να ανοίξει δρόμους γιατί η πάλη της έχει κατεύθυνση και προοπτική την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Γνωρίζετε κάποια άλλη πολιτική πρόταση να κινείται «εκτός των τειχών», δηλαδή να θίγει την εξουσία των μονοπωλίων και να έχει κατεύθυνση την ανατροπή της; Εμείς όχι!»
...

'Ολόκληρη η συνέντευξη στο 902.gr (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου