Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

"Αγώνας για τη ζωή της εργατικής τάξης"


ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αγώνας για τη ζωή της εργατικής τάξης*


«Ολα, μάλιστα, δείχνουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012 - 2014 θα επιτευχθεί πλήρως»!

Αυτά έλεγε στις 10 Δεκέμβρη του 2012, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δίνοντας διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Επικαλούμενος, μάλιστα, την Τράπεζα της Ελλάδας δήλωνε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί στο 16%, «με την ωρίμανση και πλήρη εφαρμογή των (σ.σ. αντεργατικών) παρεμβάσεων που έχουν γίνει». 

 

Αλλά αν για τους κεφαλαιοκράτες οι τοποθετήσεις του υπουργού δείχνουν τις νέες προνομιακές συνθήκες, τις οποίες εξασφάλισε το καπιταλιστικό κράτος για λογαριασμό τους, για τους εργάτες, είναι προφανές ότι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα επίθεση στους μισθούς και στο εισόδημά τους και τα επόμενα χρόνια. 

Δεν πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη ότι στις δραματικές μειώσεις στους μισθούς που το κεφάλαιο επέβαλε την τριετία 2010 - 2012, θα υπάρξει και συνέχεια. Η «ανάπτυξη» που τάζει η κυβέρνηση δεν αφορά στην εργατική τάξη, αυτή, θα συνεχίσει να βρίσκεται στη μέγκενη των «διαρθρωτικών μετασχηματισμών», όπως εύσχημα ονομάζουν την καταλήστευση του εργατικού μόχθου οι ατζέντηδες της ανταγωνιστικότητας.

 

Να γιατί η πρόταση του ΠΑΜΕ (Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου) για υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το 2013, αλλά και γενικότερα η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους και επαγγέλματα που θα προστατεύουν το εργατικό εισόδημα, πρόταση που παρουσιάστηκε ήδη τον περασμένο Νοέμβρη και επανέφερε πρόσφατα και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για ολόκληρη την εργατική τάξη....

Κίνημα που τραβάει μακριά
Ένα τέτοιο έργο, ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να βγει σε πέρας όταν σε αυτόν στρατευτεί ολόκληρη η εργατική τάξη. Γι' αυτό το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε τίμιο αγωνιστή και συνδικαλιστή που τιμά την ιδιότητά του και το ρόλο του.... 

....Το κίνημα, μπορεί να γίνει πραγματικά αξιόμαχο και αποτελεσματικό, όταν δεν «κλείνει» τις διεκδικήσεις του μέσα στα όρια που θέτει η σημερινή οικονομική και κοινωνική «τάξη πραγμάτων», όταν ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες περί «ανάκαμψης» και στη βάση των καθημερινών του αγώνων για να παρεμποδίζει τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, στη βάση της πάλης ενάντια στις συνέπειες της κρίσης, φέρει στο προσκήνιο τη συνολική ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και ιδιοποίησης του πλούτου που παράγουν οι εργάτες. 

Οταν πραγματικά με τη στρατηγική του, το κίνημα, μετατρέψει την καπιταλιστική κρίση από μάστιγα, σε «ευκαιρία» για βαθιές ανατροπές στην εξουσία και στην οικονομία.

*Από τον Ριζοσπάστη. Όλο το άρθρο ΕΔΩ 
ΠΑΜΕ "Οι άξονες της ΕΓΣΣΕ για το 2013"  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου