Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Προσφέρουν «μαύρη» εργασία ...με το νόμο!

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα που 
παρουσιάζει  ο  «Ριζοσπάστης»  *

  
Ακόμα και ως μέσο για την παροχή ανασφάλιστης («μαύρης») εργασίας σε κάθε είδους εργοδότες μπορούν να λειτουργήσουν οι αποκαλούμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και μάλιστα με τη βούλα του νόμου! Αυτό επιβεβαιώνει η επιστολή του προέδρου μιας ΚοινΣΕπ, την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Ο συγκεκριμένος απευθύνεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ισχυρίζεται ότι μπορεί να προσφέρει με «νόμιμο» τρόπο ανασφάλιστο προσωπικό, ώστε από τη μια να ρίξουν το λεγόμενο «κόστος εργασίας» και από την άλλη να απαλλαγούν από τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου πρόστιμου από το ΙΚΑ, σε περίπτωση ελέγχου για ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Το πιο προκλητικό απ' όλα είναι ότι η «δουλειά» που στήνει η συγκεκριμένη ΚοινΣΕπ με τους εργοδότες, βασίζεται στη νομοθεσία για τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αποκαλύπτονται έτσι οι βαθύτερες στοχεύσεις που υπηρετεί ο τομέας της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», για τον οποίο, εκτός από τη συγκυβέρνηση, μιλάει με τα πιο θερμά λόγια και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Η επιστολή στέλνεται μέσω e-mail και έχει τίτλο:
 
«Πρόστιμα ΙΚΑ 10.550 ευρώ; Πώς θα τα 
αποφύγετε (ή θα τα ακυρώσετε) ΝΟΜΙΜΑ!».

Γράφει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ:

«Είτε ο κίνδυνος των προστίμων "αδήλωτης/ ανασφάλιστης εργασίας" δεν έχει σχέση με τη δική σας επιχείρησης (το προτιμότερο) - Είτε δεν τον... προλάβατε τελικά, η πιο κάτω ΛΥΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ μας επ' αυτού, σίγουρα είναι προς το συμφέρον σας!»

Αμέσως μετά εξηγεί:

«Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός μας διέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, που μας επιτρέπει να συνάπτουμε "συμπράξεις ανθρώπινου δυναμικού" με οποιεσδήποτε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα και οι οποίες τέτοιες συνεργασίες εγγυώνται -αποδεδειγμένα- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ για εσάς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ από το να προσλαμβάνει η ίδια η επιχείρησή σας το προσωπικό (Ελληνες, είτε αλλοδαπούς) που έχετε βρει και επιλέξει οι ίδιοι.

Με άλλα λόγια, αυτούς τους επιλεγέντες από σας, μπορούμε να τους δεχθούμε ως επαγγελματικά συνεταιριστικά μέλη της ΚοινΣΕπ, προκειμένου να εξυπηρετούν εφεξής νόμιμα την επιχείρησή σας με αυτή την ιδιότητά τους και όχι με εκείνη του μισθωτού - ασφαλισμένου σας».

Το δέλεαρ για τον εργοδότη, όπως αναφέρει η επιστολή, είναι ότι μ' αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές:

«Εφόσον, επομένως, σκοπεύετε να προσλάβετε προσωπικό, μπορείτε -βέβαια- να το βρείτε και να το επιλέξετε, αλλά πριν προχωρήσετε στην πρόσληψή του, είναι προς συμφέρον σας να ακούσετε ΕΓΚΑΙΡΑ προηγουμένως τη δική μας πρόταση για νόμιμη απαλλαγή σας από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά σας βάρη».

Στην πράξη, η συγκεκριμένη ΚοινΣΕπ, ενδεχομένως και πολλές ακόμα που κάνουν χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας, λειτουργεί όχι μόνο σαν εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων, αλλά έχει και το ...«ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» να παρέχει «νόμιμα» ανασφάλιστη εργασία!

Τι προβλέπει ο νόμος...  Περισσότερα  (ΕΔΩ)  στο 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου