Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

«Μαθητεία» το ψευδώνυμο της τζάμπα εργασίας.Αυξάνουν τα πλοία τους, τσακίζουν τους ναυτεργάτες*
 


Αύξηση του στόλου σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών, που παραμένουν σταθερά στην κορυφή της πυραμίδας της παγκόσμιας ναυτιλίας, δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. 

Συγκεκριμένα ο ελληνόκτητος στόλος το 2012 μετρούσε 3.428 πλοία, από 3.325 που ήταν το 2011 και η χωρητικότητά του ήταν 245,14 εκατομμύρια dwt, αντιπροσωπεύοντας το 15,56% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Το 2011 η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου ήταν 226,92 εκατομμύρια dwt, αντιπροσωπεύοντας 14,83% της παγκόσμιας χωρητικότητας. 

Η κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου 
ενισχύεται ακόμα και σε περίοδο κρίσης.  

Κερδοφορία που φέρει ατόφια τη σφραγίδα της άγριας εκμετάλλευσης Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτεργατών, των αμέτρητων προνομίων που τους παρέχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και ενισχύουν οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Την ίδια ώρα η ανεργία στους ναυτεργάτες καλπάζει. 

Ακόμα και τα μαγειρεμένα στοιχεία του ΓΕΝΕ εμφανίζουν 4.500 ανέργους, αριθμό ρεκόρ. Από αυτούς το 20% παίρνει το επίδομα ανεργίας ύψους των 235 ευρώ για τους άγαμους και 294 ευρώ για τους έγγαμους!

Και όμως οι εφοπλιστές δεν είναι ευχαριστημένοι. Δεν θέλουν απλά και άλλα προνόμια, νόμους, διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις, τα θέλουν όλα! Όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης: «Η ελληνόκτητη ναυτιλία έχει επίσης την προοπτική να προσφέρει πολυάριθμες θέσεις εργασίας στους νέους που μαστίζονται από την ανεργία. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων με όρους ανταγωνιστικούς, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνώς κρατούντα». Με απλά λόγια απαιτούν «καθαρούς» από δικαιώματα και συμβάσεις ναυτεργάτες με «μισθούς Κίνας» ή μια κούπα ρύζι...

Και αφού εξήγησαν στους "καθαρούς" ναυτεργάτες, το πως θα εξασφαλίσουν "μια κούπα ρύζι"  στις οικογένειές τους,  ήρθε στη συνέχεια -από τους ομοϊδεάτες των εφοπλιστών- η "τακτοποίηση" των νέων, με την καταπολέμηση της ανεργίας  μέσω της «Μαθητείας» που έχει στήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  «για το καλό των νέων».


«Μαθητεία» το ψευδώνυμο της τζάμπα εργασίας
 
«Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας» έχει στήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμβάλει λέει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ΕΕ πλασάρει μέτρα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγαλοεργοδοσίας, με το δόλωμα ότι σκέφτεται «για το καλό των νέων» στην προκειμένη περίπτωση.

Εμπειρία από τη «μαθητεία» έχουν οι χιλιάδες νέοι της κατάρτισης που σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης κάνουν τη «μετάβαση» από το θρανίο στη δουλειά, οι νέοι πτυχιούχοι που δουλεύουν τζάμπα για να δοκιμαστούν και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. 

Τη στιγμή μάλιστα που το σύστημα στην κρίση του στέλνει στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους που και επαγγελματική εμπειρία και άλλα προσόντα έχουν.

Η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων δεν θα έρθει από «κόλπα» όπως τη μαθητεία, ούτε από τα στρογγυλά τραπέζια και τις λυκοσυμμαχίες εκείνων που στέλνουν τους νέους, τους εργαζόμενους στις λίστες της ανεργίας, που έφτιαξαν την επαγγελματική μισοκατάρτιση για να αντλούν διαρκώς νέους χωρίς δικαιώματα, που αρνούνται να εντάξουν την πρακτική άσκηση στις σπουδές, που αφήνουν χρόνια τώρα τα νέα παιδιά έρμαια των εργοδοτών.

Το δικαίωμα στη δουλειά, τη δουλειά με δικαιώματα την κατέκτησε το λαϊκό κίνημα στους δρόμους, με θυσίες, με αγώνες, στην ταξική πάλη. Στις συμμαχίες των καπιταλιστών οι νέοι και όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιτάξουν τον ενωμένο αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα με βάση τα κοινά συμφέροντά τους κόντρα στο κεφάλαιο, την εξουσία του, την ΕΕ.

*Από τον Ριζοσπάστη, "Από μέρα σε μέρα" (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου