Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΚΚΕ: Δρόμος καπιταλιστικής ανάπτυξης χωρίς μονοπωλιακό χαρακτήρα δεν μπορεί να υπάρξει.

«Η μέρα με τη νύχτα» οι προτάσεις του ΚΚΕ και του 
ΣΥΡΙΖΑ για τους ΕΒΕ ή Τι δεν καταλαβαίνει η «Αυγή»; *



 Όσο πιο γρήγορα σοσιαλδημοκρατικοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ και αποβάλλει ακόμα και εκείνες τις κορόνες που δημιουργούσαν μια ψευδαίσθηση ριζοσπαστισμού, τόσο πιο μεγάλη είναι η αγωνία του να αποδείξει ότι αυτά που προτείνει δεν είναι και τόσο διαφορετικά από αυτά που προτείνει το ΚΚΕ. 

Όμως, επειδή η πρόταση του ΚΚΕ απέχει από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η ανατροπή από την ενσωμάτωση, δηλαδή έτη φωτός, η προσπάθεια αυτή τους οδηγεί ενίοτε σε αντιστοιχίσεις και παραλληλισμούς που αγγίζουν τα όρια της αστειότητας.

Δεν καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει; 

Αναφερόμαστε στο ρεπορτάζ της «Αυγής» για την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση αυτοαπασχολουμένων, όπου ο συντάκτης της αναφέρει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε προτάσεις «που λίγο απέχουν από τις αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ».

Τώρα, το πού βρίσκονται αυτές οι ομοιότητες, μάλλον μόνο ο συντάκτης της «Αυγής» μπορεί να απαντήσει. Γιατί στην περιγραφή της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πάντες. Ακόμα και η κυβέρνηση. 

Η διαφοροποίηση γίνεται εμφανής στο σημείο που αρχίζει κανείς να αναζητεί τις αιτίες των προβλημάτων, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο καθαρά όταν αναζητήσει το δρόμο για την επίλυσή τους. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται πλήρως, αποδεικνύοντας ότι τον χωρίζει άβυσσος, όχι μόνο από το ΚΚΕ, αλλά και από τα συμφέροντα των αυτοαπασχολουμένων.

Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατό να παριστάνει ότι κόπτεται για τους μικροκαταστηματάρχες που κλείνουν κατά χιλιάδες τα μαγαζιά τους, όταν με όλους τους τρόπους αποδεικνύει ότι προσκυνά τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης; Δεν είναι σύμφυτη με τα μονοπώλια η ανάγκη τους να συγκεντρώνουν την παραγωγή, την αγορά, «λιώνοντας» τους μικρούς; 

Απλώς τάζει ψεύτικους παραδείσους γιατί αρμονική συνύπαρξη των μονοπωλίων με τους μικρούς δεν γίνεται να υπάρξει, με όποιο μείγμα διαχείρισης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα μικρά καταστήματα είχαν πρόβλημα επιβίωσης πολύ πριν την κρίση, καθώς δεν μπορούσαν να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τις αλυσίδες και πολυκαταστήματα.

Δεύτερο, πώς είναι δυνατό να χύνει -κροκοδείλια- δάκρυα για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που εκτοπίζονται από κλάδους στους οποίους μέχρι πρόσφατα υπήρχε πολύ έντονο το μικρομεσαίο στοιχείο, όταν με κάθε ευκαιρία δηλώνει την πίστη στα οράματα της ΕΕ; Είναι ή δεν είναι βασική πτυχή της πολιτικής της ΕΕ η απελευθέρωση των υπηρεσιών, στο όνομα της οποίας «ανοίγουν» τόσα και τόσα επαγγέλματα; 

Στην πραγματικότητα τα επαγγέλματα αυτά κλείνουν για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς και ανοίγουν διάπλατα για τους μονοπωλιακούς ομίλους που ψάχνουν για νέα πεδία κερδοφορίας.

 

Το ΚΚΕ έχει προτείνει σειρά άμεσων μέτρων για την ουσιαστική ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και των λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική, για τα ασφαλιστικά τους ταμεία, για την προστασία των οικογενειών τους, το πάγωμα των χρεών και την απαγόρευση των κατασχέσεων και άλλα πολλά. 

Μέτρα που όμως κινούνται σε γραμμή ρήξης με τον ευρωμονόδρομο και τα μονοπώλια, γι’ αυτό και απορρίπτονται από τη Βουλή ή και δεν έρχονται ποτέ προς συζήτηση. Και βεβαίως ούτε σε αυτά συναντάται το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ κι ας λέει άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ για να προβάλει αντιπολιτευτικό λόγο.

Το ΚΚΕ, όμως, λέει την αλήθεια ξεκάθαρα στους αυτοαπασχολούμενους, σε όλο το λαό: Δρόμος καπιταλιστικής ανάπτυξης χωρίς μονοπωλιακό χαρακτήρα δεν μπορεί να υπάρξει. 

Για τους αυτοαπασχολούμενους δύο δρόμοι υπάρχουν.

Από τη μία η καταστροφή τους στο πλαίσιο του καπιταλισμού και από την άλλη η σχεδιασμένη ένταξή τους στη σχεδιασμένη σοσιαλιστική παραγωγή και κατανομή. Γι’ αυτό και έχουν συμφέρον να συνταχθούν με την εργατική τάξη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό.

Και μια υποσημείωση: Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο κ. Φιλίππου στο Δήμο Σαρωνικού που πρωτοστάτησε για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου;  

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου