Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αυτή είναι η κοινωνία τους, βρέξει - χιονίσει να βγαίνουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.




Η φτώχεια και το κέρδος*
 


Τα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε προχτές η ICAP είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Οταν μέσα σε τέτοιες συνθήκες κλιμάκωσης του ταξικού πολέμου ενάντια σε ολόκληρο το λαό, οι μισές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι κερδοφόρες και να έχουν επίσημα κέρδη 3,8 δισ. ευρώ, τότε το πράγμα μιλάει από μόνο του. Τότε, αποκαλύπτεται και με αριθμούς αυτό που το ΚΚΕ λέει στο λαό με τον πολιτικό του λόγο και τη δράση. Το πολύ απλό, ότι από την κρίση κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι. Η ότι το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται, προωθούνται προκειμένου κάποιοι να στηριχθούν. 
 
Ναι, οι εργάτες χρεοκοπούν, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται, οι νέοι, οι νέες δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να σωθούν, όμως κάποιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου όχι μόνο δε σταμάτησαν να κερδίζουν, αλλά καταφέρνουν να κερδίζουν περισσότερα, μετατρέποντας τη φτώχεια του λαού σε νέα κέρδη και νέο πλουτισμό.

Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως αυτός ο καινούριος πλούτος δεν είναι τίποτα άλλο παρά κομμάτι από τα ...κλεψιμαίικα. Από αυτά που αρπάζει η πλουτοκρατία από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταβαραθρώνοντας το μεροκάματο, προκαλώντας μαζική ανεργία, αυξάνοντας συνεχώς τους φόρους των πολλών, για να υπάρχουν κίνητρα να δίνονται στους λίγους. Αυτήν ακριβώς την αλληλουχία πρέπει να χωνέψουμε, για να μπορέσουμε να την ανατρέψουμε.

Να συνειδητοποιήσουμε ότι κλέβουν τους 
εργαζόμενους για να κερδίσουν οι επιχειρηματίες. 

Οτι μειώνουν το κομμάτι που δινόταν ως αμοιβή της εργασίας, για να μεγαλώσει το κομμάτι του κοινωνικού πλούτου που πάει στις τσέπες των αφεντικών. Οτι τσαλαπατάνε τους πάντες για να μένει όρθιο το κεφάλαιο και να ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο οι εκπρόσωποί του.

Αυτή είναι η κοινωνία τους.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που επιδιώκουν. Γιατί αυτές είναι οι σχέσεις παραγωγής της σημερινής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που ο λαός θα στενάζει όλο και περισσότερο κάτω από πολιτικές και μέτρα που ευνοούν την περιβόητη επιχειρηματικότητα, ώστε βρέξει - χιονίσει να βγαίνουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Είτε με τρόικα είτε χωρίς αυτή...

*Ριζοσπάστης, "Από μέρα σε μέρα"Τετάρτη 3 Ιούλη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου