Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Τουλάχιστον 15 νεκροί από συγκρούσεις στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ



Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην ανατολική Ουκρανία, στις πλέον πολύνεκρες συγκρούσεις μετά την έναρξη της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Μπιριούκοφ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας στο Κίεβο, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης του Ντόνετσκ και είχαν απολογισμό επτά νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες και εννέα τραυματίες. Από την πλευρά των ρωσόφωνων ανακοινώθηκε ότι πέντε μαχητές τους σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν.

Στις συγκρούσεις, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Ντόνετσκ, σκοτώθηκαν επίσης τρεις άμαχοι. 

Στην πόλη, το Σαββατοκύριακο, πολλές κατοικίες, βιομηχανικά και κυβερνητικά κτίρια καταστράφηκαν από πυρά βαρέος πυροβολικού.

Οι εκπρόσωποι των ένοπλων πολιτοφυλακών κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι έχουν παραβιάσει την εκεχειρία πάνω από δέκα φορές.

Ρωσική έρευνα για γενοκτονία

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά δικαστική έρευνα «για γενοκτονία» του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία, όπου η επιχείρηση καταστολής της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 2.500 ανθρώπων. 

«Η Επιτροπή Έρευνας ξεκίνησε δικαστική έρευνα για γενοκτονία των ρωσόφωνων πληθυσμών που ζουν στο έδαφος των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Βλαντίμιρ Μαρκίν. 

«Άγνωστοι στο εσωτερικό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, των ενόπλων δυνάμεων, της Εθνοφρουράς και του “Δεξιού Τομέα” έδωσαν διαταγές που είχαν στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση των ρωσόφωνων πολιτών» στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μαρκίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση βαρέων όπλων και της αεροπορίας στη διάρκεια της σύγκρουσης προκάλεσε εκτός από τους θανάτους, την καταστροφή και περισσότερων από 500 πολιτικών κτιρίων στις επαρχίες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου