Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

«Στην κόψη του ξυραφιού συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι»

«Σαφάρι» και απειλές για κατασχέσεις*
 

«Σαφάρι» εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ). Τους απειλεί, μάλιστα, ακόμα και με κατάσχεση ακίνητης περιουσίας.

 

Το κυνήγι των επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γίνεται μέσα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Οπως είχε γράψει ο «Ριζοσπάστης», το Κέντρο άρχισε από την 1η Νοέμβρη τη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα εφαρμόζονται σε 20 μέρες, μετά την αποστολή της Ατομικής Ειδοποίησης προς τον οφειλέτη, στην περίπτωση που αυτός, μέσα σ' αυτό το διάστημα, δεν εξοφλήσει εξολοκλήρου τα χρέη του, ή δεν υπαχθεί σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, ανέρχονται περίπου στους 550.000. Απ' αυτούς οι 300.000 αφορούν ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ. Οι υπόλοιπες 250.000 αφορούν επιχειρήσεις με μισθωτούς.

Με τη λειτουργία του ΚΕΑΟ, η κυβέρνηση «ρίχνει στο ίδιο τσουβάλι» τον μικρομεσαίο που αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του στο ΤΕΒΕ, ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ, με τις μεγάλες επιχειρήσεις που παρακρατούν και δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν τους ανήκουν, ύψους δεκάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 


Με αυτόν τον τρόπο, ασκεί πιέσεις στους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες να εκποιήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να ξοφλήσουν τις οφειλές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) αφορούν κατασχέσεις ακινήτων, αλλά και κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». 

Αυτό σημαίνει ότι αν τους χρωστά το κράτος, θα γίνεται κατάσχεση για την αποπληρωμή των οφειλών προς τα Ταμεία. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ και σχεδιάζει να προβεί στην παρακράτησή τους σε όσους αγρότες έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους.

"Στην κόψη του ξυραφιού συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι"  (ΕΔΩ)

 "Άμεσοι στόχοι πάλης που θέτει το ΚΚΕ" (ΕΔΩ)

*Από τη στήλη  "Αυτοαπασχολούμενοι" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου