Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ξημερώνει Κυριακή...να το θυμάσαι

Απεργία αύριο Κυριακή στον κλάδο του Εμπορίου*


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο 
Κυριακή 4 Μάη οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο. 

Η συγκεκριμένη μέρα, που «πέφτει» μέσα στην εκπτωτική περίοδο, είναι μια από τις 7 Κυριακές του χρόνου που, όπως προβλέπει ο νόμος, όλα τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά. Με το νόμο αυτό γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο Εμπόριο και μετά σε άλλους κλάδους.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής - αργίας και την απελευθέρωση του ωραρίου, στις μειώσεις μισθών, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. 

Καλούν στην απεργία με ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, που περιλαμβάνει το αίτημα για Κυριακή-αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας με κατώτερο μισθό 920 ευρώ.
 

Στην Αθήνα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί στην απεργία 
και σε συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας στις 10.30 το πρωί. 

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως το βασικό στοιχείο των εξελίξεων στον κλάδο «είναι η συγκέντρωση του εμπορίου σε μονοπωλιακούς ομίλους, δηλαδή εξαγορά μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, πτωχεύσεις εμπορικών εταιρειών, λουκέτο σε χιλιάδες μικρά καταστήματα, σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων». 

Μια από τις επιπτώσεις για τους εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους, 
ανάμεσα σε πολλές άλλες, είναι και η κατάργηση της Κυριακής-αργίας.

Στη βάση αυτή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων ασκεί κριτική στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ): «Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας κηρύσσει μια απεργία με μοναδικό αίτημα την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας, αποφεύγοντας να αγγίξει συνολικά το ζήτημα των απελευθερωμένων ωραρίων τα οποία εξυπηρετούν μόνο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Άλλωστε η τοποθέτηση στελέχους της παράταξης ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) στην Ομοσπονδία για την απεργία ήταν η εξής: "Γιατί να μην παλέψουμε ώστε μέσα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων να κερδίσουμε κάτι και εμείς οι εργαζόμενοι;"».

 

Στην απεργία καλεί και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ με τα εξής αιτήματα: Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. 

Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα. 

Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο. 

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Επίσης, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Κατάργηση της εκ περιτροπής εργασίας.


Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ
Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους να συστρατευθούν με τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία αναφέρει: «Μπροστά σε μια ακόμα "Ανοιχτή Κυριακή" καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, μικρούς εμπόρους: Να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο την κυριακάτικη αργία σαν "κόρη οφθαλμού", συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία, τους συλλόγους τους, τις ενώσεις και τις επιτροπές αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ. Να συστρατευθούν σε κοινό αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους και το ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Να βγάλουν συμπεράσματα για τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και να παλέψουν ενεργά για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να βγάλουν συμπεράσματα στις τριπλές εκλογές στις 18 και 25 Μάη, για τους εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση που είναι "κοντά στο λαό", αλλά ταυτόχρονα βάζουν πλάτη να περάσει η βάρβαρη πολιτική που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία και τα χρέη».

«Απεργία αύριο στον κλάδο του Εμπορίου ενάντια 
στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας»  (ΕΔΩ)

*Από τη στήλη  "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου