Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

ΠΑΣΕΒΕ: Το νομοσχέδιο, δίνει το τελειωτικό χτύπημα, στο μικρό καταστηματάρχη και επαγγελματία και μαζί τη βιολογική εξουθένωση των εργαζόμενων.

Μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα για την κυριακάτικη αργία*

 

Με συγκεντρώσεις σήμερα Τρίτη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πικετοφορίες και εξορμήσεις σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι κλιμακώνουν από κοινού την πάλη τους ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. 

Την ίδια ώρα στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου, με το οποίο η συγκυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα των πολυεθνικών για οριστικό τέλος της κυριακάτικης αργίας. 


Στην Αττική, το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να επιστρέφουν στην Ομόνοια. Νωρίτερα η πορεία πέρασε μπροστά από τα γραφεία του ΣΕΒ -όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα- και από τη Βουλή, όπου κατέθεσαν το ψήφισμα της κινητοποίησης (δείτε σχετικό βίντεο). 

Είχε προηγηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου έγιναν οι κεντρικές ομιλίες από τον Στάθη Σαχινίδη, στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ και τον Νίκο Τζώρτζη, πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Στη συγκέντρωση της Ομόνοιας παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. (δείτε εδώ τη δήλωσή του).

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις (ΕΔΩ)Τα σωματεία, οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων 
και μικρών εμπόρων διεκδικούν:

- ΟΧΙ στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

- Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

- Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και σταθερό ωράριο.

-Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.

-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.              

- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.


Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων στο Εμπόριο 
και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ μεταξύ άλλων τονίζουν: 

«Η κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) έχει πάει αυτές τις μέρες για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακής-αργίας προς όφελος των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους που να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο κάθε μέρα για να αυγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Επιδιώκουν με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας στο εμπόριο θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.

Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 20%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Δεν είναι  η Κυριακή-αργία, η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, "απασχολήσιμοι", είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.

Οι πολυεθνικές στον κλάδο του εμπορίου επιδιώκουν το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί αίτημα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από κοντά και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, καθώς και του δημάρχου της Αθήνας. 

Στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα "Εμπορικό Γκέτο" που θα είναι ανοιχτά όλες τις ημέρες, όλες τις Κυριακές του χρόνου και θα έχει ως άμεση συνέπεια το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων σε όλες τις γειτονιές του Δήμου της Αθήνας».

* Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου