Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αντέννα». (video ΕΔΩ)
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Καταρχάς να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας για τον Μπάμπη Αγγουράκη, συνήθως μετά θάνατον ακούγονται καλά λόγια, αλλά ό,τι ακούστηκε γι' αυτόν τον άνθρωπο είναι αλήθεια.
«Ήταν πραγματικά μεγάλη απώλεια, πιστεύουμε όχι μόνο για το ΚΚΕ. Ήταν ένας άξιος μαχητής, άξιος αγωνιστής, στέλεχός του για πάρα πολλά χρόνια, δουλεύοντας σε δύσκολους καταμερισμούς δουλειάς, προσφέροντας στο λαό και στον τόπο και στο Κόμμα μας, είτε απ' τη θέση του ευρωβουλευτή, του βουλευτή παλιότερα, είτε του υπευθύνου διεθνών σχέσεων του Κόμματος, με διοργάνωση διεθνών συναντήσεων, στο φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα διεθνώς και στη χώρα μας. Ήταν και σεμνός, ανιδιοτελής, όπως άλλωστε και πολλά στελέχη του ΚΚΕ».
Όντως στις τάξεις σας υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι. Να έρθουμε λίγο στις εκλογές. Άκουσα και νωρίτερα μια δήλωσή σας ότι το πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι το πιο αποτελεσματικό πολιτικό όπλο κατά της κυβέρνησης. Έχω όμως την εντύπωση ότι είστε το μόνο κόμμα, αυτού που λέμε αντιμνημονιακού μπλοκ, που δεν ζητά την ανατροπή της κυβέρνησης στις 25 Μαΐου.
«Κοιτάξτε να δείτε, εμείς θεωρούμε ότι μέσα απ' αυτές τις εκλογές, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με την ψήφο που θα δώσει ο ελληνικός λαός, είτε στις δημοτικές και περιφερειακές αυτή την Κυριακή, είτε την άλλη Κυριακή στις ευρωεκλογές, θα μπορέσει να εκφράσει μια καταδίκη -όχι απλά μια αγανάκτηση, μια οργή- απέναντι σε μια κυβέρνηση, μια συγκυβέρνηση που τη γνώρισε και οδήγησε το λαό σ' αυτή την άσχημη κατάσταση, μέσα στην οικονομική κρίση με τα πολλά προβλήματα, τα πολλά αντιλαϊκά μέτρα που ακόμα τα βιώνει και τα ζει στο πετσί του ο ελληνικός λαός, όλοι μας και που βεβαίως πολλά απ' αυτά, να θυμίσουμε, έχουν αρχίσει τώρα και εφαρμόζονται και θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.
Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να εκφράσει, μαζί με την καταδίκη στις ψεύτικες προσδοκίες που υπάρχουν από τη μεριά της κυβέρνησης, τώρα, μπροστά στο πρωτογενές πλεόνασμα, στην έξοδο στις αγορές, στους πανηγυρισμούς -που δεν τους υιοθετούμε εμείς ως ΚΚΕ-, ταυτόχρονα πρέπει να εκφράσει και ένα "όχι", τη δυσπιστία του, την αντίθεσή του σε αυταπάτες που καλλιεργούνται. Και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες σήμερα».
Δεν θέλετε όμως να πέσει η κυβέρνηση...
«Όχι, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, η κυβέρνηση να φύγει στις 26, τον άλλο μήνα, τον επόμενο μήνα, τον άλλο χρόνο, όποτε γίνουν εκλογές και αυτή η κυβέρνηση και οποιαδήποτε έχει οδηγήσει τον τόπο και το λαό σε αυτή την κατάσταση».
Προκαλεί αίσθηση ωστόσο ότι ενώ περιγράφεται έτσι τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης, σαν να κρατάτε ίσες αποστάσεις κι από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κι απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή σας είστε λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είναι σωστό αυτό. Εμείς, απ' τη μια μεριά βάζουμε το ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής που έχει οδηγήσει εδώ, ξεκάθαρα, και βεβαίως θεωρούμε ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να αποτελέσει παρελθόν αυτή η πολιτική.
Όμως ταυτόχρονα βάζουμε το ζήτημα στον ελληνικό λαό να δει ότι πίσω απ' αυτή την κυβέρνηση, πίσω απ' οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει να τη διαδεχτεί, βρίσκεται μια ολόκληρη τάξη, μια ολόκληρη εξουσία, που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίσουν, εφόσον είμαστε εντός των τειχών της ΕΕ και του συστήματος, με δεσμά, με αλυσίδες για το λαό μας.
Κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του ΚΚΕ από άλλα πολιτικά κόμματα.
Δεν μπορεί δηλαδή να συναντάμε καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές όπου περιοδεύουμε -και προεκλογικά και πιο πριν- το λαό και να μας λέει αυτό το σύστημα έχει σαπίσει, δεν πάει άλλο, αυτό το κράτος είναι διεφθαρμένο, έχει σαπίσει, πρέπει να ανατραπεί εκ βάθρων και να έρχονται δυνάμεις και να του λένε ότι όχι κοίταξε να δεις, είτε τώρα με κάποιες προσδοκίες, με την έξοδο στις αγορές, είτε οι άλλοι με τις αυταπάτες, ότι δήθεν μπορούμε να κάνουμε και να δώσουμε κάποια ψίχουλα φτωχοκομείου, ότι μπορεί να οδηγήσουν το λαό μας σε έξοδο απ' τα πραγματικά μνημόνια».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη σας είναι μία ανεδαφική πρόταση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί;
«Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία.
Αυτή η πρόταση ακριβώς είναι ουτοπική πρόταση. Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία θεωρούμε ότι μπορεί και το ξέρουν πάρα πολύ καλά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και απ' αυτή την άποψη είναι διπλά και τριπλά υπόλογη μπροστά στον ελληνικό λαό.
Κοροϊδεύουν, συνειδητά. Ξέρουν ότι δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνουν μέσα στην ΕΕ, μέσα στην ευρωζώνη. Κάποια στελέχη τους προσπαθούν να το πουν διά της πλαγίας οδού, έτσι - αλλιώς κ.λπ., μετά τα παίρνουν πίσω, τα ξαναλένε, εξ ου και οι αντιφάσεις τους, γιατί είναι αντιφατική αυτή η ουτοπική πολιτική που οδηγεί σε αυταπάτες.
Και βεβαίως θα έχουμε ξανά πολλά χαμένα χρόνια. Το έχουμε ζήσει κυρία Χούκλη αυτό, όλα τα τελευταία 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, την εναλλαγή δηλαδή δύο κομμάτων κυρίαρχων στην εξουσία, όπου οδηγούν στην ουσία στην ίδια στρατηγική».
Η κριτική σας στα δυο κόμματα είναι λογική γιατί είναι τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας τα χρόνια τα μεταπολιτευτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδοκίμαστος, επομένως μήπως πίσω από την κριτική σας υπάρχει μια κομματική αγωνία να μην κινηθεί ένα κομμάτι ψηφοφόροι προς τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
«Καταρχήν δεν συμφωνούμε ότι δεν έχει δοκιμαστεί. Έχει δοκιμαστεί σε δήμους, έχει αρκετούς δημάρχους εδώ και χρόνια, έχει δοκιμαστεί σε περιφέρειες, είτε με συνεργασίες είτε μόνος του, σε αντιδημάρχους, έχουν δοκιμαστεί στελέχη του, που προέρχονται κυρίως από ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησε προεκλογικά ή τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια σε αυτό το κόμμα, γιατί ακριβώς εμείς λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο θέλει να σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί, θέλει να παίξει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως και τα στελέχη που έχουν προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ τα έχουμε δει και από κυβερνητικές θέσεις και στους διαδρόμους και στα γραφεία των υπουργείων, όπως επίσης και πάρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην Συνασπισμού, που συμμετείχαν σε όλα αυτά. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα το κρατούμενο. Δηλαδή στη διαχείριση, στη διοίκηση είτε δήμων, είτε περιφερειών είτε σε υπουργεία κ.λπ. έχουμε συναντήσει κι έχουμε γνωρίσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα είναι αυτό.
Δεύτερο. Μια πολιτική, την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εναλλακτική πρόταση, ρεαλιστική απέναντι στην πολιτική, τη βάρβαρη, την αντιλαϊκή την άδικη, όλα αυτά που γνωρίσαμε με τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα; Δεν είναι λέμε εμείς.
Κι αυτό θέλουμε να σκεφτεί ο ελληνικός λαός. Όχι να πει ότι σώνει και καλά 100% το ΚΚΕ έχει δίκιο σε όλα ή ότι συμφωνούμε σε όλα με το πρόγραμμα του ΚΚΕ, για να πάμε να το ψηφίσουμε την Κυριακή ή την επόμενη. Όμως να σκεφτεί ότι αυτή η πρόταση, που είναι είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε άλλων δυνάμεων, μας οδηγεί πάλι στα ίδια μέτρα, διότι εδώ είναι η εποπτεία της ΕΕ, η μόνιμη επιτήρηση, εδώ είναι όλα αυτά τα μέτρα.
Και το μεγαλύτερο μνημόνιο των μνημονίων - επειδή είπατε ότι ανήκουμε και στο αντιμνημονιακό μπλοκ, έτσι έχει συνηθίσει να λέγεται - για το μεγαλύτερο μνημόνιο των μνημονίων που είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτή που έφτιαξε την ΕΕ με τις περίφημες 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, που είναι αλυσίδες για τους λαούς και τις ζούμε την τελευταία 20ετία, δεν μιλάνε.
Από την κατάργηση των μνημονίων με ένα άρθρο πήγε στην εξισορρόπηση των αδικιών των μνημονίων και σε μια σειρά άλλες παλινωδίες. Και αυτό είναι κριτήριο ψήφου και για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ποια είναι η στόχευση του ΚΚΕ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές;
«Να ενισχυθεί, να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται.
Γιατί μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ενισχύοντας π.χ. στην περιφέρεια Αττικής το ψηφοδέλτιο που έχει επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, ως υποψήφιο περιφερειάρχη, στο δήμο Αθήνας τον Νίκο Σοφιανό και σε άλλους δήμους μεγάλους και μικρότερους, που ηγούνται στελέχη, είτε συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ -γιατί δεν είναι παντού μόνο τα στελέχη του ΚΚΕ υποψήφιοι- θα μπορέσει και να εκφράσει αυτή την αντίθεση, τη διαμαρτυρία και κυρίως να βρει αύριο μετά τις εκλογές πραγματικούς συμπαραστάτες στους αγώνες του και στα δύσκολα που έρχονται μπροστά μας».
Ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι το ποσοστό του Ιούνη του 2012.
«Βεβαίως ξεκινάς από ένα βουλευτικό ποσοστό που υπήρξε το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με σοβαρή μείωση της δύναμης του ΚΚΕ. Πριν δυο χρόνια αδυνάτισε το ΚΚΕ, ο λαός σήμερα πρέπει να πατήσει στην πείρα του. Δυνάμωσε π.χ. το ΣΥΡΙΖΑ, άλλα κόμματα, αλλά αδυνάτισε ο ίδιος ο λαός, αδυνάτισε το ίδιο το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι αγώνες του.
Εμείς θεωρούμε ότι στο ΚΚΕ θα βρει και στην ευρωβουλή και στη βουλή και στους δήμους και στις περιφέρειες αυτούς τους άξιους συμπαραστάτες, τους αγωνιστές, τους εγγυητές για την προώθηση σήμερα άμεσων προβλημάτων, όπως π.χ. η υλοποίηση των προτάσεων νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη βουλή και όλα τα κόμματα αρνήθηκαν να τις ψηφίσουν, όπως π.χ. για την προστασία των ανέργων, άμεσα ζητήματα ανακούφισης, αλλά κυρίως να ανοίξει τον δρόμο για τη λαϊκή ευημερία».
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αντέννα». (video ΕΔΩ)
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Καταρχάς να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας για τον Μπάμπη Αγγουράκη, συνήθως μετά θάνατον ακούγονται καλά λόγια, αλλά ό,τι ακούστηκε γι' αυτόν τον άνθρωπο είναι αλήθεια.
«Ήταν πραγματικά μεγάλη απώλεια, πιστεύουμε όχι μόνο για το ΚΚΕ. Ήταν ένας άξιος μαχητής, άξιος αγωνιστής, στέλεχός του για πάρα πολλά χρόνια, δουλεύοντας σε δύσκολους καταμερισμούς δουλειάς, προσφέροντας στο λαό και στον τόπο και στο Κόμμα μας, είτε απ' τη θέση του ευρωβουλευτή, του βουλευτή παλιότερα, είτε του υπευθύνου διεθνών σχέσεων του Κόμματος, με διοργάνωση διεθνών συναντήσεων, στο φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα διεθνώς και στη χώρα μας. Ήταν και σεμνός, ανιδιοτελής, όπως άλλωστε και πολλά στελέχη του ΚΚΕ».
Όντως στις τάξεις σας υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι. Να έρθουμε λίγο στις εκλογές. Άκουσα και νωρίτερα μια δήλωσή σας ότι το πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι το πιο αποτελεσματικό πολιτικό όπλο κατά της κυβέρνησης. Έχω όμως την εντύπωση ότι είστε το μόνο κόμμα, αυτού που λέμε αντιμνημονιακού μπλοκ, που δεν ζητά την ανατροπή της κυβέρνησης στις 25 Μαΐου.
«Κοιτάξτε να δείτε, εμείς θεωρούμε ότι μέσα απ' αυτές τις εκλογές, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με την ψήφο που θα δώσει ο ελληνικός λαός, είτε στις δημοτικές και περιφερειακές αυτή την Κυριακή, είτε την άλλη Κυριακή στις ευρωεκλογές, θα μπορέσει να εκφράσει μια καταδίκη -όχι απλά μια αγανάκτηση, μια οργή- απέναντι σε μια κυβέρνηση, μια συγκυβέρνηση που τη γνώρισε και οδήγησε το λαό σ' αυτή την άσχημη κατάσταση, μέσα στην οικονομική κρίση με τα πολλά προβλήματα, τα πολλά αντιλαϊκά μέτρα που ακόμα τα βιώνει και τα ζει στο πετσί του ο ελληνικός λαός, όλοι μας και που βεβαίως πολλά απ' αυτά, να θυμίσουμε, έχουν αρχίσει τώρα και εφαρμόζονται και θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.
Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να εκφράσει, μαζί με την καταδίκη στις ψεύτικες προσδοκίες που υπάρχουν από τη μεριά της κυβέρνησης, τώρα, μπροστά στο πρωτογενές πλεόνασμα, στην έξοδο στις αγορές, στους πανηγυρισμούς -που δεν τους υιοθετούμε εμείς ως ΚΚΕ-, ταυτόχρονα πρέπει να εκφράσει και ένα "όχι", τη δυσπιστία του, την αντίθεσή του σε αυταπάτες που καλλιεργούνται. Και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες σήμερα».
Δεν θέλετε όμως να πέσει η κυβέρνηση...
«Όχι, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, η κυβέρνηση να φύγει στις 26, τον άλλο μήνα, τον επόμενο μήνα, τον άλλο χρόνο, όποτε γίνουν εκλογές και αυτή η κυβέρνηση και οποιαδήποτε έχει οδηγήσει τον τόπο και το λαό σε αυτή την κατάσταση».
Προκαλεί αίσθηση ωστόσο ότι ενώ περιγράφεται έτσι τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης, σαν να κρατάτε ίσες αποστάσεις κι από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κι απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή σας είστε λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είναι σωστό αυτό. Εμείς, απ' τη μια μεριά βάζουμε το ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής που έχει οδηγήσει εδώ, ξεκάθαρα, και βεβαίως θεωρούμε ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να αποτελέσει παρελθόν αυτή η πολιτική.
Όμως ταυτόχρονα βάζουμε το ζήτημα στον ελληνικό λαό να δει ότι πίσω απ' αυτή την κυβέρνηση, πίσω απ' οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει να τη διαδεχτεί, βρίσκεται μια ολόκληρη τάξη, μια ολόκληρη εξουσία, που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίσουν, εφόσον είμαστε εντός των τειχών της ΕΕ και του συστήματος, με δεσμά, με αλυσίδες για το λαό μας.
Κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του ΚΚΕ από άλλα πολιτικά κόμματα.
Δεν μπορεί δηλαδή να συναντάμε καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές όπου περιοδεύουμε -και προεκλογικά και πιο πριν- το λαό και να μας λέει αυτό το σύστημα έχει σαπίσει, δεν πάει άλλο, αυτό το κράτος είναι διεφθαρμένο, έχει σαπίσει, πρέπει να ανατραπεί εκ βάθρων και να έρχονται δυνάμεις και να του λένε ότι όχι κοίταξε να δεις, είτε τώρα με κάποιες προσδοκίες, με την έξοδο στις αγορές, είτε οι άλλοι με τις αυταπάτες, ότι δήθεν μπορούμε να κάνουμε και να δώσουμε κάποια ψίχουλα φτωχοκομείου, ότι μπορεί να οδηγήσουν το λαό μας σε έξοδο απ' τα πραγματικά μνημόνια».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη σας είναι μία ανεδαφική πρόταση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί;
«Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία.
Αυτή η πρόταση ακριβώς είναι ουτοπική πρόταση. Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία θεωρούμε ότι μπορεί και το ξέρουν πάρα πολύ καλά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και απ' αυτή την άποψη είναι διπλά και τριπλά υπόλογη μπροστά στον ελληνικό λαό.
Κοροϊδεύουν, συνειδητά. Ξέρουν ότι δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνουν μέσα στην ΕΕ, μέσα στην ευρωζώνη. Κάποια στελέχη τους προσπαθούν να το πουν διά της πλαγίας οδού, έτσι - αλλιώς κ.λπ., μετά τα παίρνουν πίσω, τα ξαναλένε, εξ ου και οι αντιφάσεις τους, γιατί είναι αντιφατική αυτή η ουτοπική πολιτική που οδηγεί σε αυταπάτες.
Και βεβαίως θα έχουμε ξανά πολλά χαμένα χρόνια. Το έχουμε ζήσει κυρία Χούκλη αυτό, όλα τα τελευταία 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, την εναλλαγή δηλαδή δύο κομμάτων κυρίαρχων στην εξουσία, όπου οδηγούν στην ουσία στην ίδια στρατηγική».
Η κριτική σας στα δυο κόμματα είναι λογική γιατί είναι τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας τα χρόνια τα μεταπολιτευτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδοκίμαστος, επομένως μήπως πίσω από την κριτική σας υπάρχει μια κομματική αγωνία να μην κινηθεί ένα κομμάτι ψηφοφόροι προς τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
«Καταρχήν δεν συμφωνούμε ότι δεν έχει δοκιμαστεί. Έχει δοκιμαστεί σε δήμους, έχει αρκετούς δημάρχους εδώ και χρόνια, έχει δοκιμαστεί σε περιφέρειες, είτε με συνεργασίες είτε μόνος του, σε αντιδημάρχους, έχουν δοκιμαστεί στελέχη του, που προέρχονται κυρίως από ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησε προεκλογικά ή τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια σε αυτό το κόμμα, γιατί ακριβώς εμείς λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο θέλει να σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί, θέλει να παίξει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως και τα στελέχη που έχουν προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ τα έχουμε δει και από κυβερνητικές θέσεις και στους διαδρόμους και στα γραφεία των υπουργείων, όπως επίσης και πάρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην Συνασπισμού, που συμμετείχαν σε όλα αυτά. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα το κρατούμενο. Δηλαδή στη διαχείριση, στη διοίκηση είτε δήμων, είτε περιφερειών είτε σε υπουργεία κ.λπ. έχουμε συναντήσει κι έχουμε γνωρίσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα είναι αυτό.
Δεύτερο. Μια πολιτική, την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εναλλακτική πρόταση, ρεαλιστική απέναντι στην πολιτική, τη βάρβαρη, την αντιλαϊκή την άδικη, όλα αυτά που γνωρίσαμε με τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα; Δεν είναι λέμε εμείς.
Κι αυτό θέλουμε να σκεφτεί ο ελληνικός λαός. Όχι να πει ότι σώνει και καλά 100% το ΚΚΕ έχει δίκιο σε όλα ή ότι συμφωνούμε σε όλα με το πρόγραμμα του ΚΚΕ, για να πάμε να το ψηφίσουμε την Κυριακή ή την επόμενη. Όμως να σκεφτεί ότι αυτή η πρόταση, που είναι είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε άλλων δυνάμεων, μας οδηγεί πάλι στα ίδια μέτρα, διότι εδώ είναι η εποπτεία της ΕΕ, η μόνιμη επιτήρηση, εδώ είναι όλα αυτά τα μέτρα.
Και το μεγαλύτερο μνημόνιο των μνημονίων - επειδή είπατε ότι ανήκουμε και στο αντιμνημονιακό μπλοκ, έτσι έχει συνηθίσει να λέγεται - για το μεγαλύτερο μνημόνιο των μνημονίων που είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτή που έφτιαξε την ΕΕ με τις περίφημες 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, που είναι αλυσίδες για τους λαούς και τις ζούμε την τελευταία 20ετία, δεν μιλάνε.
Από την κατάργηση των μνημονίων με ένα άρθρο πήγε στην εξισορρόπηση των αδικιών των μνημονίων και σε μια σειρά άλλες παλινωδίες. Και αυτό είναι κριτήριο ψήφου και για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ποια είναι η στόχευση του ΚΚΕ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές;
«Να ενισχυθεί, να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται.
Γιατί μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ενισχύοντας π.χ. στην περιφέρεια Αττικής το ψηφοδέλτιο που έχει επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, ως υποψήφιο περιφερειάρχη, στο δήμο Αθήνας τον Νίκο Σοφιανό και σε άλλους δήμους μεγάλους και μικρότερους, που ηγούνται στελέχη, είτε συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ -γιατί δεν είναι παντού μόνο τα στελέχη του ΚΚΕ υποψήφιοι- θα μπορέσει και να εκφράσει αυτή την αντίθεση, τη διαμαρτυρία και κυρίως να βρει αύριο μετά τις εκλογές πραγματικούς συμπαραστάτες στους αγώνες του και στα δύσκολα που έρχονται μπροστά μας».
Ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι το ποσοστό του Ιούνη του 2012.
«Βεβαίως ξεκινάς από ένα βουλευτικό ποσοστό που υπήρξε το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με σοβαρή μείωση της δύναμης του ΚΚΕ. Πριν δυο χρόνια αδυνάτισε το ΚΚΕ, ο λαός σήμερα πρέπει να πατήσει στην πείρα του. Δυνάμωσε π.χ. το ΣΥΡΙΖΑ, άλλα κόμματα, αλλά αδυνάτισε ο ίδιος ο λαός, αδυνάτισε το ίδιο το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι αγώνες του.
Εμείς θεωρούμε ότι στο ΚΚΕ θα βρει και στην ευρωβουλή και στη βουλή και στους δήμους και στις περιφέρειες αυτούς τους άξιους συμπαραστάτες, τους αγωνιστές, τους εγγυητές για την προώθηση σήμερα άμεσων προβλημάτων, όπως π.χ. η υλοποίηση των προτάσεων νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη βουλή και όλα τα κόμματα αρνήθηκαν να τις ψηφίσουν, όπως π.χ. για την προστασία των ανέργων, άμεσα ζητήματα ανακούφισης, αλλά κυρίως να ανοίξει τον δρόμο για τη λαϊκή ευημερία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου