Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Νέες επικίνδυνες εξελίξειςΝέα, επικίνδυνη εξέλιξη η ακόμη ενεργότερη 
συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ουκρανική κρίση.  

Έτσι, αυξάνεται η ένταση του πολέμου της κυβέρνησης των εθνικιστών και των φασιστών του Κιέβου με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ κατά των ανατολικών περιοχών, αποκαλύπτοντας ότι οξύνεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία, με «μήλον της Εριδος» την Ουκρανία, τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της. Αυτόν τον ανταγωνισμό εξακολουθούν να πληρώνουν με το αίμα τους οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών. 

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση, που είναι σε εξέλιξη εδώ και 7 μήνες στην Ουκρανία, από όταν ανατράπηκε η πρώην αστική κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς και προωθήθηκαν με κάθε τρόπο οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις να ανέλθουν στην πολιτική εξουσία, μετράει ήδη πάνω από 2.000 νεκρούς στις ρημαγμένες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και εκατοντάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένους και πρόσφυγες. 

Αυτήν την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θέλουν τώρα να διευρύνουν ακόμα περισσότερο και με πιο άμεση εμπλοκή, για να προωθηθούν τα συμφέροντα των αμερικανικών και ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό τους με τα ρωσικά. 

Το τίμημα πληρώνουν οι εργαζόμενοι της Ουκρανίας, η νεολαία της, που με εθνοτικά κριτήρια έχουν εμπλακεί σε μια σύγκρουση όπου τμήματα της πλουτοκρατίας των ανατολικών περιοχών, που έχουν αυτοανακηρυχθεί «Λαϊκές Δημοκρατίες» τραβώντας και το λαό με τα συμφέροντά τους, διαγκωνίζονται για την επιλογή συμμαχιών με ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και είναι υπέρ της Ρωσίας.

Σε αυτήν τη σύγκρουση το υποτίθεται «συγκριτικό πλεονέκτημα» του φυσικού πλούτου και του μεγάλου δικτύου μεταφοράς του γίνεται «κατάρα» για το λαό, γιατί ακριβώς κυριαρχούν οι καπιταλιστικές εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση, λοιπόν, συνεχίζεται με τις νέες απειλές του ΝΑΤΟ ότι θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, για να ...προστατέψει τον ουκρανικό λαό και να αντιμετωπίσει τη «ρώσικη απειλή». Αυτό υλοποιεί ήδη με τις ασκήσεις στις βαλτικές χώρες (πρώην σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, που, μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, οι αστικές κυβερνήσεις που προέκυψαν εκθειάζουν τα τάγματα ασφαλείας που συνεργάστηκαν με τους ναζί ως απελευθερωτές). Ηδη, εκεί αυξάνεται η παρουσία ΝΑΤΟικών στρατιωτών με τον ανάλογο εξοπλισμό, ενώ με προχτεσινή απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, το επόμενο διάστημα, θα γίνει μεταφορά 600 Αμερικανών στρατιωτών σε Πολωνία και βαλτικές χώρες, με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, στο όνομα του ότι βρίσκονται Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία. 

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ερχόμενη βδομάδα στο Κάρντιφ της Ουαλίας, η συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Ουκρανία είναι το κεντρικό θέμα, μαζί βέβαια με τα άλλα μέτωπα που είναι ανοιχτά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, που διαφαίνεται ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή, συνεχίζονται τα παζάρια, γιατί ακριβώς τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των ομίλων τους αλληλοεξαρτώνται. 

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο ζήτημα της Ενέργειας, όπου αναζητείται ένας συμβιβασμός, αφού τα ευρωενωσιακά μονοπώλια δεν έχουν ξεπεράσει το ζήτημα της εξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο. Από τα πιο αρμόδια χείλη, του Επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκ. Ετινγκερ, εκφράστηκε η επιθυμία η Ενέργεια να εξαιρεθεί από τη διαδικασία των κυρώσεων και αντικυρώσεων. Φυσικά, το πού θα καταλήξει το παζάρι των αστών δεν αλλάζει την κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα.

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται η θέση που διατύπωσε από την αρχή το ΚΚΕ ότι οι λαοί δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στις επιλογές των αστικών τάξεων που επιλέγουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. 

Απαιτείται να αναπτύξουν τη δική τους αυτοτελή πάλη στην προοπτική του σοσιαλισμού που είναι η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, κάτι που διαπιστώνουν με τραγικό τρόπο και οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ.

Από τη στήλη  «Η Άποψή μας»  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου