Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«... όλη η ιστορία της σύγχρονης βιομηχανίας δείχνει ότι το κεφάλαιο...»


«... όλη η ιστορία της σύγχρονης βιομηχανίας δείχνει ότι το κεφάλαιο, αν δεν του μπει φραγμός, τραβά χωρίς οίκτο και έλεος να ρίξει όλη την εργατική τάξη σ' αυτή την κατάσταση της άκρας κατάπτωσης»...

Αυτά τα λόγια αρκούν για να δείξουν ότι «επομένως η γενική τάση της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής δεν είναι να υψώνει αλλά να ρίχνει το μέσο επίπεδο των μισθών ή να πιέζει την αξία της εργασίας περισσότερο ή λιγότερο στο  κατώτατο  όριό  της.

Επειδή όμως είναι τέτοια η τάση των  π ρ α γ μ ά τ ω ν  στο σημερινό σύστημα, μήπως αυτό πάει να πει ότι η εργατική τάξη θα έπρεπε να παραιτηθεί  από την αντίστασή της ενάντια στους ληστρικούς σφετερισμούς του κεφαλαίου και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της, για την καλυτέρεψη της θέσης 


Αν το έκανε αυτό θα ξέπεφτε στην κατάσταση μιας άμορφης μάζας από αφανισμένους φτωχούς διάβολους που τίποτα δε μπορεί να τους σώσει... Αν υποχωρούσαν άνανδρα στην καθημερινή σύγκρουσή τους με το κεφάλαιο, θα αποδείχνονταν ανίκανοι να επιχειρήσουν ένα οποιοδήποτε πλατύτατο κίνημα...»* 
  
Να λοιπόν πάρα κάτω,  ένα τελευταίο παράδειγμα, της κυβερνητικής παραμυθίας, που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει  "όλη την ιστορία της σύγχρονης βιομηχανίας".

«Συναγερμό σήμανε ο πρωθυπουργός για το πρόβλημα της ανεργίας,  έπειτα από ευρεία σύσκεψη για το θέμα, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη. «Ξεκινάει ο πόλεμος κατά της ανεργίας, με έδρα το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

«...Σε μία καθαρά επικοινωνιακού τύπου τοποθέτηση,** την ίδια ώρα που η κυβέρνησή του προωθεί αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης των νέων, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε στη σύσκεψη ότι «βασικό μου μέλημα είναι το πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ειδικά για τα νέα παιδιά που σκέφτονται να μεταναστεύσουν».

 Ο κυβερνητικός «συναγερμός» έχει βέβαια να κάνει με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι οποίοι ζητούν νέα κίνητρα και προνόμια, επενδυτικές ευκαιρίες με σίγουρο κέρδος και ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, οι υπουργοί Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας ανακοίνωσαν το «Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων»,*** το οποίο επιδοτεί τις επιχειρήσεις και ανακυκλώνει την ανεργία.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 20 Δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται, ενώ υπάρχουν και άλλα που αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 600.000.000 ευρώ και τα άτομα που θα αφορά αναμένεται να φτάσουν τις 350.000.

Με τα χρήματα αυτά εξασφαλίζεται πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν για να προσλάβουν προσωρινά νέους ανέργους, σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών και ΙΕΚ που θα εργάζονται ως μαθητευόμενοι, αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης, φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα δουλεύουν ως πρακτικά ασκούμενοι».

Οι εργαζόμενοι, οι νέα γενιά των εργαζομένων είναι ανάγκη να  δει, αυτό που δείχνει  η σημερινή πραγματικότητα, ότι δηλαδή, μαζί με όλες τις αθλιότητες που της επιβάλει το σημερινό σύστημα, έχουν ωριμάσει ταυτόχρονα  οι υλικοί όροι  και έχουν αναπτυχθεί οι κοινωνικές μορφές που είναι απαραίτητες για τον οικονομικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. 

Γι αυτό, συγχρόνως με την αναπόφευκτη σύγκρουση, που ξεπηδά διαρκώς από τους ατέλειωτους σφετερισμούς, του κεφαλαίου ή από τις διακυμάνσεις στην αγορά, οι εργαζόμενοι σαν τάξη, δεν πρέπει να χάνουν ούτε για μια στιγμή από τα μάτια τους, τον κεντρικό τους στόχο, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την «κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εργασίας»,  δηλαδή την «κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

    *  Καρλ Μαρξ, "Μισθός, τιμή και κέρδος" σελ. 69, 79, 80.
  **   902.gr
***  Παρουσιάστηκε το σχέδιο επιδότησης... ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου