Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όσο διατηρείται η εξουσία του κεφαλαίου, θα είναι πάντα η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.*

 

 Η αλήθεια πίσω από τις «λίστες»**

Τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την επονομαζόμενη «λίστα Λαγκάρντ» αναδεικνύουν τη σαπίλα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται από τα αστικά επιτελεία για τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Οι αποκαλύψεις με βάση είτε την αρχική, είτε τη νεότερη εκδοχή της λίστας, σκιαγραφούν έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους που χρησιμοποιούν οι κεφαλαιοκράτες για να διακινούν «νόμιμα» και λιγότερο «νόμιμα» τον τεράστιο πλούτο που κλέβουν από το λαό. Αποτυπώνουν, ταυτόχρονα, τις σχέσεις αίματος μεταξύ του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού, με το δεύτερο να επιχειρεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του πρώτου.

Αυτά, είναι η μια πλευρά του νομίσματος.  

Η άλλη είναι ότι οι πλουτοκράτες, που φέρεται να περιέχονται στη «λίστα Λαγκάρντ», μετέφεραν στην Ελβετία δισ. ευρώ, ποσά που αποκόμισαν από την κλοπή του ιδρώτα του λαού. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα προσπαθούν να συγκαλύψουν τα κόμματα της διαχείρισης. 

Συντηρούν τον καυγά για τη διαδρομή της λίστας, τους ύποπτους χειρισμούς πολιτικών προσώπων, για να κρύψουν ότι οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις είναι «προϊόν» των δικών τους φιλομονοπωλιακών νόμων και ρυθμίσεων. Ότι με συνθήκες της ΕΕ και νόμους του αστικού κράτους προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, που γίνεται με νόμιμα και λιγότερο νόμιμα μέσα. 

Την ίδια ώρα που οι εταίροι της συγκυβέρνησης υπόσχονται «αυτοκάθαρση» και δηλώνουν πρόθυμοι να αξιοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, μεγαλώνουν οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και η φοροαφαίμαξη του λαού.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να καταγραφεί σαν δύναμη - καταλύτης στην κάθαρση δήθεν του αστικού πολιτικού συστήματος, απαιτεί ενίσχυση των θεσμών ελέγχου, παρουσιάζοντας συγχρόνως τη διαφθορά σαν αιτία της κρίσης και των δεινών που βιώνει ο λαός. 

Το αποπροσανατολιστικό σκηνικό που στήνουν τα κόμματα της διαχείρισης έρχεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, να θωρακίσει τις ίδιες τις δομές του καπιταλιστικού συστήματος. Υπόσχονται πάταξη της φοροδιαφυγής την ίδια ώρα που 1.500 μεγαλοοφειλέτες οφείλουν συνολικά 35 δισ. ευρώ φόρους στο κράτος. Προαναγγέλλουν ενίσχυση των ελέγχων, όταν στη χώρα λειτουργούν νόμιμα 16.580 «off shore» εταιρείες, αλλά φορολογούνται μόλις 965! 

Κυνηγούν δήθεν τους φοροφυγάδες, όταν με νόμους παρέχουν φοροαπαλλαγές και φορο-ασυλία σε εφοπλιστές, ανώνυμες εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της ανάπτυξης. Οι εταίροι της συγκυβέρνησης ήταν που απειλούσαν τον ελληνικό λαό με χρεοκοπία αν δε σκύψει το κεφάλι στους νέους φόρους, στα μέτρα και τα μνημόνια, ενώ γνώριζαν ότι την ίδια στιγμή τμήματα του κεφαλαίου φυγάδευαν νόμιμα τεράστια ποσά σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. 


Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα της λίστας, να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και άλλων ευθυνών, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στο λαό. Ξεκαθάρισε, συγχρόνως, στα λαϊκά στρώματα ότι οι δομές του καπιταλιστικού συστήματος και ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής είναι ακριβώς αυτά που γεννούν και δημιουργούν τέτοια φαινόμενα. Οι εκτιμήσεις του Κόμματος επιβεβαιώνονται και αποτελούν σοβαρό εφόδιο για να μπορέσει ο λαός να βγάλει σωστά συμπεράσματα από τη «λιστομαχία» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

*   Από Artekran ΕΔΩ   
** "Η αλήθεια πίσω από τις «λίστες»", από τη στήλη  «Η  Άποψή μας»,  
     Ριζοσπάστης,  Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012

6 σχόλια:

  1. Χρόνια σου πολλά με υγεία και δύναμη!!!

    λέω τώρα χρονιάρες ημέρες, ευχές με τον καπιταλιστικό οδοστρωτήρα χωρίς φρένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου, τις καλύτερες μου ευχές για καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη σε σένα και στους δικούς σου, γιατί, όπως λες, θα μας χρειαστεί.

    Το "χωρίς φρένα" τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και Ό,τι επιθυμείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά crousma.
    Με υγεία, δύναμη και αγωνιστική διάθεση για τη ρεβάνς των κλεμμένων μας ονείρων.
    Το μέλλον ανήκει στους λαούς που επιλέγουν να βαδίζουν με το μέτωπο ψηλά, έτσι που να το καίει ο ήλιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Φάρε, Καλή Χρονιά και με τα... φώτα σου όλα αναμμένα.
    Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Το μέλλον ανήκει στους λαούς που επιλέγουν να βαδίζουν με το μέτωπο ψηλά, έτσι που να το καίει ο ήλιος!"

    Αγαπητέ Ιχνηλάτη, όπως συνήθως, με τον δικό σου μοναδικό τρόπο, προβάλλεις την ουσία του ζητήματος.

    Τα όνειρά μας όμως δεν μπορεί να μας τα πάρει κανείς.
    Εκείνο που απαιτείται από μας, είναι με τη δική μας, την προσωπική ευθύνη και οργανωμένη δουλειά, να τα οδηγήσουμε στο δρόμο πραγμάτωσής τους.

    Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή