Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Επαναστατική πρόταση των αστών στους εργαζόμενους, για το πως θα τους αποσπούν όχι μόνο το μέρος της απλήρωτης, αλλά και αυτό της μέχρι σήμερα πληρωνόμενης εργασίας.

"Το μόνο δικαίωμα που απέμεινε στην εργασία, είναι εργασία χωρίς δικαιώματα".




Ο Πέτρος Δούκας, πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί ΝΔ και στέλεχος κατά καιρούς σε διάφορες τράπεζες, γνωστός για τις ...επαναστατικές ιδέες σε ό,τι αφορά στη δημόσια γη, στις παραλίες, στους αιγιαλούς, κ.α., σε πρόσφατο άρθρο του εξέφρασε μια άκρως ριζοσπαστική πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία στους νέους και στο επίπεδο της ...ψυχολογικής αλάφρωσης. Χωρίς άλλη εισαγωγή παραθέτουμε τη σκέψη του:
 «Τι λέμε: Επίδομα ανεργίας συν ένα επιμίσθιο. Αν μπορέσουμε να πάρουμε κάποια λεφτά από την ΕΕ και το διαπραγματευτούμε, ακόμη καλύτερα, και τους διαθέτουμε χωρίς είτε οι δήμοι, είτε οι κοινότητες, είτε τα καταστήματα, είτε τα συνεργεία, είτε τα μαγαζιά, είτε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, να χρειαστεί να επιβαρυνθούν.Αντί να κάθεται ο κόσμος και πραγματικά να αχρηστεύεται και να αραχνιάζει με όλες τις ψυχολογικές επιπτώσεις στο σπίτι του να δώσουμε αυτό το επιμίσθιο και να πούμε ελάτε, ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε. Και τον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν σκεφτούμε λίγο πιο επαναστατικά, λίγο πιο ριζοσπαστικά, σήμερα, τα ίδια θα συζητάμε».

Και τώρα η απογείωση της σκέψης: «Λέω λοιπόν. Εφόσον το κράτος πληρώσει αυτούς να τους δώσει πιο "δωρεάν" στις επιχειρήσεις. Αν οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώσουν κάτι, να πληρώσουν, αλλά είναι φαλιρισμένες. Είμαστε φαλιρισμένο κράτος. Πρέπει να σκεφτούμε επαναστατικά».

Ως στέλεχος τραπεζών και στη συνέχεια ως υφυπουργός Οικονομικών στο αστικό κράτος είναι λογικό η σκέψη του να εμφορείται από την αντίληψη εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών με βασικό στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης μέχρι και στο επίπεδο της ...δωρεάν εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς καμία ντροπή, δε διστάζει να διαστρεβλώσει κατάφωρα την πραγματικότητα προκειμένου οι επιχειρήσεις να απασχολούν χωρίς κανένα κόστος εργαζόμενους. Το πενιχρό επίδομα ανεργίας, για παράδειγμα, προέρχεται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων. Οι ...ψυχολογικές επιπτώσεις των ανέργων τις οποίες επικαλείται, δεν προέρχονται από το γεγονός ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους επιχειρηματίες αλλά γιατί έχουν απολυθεί από τους επιχειρηματίες. 

Οι πραγματικές επαναστατικές ιδέες για το λαό αφορούν στην κατάργηση της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας, στην αντικατάστασή της από την κοινωνική ιδιοκτησία, στο πέρασμα από την καπιταλιστική ιδιοποίηση των κερδών στην κοινωνικοποίηση των προϊόντων του ανθρώπινου μόχθου. Έτσι θα λυθούν πραγματικά τα προβλήματα του λαού... 

Από τον Ριζοσπάστη, Σάββατο 12 Γενάρη 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου