Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

...Που σημαίνει "συν Αθηνά και χείρα κίνει", για όποιον θέλει να δει προκοπή

...Μάθε παιδί μου γράμματα*


Περίσσεψαν οι ευχές στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων. Και μόλις φύγαν οι κάμερες άρχισε η καταγραφή: Σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τμήματα 25 - 27 παιδιών, λιγότερα σχολεία, εξαιτίας των συγχωνεύσεων, συρρίκνωση των ολοήμερων τμημάτων, αδυναμία μαθητών να μετακινηθούν στα σχολεία τους και, βέβαια, θρήνος για τους μετεξεταστέους στο Λύκειο, πολλοί από τους οποίους κόπηκαν, όπως ακριβώς προβλέπει ο σχεδιασμός μιας πολιτικής που κάνει πράξη τον ταξικό διαχωρισμό απ' όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. 

Καθώς η υποχρηματοδότηση των σχολείων είναι πλέον κανόνας, θα αρχίσουν όπου να 'ναι γονείς και δάσκαλοι να τρέχουν για να βρουν τα φράγκα που χρειάζονται για να πληρώσουν λογαριασμούς, για πετρέλαιο, για συντήρηση. Σε σύγχρονα Ελληνικά αυτό σημαίνει, βάλε ξανά βαθιά το χέρι στη τσέπη γονιέ. 

Το ΚΚΕ, λέει βέβαια, ότι υπάρχει ένοχος για όλα αυτά. 

Είναι η πολιτική της ολοένα και πιο σφιχτής ένταξης της Εκπαίδευσης στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών και των τεράστιων δυνατοτήτων που δίνουν η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνικής, οι συσσωρευμένες γνώσεις της ανθρωπότητας. 

Που σημαίνει  -για να δανειστούμε αυτή τη φορά από την αρχαία Ελληνική-  "συν Αθηνά και χείρα κίνει", για όποιον θέλει να δει προκοπή...

 
...Και το πραγματικό χαράτσι

Το καλύτερό της χαρτί η κυβέρνηση το 'παιξε με την τροπολογία για το φόρο ακινήτων, τον διαβόητο ΕΝΦΙΑ.  

Παρουσίασε το χαράτσι ως όφελος για τους ιδιοκτήτες, αλλά δεν εξήγησε πώς γίνεται και οι ιδιοκτήτες να ωφελούνται και τα έσοδα από αυτό το φόρο να εκτινάσσονται στα 2,65 δισ. ευρώ. 

Καθώς το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια, που σημαίνει πως στην πράξη θα φανεί άμεσα, ότι το χαράτσι παραμένει χαράτσι και μάλιστα άγριο.


Έχει την αξία του το κάλεσμα του ΚΚΕ να γίνει στόχος πάλης για το λαϊκό κίνημα «να είναι αφορολόγητη η πρώτη και η δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτουν ανάγκες στέγασης και αναψυχής και αφορολόγητη η αγροτική γη», ότι πρέπει «να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%, να καταργηθούν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει, να φορολογηθεί η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία». 

Βεβαίως, ένας τέτοιος στόχος απαιτεί σύγκρουση με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, σε πλήρη αντίθεση με το «ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον», που υπόσχεται στους επιχειρηματικούς ομίλους ο ΣΥΡΙΖΑ, στις απανωτές συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους...


Με αυτά και με κείνα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το 40ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», η πρώτη μέρα του οποίου είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στο φασισμό. 

Παράλληλα, η ΚΝΕ ανακοίνωσε και μια σειρά ακόμα από πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση που θα συνεχιστούν και μετά το Φεστιβάλ.   

Να είμαστε εκεί...

Το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του 
40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα  (ΕΔΩ)

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του Ριζοσπάστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου