Τρίτη 27 Απριλίου 2010

"Στον κύριό μας με αγάπη"



ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας. Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση...."

Με όλη την αγάπη που νοιώθουμε και το σεβασμό που έχουμε για τον Μίκη Θεοδωράκη, αναρωτιόμαστε σχετικά με την έκπληξη που διακρίνει κανείς στην φράση που περιέχεται στην δήλωση του, "που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας", που σημαίνει τελικά, την απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Πως μπορείς να χάσεις κάτι που δεν έχεις; Μα αν είναι ένας που έχει δοκιμάσει αυτή την "απώλεια" πάνω του είναι ο ίδιος. Πιο είναι το περίεργο;
Αναρωτιόμαστε. Μήπως είναι μυστικό ότι η Ελλάδα φιλοξενεί στο έδαφός της, αμερικάνικες βάσεις; Είναι μυστικό ότι η Ελλάδα έγινε ορμητήριο των αμερικανικών επιθέσεων σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, ότι στρατευμένα ελληνόπουλα πήραν μέρος στις επιχειρήσεις σε βάρος των λαών του Ιράκ και του Αφγανιστάν, όπου και παραμένουν; Ότι Έλληνας αξιωματούχος παρέδωσε τον Οτσαλάν στους διώκτες του, ντροπιάζοντας τον ελληνικό λαό, και σήμερα εξακολουθεί να πολιτεύεται στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε.; Ποιο είναι το περίεργο και ποια εθνική αυτοτέλεια απώλεσε η Ελλάδα;
Ο αγαπημένος μας Μίκης και σαν μαρξιστής που είναι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι
"Δεν μπορεί να είναι ελεύθερος ένας λαός που (αναγκάζεται να) καταπιέζει ξένους λαούς"* Και όταν ένας
λαός είναι εξαρτημένος, κατ΄ανάγκη, θα βρίσκεται πάντα μέσα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το ζήτημα δεν είναι να κυνηγάμε φαντάσματα η ο φόβος, μη χάσουμε κάτι που δεν έχουμε, αλλά να δημιουργήσουμε, μέσα από την οργανωμένη λαϊκή συσπείρωση και πάλη, τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να κερδίσει ο ελληνικός λαός την πραγματική ανεξαρτησία του. Και είναι αναντίρρητο, ότι σ' αυτή την προσπάθεια, το έργο του μεγάλου μας συνθέτη, θα είναι πάντα το βαρύ πυροβολικό του λαού μας.

*Φ. Ενγκελς

Από Buzy bee

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο.
Αθήνα, 27.4.2010

Μίκης Θεοδωράκης

12 σχόλια:

  1. Ο Θεοδωράκης είναι μεγάλος μάγκας και λέει την αλήθεια crousma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελληνικός Λαός?
    Πραγματική ανεξαρτησία?
    Κρούσμα μια μία αυτες οι λέξεις είναι απλές μπούρδες.
    Δηλαδή:
    "Ελληνικός"
    "Λαός"
    "Πραγματική"
    "Ανεξαρτησία"
    Μ'αυτές τις σχετικούρες κονομάτε μια ζωή από το εκκλησιασμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποια καραγκιοζάκια της πολυπολιτισμικής ελίτ άνοιξαν το βρωμόστομα τους και χαρακτήρισαν τον Μίκη "ακροδεξιό" επειδή μιλάει για πατρίδα, για Ε.Α.Μ, συνομωσίες εναντίον της Ελλάδας και ξεσκεπάζει όλη την αθλιότητα του σημερινού πολιτικού συστήματος χωρίς να φοβάται κανέναν.Επειδή ο λαός των Ελλήνων λατρεύει τον Μίκη και δεν τους έκατσε ο χαρακτηρισμός "ακροδεξιός" λένε τώρα άκουσον άκουσον ότι "τα έχει χαμένα". Μην ξαναπιάσετε τον Μίκη στο στόμα σας ρε τσόφλια γιατί η κατακραυγή του Ελληνικού λαού θα σας κάνει να μην ξέρετε που να κρυφτείτε. Καλά τα είπες crousma στο άρθρο σου με τον σκάι μπγοστάη,έχει πολλούς χαφιέδες εκεί που μας λένε να μην ακούμε αυτά που λέει ο Θεοδωράκης.. Θα τον ακούμε γιατί έτσι γουστάρουμε το κωλοκάναλο σας θα σταματήσουμε να βλέπουμε ΟΥΣΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oust φασίστες που θα πείτε τον Μίκη Φασίστα.
    Φασίστας είναι το βρωμοπόντικο ο Μίκυ Μαους, αλλά ο Κρούσμα είναι στο κατόπι του και θα τον πιάσει στη φάκα (με το κομμα του Λαού παρέα).
    Εμείς ρε θα απεργούμε ότι και να λέτε.
    Και θα απεργούμε ξανα και ξανα, καπιτάλες έ καπιτάλες.
    Εφοπλιστές...ρεμάλια.
    Δώστε πίσω τα κλεμμένα ρε σεις...
    Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία
    κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά, δεν έχουμε το ανάστημα για να σχολιάσουμε τον Μίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Venceremos, από την αρχή πρέπει να παραδεχτούμε δύο πράγματα. Πρώτο, ότι το blog που φιλοξενεί τα σχόλιά μας, δηλ., ο crousma τοποθετείται με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό, στο πρόσωπο του μεγάλου μας συνθέτη, στα ζητήματα δηλ., που θίγει με τη δήλωσή του. Δεύτερο, πιστεύω ότι ο ίδιος, ο Μίκης Θεοδωράκης, βγαίνει μέσα από τη δήλωσή του, και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, ακριβώς αυτό θέλει. Επιζητεί τα σχόλια, ως έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τον λαό, για την ευημερία και την πολιτιστική ανάπτυξή του οποίου, ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει, αφιέρωσε όλη τη ζωή και το έργο του. Αλλά και να μην ήταν έτσι. Δεν νομίζω ότι απαραίτητος όρος, για να μπορεί κανείς να σχολιάσει δηλ. να κριτικάρει θέσεις η πράξεις δημόσιων προσώπων, είναι το «ανάστημα». Ιδιαίτερα σήμερα σημασία έχει, είναι προφανείς οι λόγοι, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Από κει και πέρα τα σχόλια μπορεί να είναι εύστοχα η μη. Εννοείτε, σχόλια με πρόθεση την συνεννόηση, την σύνθεση των απόψεων και όχι μέσα από ένα πνεύμα στείρας αντιλογίας η εξυπνάδας. Ο crousma δεν φαίνεται να απορρίπτει τις υποθέσεις του Μίκη. Απλώς επισημαίνει, και σωστά κατά την γνώμη μου, ότι αυτή τη «στιγμή» είναι άλλες οι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει το λαϊκό κίνημα να επικεντρώσει την προσοχή του και την οργανωμένη δράση του. Αντε καλό και με επιτυχίες αγωνιστικό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Βιοπαλαιστή,


    Επειδή δεν μπόρεσα να ποστάρω εδώ, σας καλώ να διαβάσετε το σχόλιο στο blog μου: http://polytehnio.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Venceremos,
    Αυτό το σχόλιο έχει κάτι από μπιλιάρδο. Είναι όμως τόσο ευγενική η πρόσκλησή σου, που την
    δέχτηκα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση. Θάλεγα να καταργήσουμε στη κουβέντα μας τον πληθυντικό, όχι τίποτε άλλο, μόνο για να νοιώθουμε ότι αυτή γίνεται από κοντά.
    Ναι, είναι ανάγκη να εξοπλιστούμε με την "σωτήρια δυσπιστία" με την προϋπόθεση ότι δεν μας λείπει η δυνατότητα διάκρισης. Αλλιώς ενεδρεύει πάντα ο κίνδυνος η "σωτήρια δυσπιστία" να καταλήξει σε φοβικό σύνδρομο.
    Φίλε Venceremos, μου μένει η εντύπωση από τα όσα γράφεις στο σχόλιό σου, ότι δίνεις μια διάσταση που δεν υπάρχει στο post του crousma.
    Χαρακτηρίζεις τον τίτλο του post ως αποτυχημένο. Αν τον αποσυνδέσεις από το γνωστό έργο του 1967, τι μένει; Ότι ο crousma τοποθετεί τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως και μεις πιστεύω, και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, κορώνα "λιοντάρι και λυκόρνιο και ρόδο στο κεφάλι μας" Πρόσεξε τι λέει και ειλικρινά σκέψου. Θα τελείωνε ποτέ έτσι το γραπτό του εκείνος που θα πίστευε ότι ο μεγάλος μας συνθέτης λειτούργησε ως χειραγωγός της νεολαίας, όπως υπονοείς ότι εμμέσως υποστηρίζει ο crousma; Γράφει ο crousma τελειώνοντας το post του: "...Και είναι αναντίρρητο, ότι σ' αυτή την προσπάθεια, το έργο του μεγάλου μας συνθέτη, θα είναι το βαρύ πυροβολικό του λαού μας". Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο από το δικό σου. Ο τίτλος του post εκφράζει τα πραγματικά αισθήματα που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον Μίκη. Μπορεί για κάποιον που ενδιαφέρεται για την ιστορία του κινηματογράφου, και όχι μόνο, όσα αναφέρεις να έχουν αξία και έχουν. Δεν έχουν όμως καμία σχέση με το νόημα που δίνεις στον τίτλο του post.
    Συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Venceremos,
    Ότι λες σχετικά με τον διάλογο τα προσυπογράφω, δεν συμφωνώ όμως με την τοποθέτησή σου σχετικά με το εάν ο crousma απορρίπτει τις υποθέσεις του Μίκη η όχι. Το ότι δεν απορρίπτει είναι βεβαίως εκτίμηση δική μου και όχι του blog που μας φιλοξενεί. Εννοείται ότι δεν απορρίπτει γενικώς, τις υποθέσεις που κάνει ο Μίκης. Μα είναι φανερό ότι ο crousma δεν συμφωνεί με τον τρόπο που τοποθετεί ο Μίκης Θεοδωράκης το ζήτημα της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Και στο ζήτημα αυτό φίλε Venceremos μπερδεύεσαι εντελώς. Είναι άλλο ζήτημα η οντότητα η και η με σφραγίδες, αναγνώριση ενός έθνους και άλλο πράγμα η εθνική κυριαρχία του, στην οποία εννοείται εμπεριέχεται και η εθνική ανεξαρτησία του. Είναι άλλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν ελεύθερο λαό και άλλα την περηφάνια ενός λαού. Η μεγαλύτερη ιστορική στιγμή, στα νεώτερα χρόνια, εθνικής περηφάνιας του ελληνικού λαού, εκφράστηκε όταν ο ελληνικός λαός βρισκόταν κάτω από την ναζιστική μπότα. Μάρτυρες και συμμέτοχοι αυτής της εποποιίας, τα ιστορικά πρόσωπα που αναφέρεις.
    Λέει ο Μίκης. «..Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός...υποβάθμισης ενός ελεύθερου λαού σε υποτελή..» Δεν χωράει αμφιβολία, και σ’ αυτό συμφωνώ με τον crousma, ότι ο ελληνικός λαός είναι εξαρτημένος δηλ. δεν είναι ελεύθερος, αλλά δεν είναι και ούτε θα γίνει ποτέ υποτελής. Ο Ελληνικός λαός είναι περήφανος λαός. Τόχει αποδείξει σε πολύ χειρότερες, από κάθε άποψη, εποχές. Υποτελής, στους ιμπεριαλιστές είναι η πλουτοκρατία της χώρας και μόνο.
    Συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχετικά με τις προτεραιότητες. Εδώ πια Venceremos γίνεσαι υπερβολικός. Μήπως αντιλαμβάνεσαι το post ως κόμμα, που πρέπει να διακηρύξει το πρόγραμμά του; Διαβάζεις στο post: .. Και όταν ένας λαός είναι εξαρτημένος, κατ' ανάγκη, θα βρίσκεται πάντα μέσα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται...Το ζήτημα δεν είναι να κυνηγάμε φαντάσματα.. αλλά να δημιουργήσουμε, μέσα από την οργανωμένη συσπείρωση και πάλη, τις προϋποθέσεις εκείνες , ώστε να κατακτήσει ο ελληνικός λαός την πραγματική ανεξαρτησία του..." Προτρέπει και κριτικάρει το blog, τα λόγια και τις πράξεις των πολιτικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων, κυρίως. Τι άλλο μπορεί να κάνει ένας bloger ; Να οργανώσει τον αγώνα της εργατικής τάξης; Αν ένας bloger τύχει να πιστεύει κάτι τέτοιο,τότε αντί για blogερ θα μιλάγαμε για γραφική παραλία, όπου κανείς μπορεί να ονειρεύεται και να λέει ότι θέλει.
    Ναι η βιωματική εμπειρία είναι βασική προϋπόθεση μαζί με τη γνώση, για την κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας, της ζωής.
    Ναι τα πράγματα θα θέλαμε να ήταν αλλιώς. Να μην υπάρχει ούτε μία δυνατή πιθανότητα να χαθεί η ζωντανή γαία, ο όμορφος πλανήτης μας. Αλλά αν αντιμετωπίζει κανείς την κοινωνική εξέλιξη με συναισθηματισμό και όχι με τους νόμους που επιβάλλει η οικονομική εξέλιξη της κοινωνίας, τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει ότι ένας ευφυής άνθρωπος, τολμώ να πω, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, μπορεί να είναι πολιτικά καθυστερημένος και ακόμα χειρότερα, αποβλακωμένος από την μικροαστική ιδεολογία. Μη ξεχνάς ότι "παντού όπου η αστική τάξη ήρθε στην εξουσία...έπνιξε στα παγωμένα νερά του εγωιστικού υπολογισμού τα ιερά ρίγη του ευλαβικού ρεμβασμού, του ιπποτικού ενθουσιασμού, της μικροαστικής μελαγχολίας. Μετέτρεψε την προσωπική αξιοπρέπεια σε ανταλλακτική αξία .. και στη θέση της ...έβαλε την ανοιχτή, ξεδιάντροπη, άμεση, σκληρή εκμετάλλευση".(Μανιφέστο, σελ. 28)
    Μη στενοχωριέσαι.
    Συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Venceremos,
    Η διαχρονική ταξική πάλη με τις διακυμάνσεις της, και που ξέρεις πολύ καλά ότι διεξάγεται
    σε όλα τα επίπεδα, είναι πάλη σκληρή. Θέλει γερό στομάχι. "Πρέπει να συντηρήσουμε (φυλάξουμε; Δεν το θυμάμαι ακριβώς) το συναισθηματισμό μας μέσα στον πάγο¨ έλεγε ο Τσε Γκεβάρα. Κανείς από τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, να είσαι σίγουρος δεν σκέφτότανε να γίνει ήρωας. Είναι οι καταστάσεις που το επιβάλλουν. Τον Μίκη δεν μπορεί να τον διαγράψει κανείς. Ο Μίκης δεν είναι εμπόδιο, αλλά οδηγητής και εμπνευστής της κάθε προς τα εμπρός κίνησης. Τι να φοβηθεί; Την ιστορία του την έγραψε στοχευμένος.
    Παρ' όλα αυτά, επειδή στην πολιτική διόρθωση χωρίς κριτική δεν γίνεται, είτε πρόκειται για κόμματα, είτε για πολιτικά πρόσωπα, θα υποστηρίζω πάντα ότι κανείς δεν είναι εκτός κριτικής, εκτός κι αν μου παρουσιάσεις κάποιον, εμένα μου φτάνει μόνον ένας, αλάθητο. Επειδή νοιώθω ότι κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας, έχεις κι εσύ κάποια ευθύνη γιαυτό, τελειώνοντας θέλω να πιστεύω ότι από αυτή μας την επικοινωνία, σε μας και σε όσους τύχει να διαβάσουν τα όσα είπαμε, κάτι θα μείνει . Και ακόμα ότι δεν θα καταλήξει αυτή μας η επικοινωνία σε "φιλοσοφικό καυγά", όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στον διαδικτυακό χώρο, αλλά σε συνεννόηση. Σ' αυτό δηλ. που απαιτούν οι δύσκολες ώρες που περνούν οι εργαζόμενοι, o λαός της χώρας μας. Χάρηκα πολύ για την γνωριμία, και ζητώ συγνώμη από τον crousma για το ότι άθελά μου, έγινα αυτόκλητος συνήγορός του. Απλώς έγινε.


    HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!

    Ελπίζω Venceremos, με δική σου φροντίδα η του crousma δεν ξέρω πως, τα όσα είπαμε σωστό είναι να εμφανιστούν και στα δύο blogs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ακούσαμε και αυτό:
    Είναι άλλο ζήτημα η οντότητα η και η με σφραγίδες, αναγνώριση ενός έθνους και άλλο πράγμα η εθνική κυριαρχία του, στην οποία εννοείται εμπεριέχεται και η εθνική ανεξαρτησία του.

    Δηλάδη το "έθνος" και η "εθνική κυριαρχία" που ναι και "άλλο" πως ορίζεται αν όχι "με σφραγίδες" ορέ σαϊνι'μ.
    Μην ναν τα βουνά μην ναν οι κάμποι.
    Οι σφραγίδες είναι βρε κορόιδο. Σφραγίδες και σημαιούλες υπερασπίζεσαι κι εσύ κι ο δασκαλός σου.
    Ξύπνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή