Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

«Φέραμε νέους κανόνες....»



«Φέραμε νέους κανόνες....»
 
Α. Σαμαράς: Καταφεύγει σε «καρότο και μαστίγιο»*
Το κυβερνητικό σχέδιο για την «εξουδετέρωση» των λαϊκών αντιδράσεων, με αυταπάτες και απειλές, προκειμένου να εφαρμοστούν γρήγορα και πλήρως τα ψηφισθέντα αντιλαϊκά μέτρα και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, προκύπτει καθαρά από τις συνεντεύξεις που έδωσε ο πρωθυπουργός μέσα στο Σαββατοκύριακο, στη γερμανική «Munchener Merkur», ενόψει της επίσκεψης στο Μόναχο, στη «Σημερινή» της Λευκωσίας και στο «Έθνος της Κυριακής».

Κοινός παρανομαστής στις συνεντεύξεις του πρωθυπουργού ήταν η «κατηγορηματική» εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες «η ύφεση θα μειωθεί αισθητά και θα καταλήξει στο τέλος του 2013 σε μια ανάκαμψη». Προκειμένου μάλιστα να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες ότι ο λαός θα δει βελτίωση της ζωής τους αν η οικονομία ανακάμψει για τους καπιταλιστές, ο πρωθυπουργός είπε ανερυθρίαστα ότι «το αργότερο τότε, η πλειοψηφία των Ελλήνων θα δει φως στην άκρη του τούνελ».

Για γίνει πιο πειστικό το παραμύθι ότι η ανάπτυξη που επιδιώκουν θα ωφελήσει το λαό, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «για πρώτη φορά τα χρήματα που προγραμματίστηκαν να μπουν στην οικονομία θα είναι περισσότερα απ' όσα θα βγουν λόγω λιτότητας», επικαλούμενος ότι το κράτος τον επόμενο χρόνο θα εξοφλήσει «όλα όσα χρωστάει στους ιδιώτες», δηλαδή 9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για προπαγανδιστική λαθροχειρία, με την οποία ο πρωθυπουργός θέλει να στηρίξει το μύθο ότι τους επόμενους μήνες θα πέσει χρήμα στην αγορά, από το οποίο θα βγουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση θα βαθύνει περισσότερο και ότι τα 9,5 δισ. από το πακέτο των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, όσο και τα 9 δισ. που θα δοθούν στους ιδιώτες, θα πάνε κατευθείαν στα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματικών ομίλων και των ξένων δανειστών.

Πουλάει «ανάπτυξη»...

Πελώριο ψέμα είναι και το επιχείρημα ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και έτσι θα αρχίσει πάλι να εισρέει ρευστότητα στην αγορά». Η ανακεφαλαιοποίηση θα καλύψει μαύρες τρύπες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμα όμως και αν έριχνε χρήμα με δάνεια στην αγορά, αυτό θα το καρπώνονταν οι μεγάλοι όμιλοι για να κάνουν επενδύσεις.

Το «αφήγημα» της κυβέρνησης συμπληρώνεται με υποσχέσεις για «παραγωγικές επενδύσεις» που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Στο ερώτημα τι περιλαμβάνει η ανάπτυξη, η απάντηση του πρωθυπουργού είναι χαρακτηριστική:
«Όλα όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες. Κι όλα όσα αποτελούν κοινό τόπο για κάθε σύγχρονη δημοκρατία, για κάθε μοντέρνα οικονομία. Επενδύσεις, θέσεις εργασίας, εκμετάλλευση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, συσσώρευση πλούτου κι όχι αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επόμενων γενεών και εξωστρέφεια. Θέσεις εργασίας και ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Παραγωγικές επενδύσεις και ακόμα περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις».

Αποσιωπά συνειδητά ότι οι επενδύσεις θα γίνουν μόνο σε τομείς που προσφέρουν γρήγορη και εγγυημένη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας διασφαλίσει εκ των προτέρων φτηνή εργατική δύναμη και «γην και ύδωρ», δηλαδή δωρεάν υποδομές, γη, φοροαπαλλαγές, κίνητρα, κ.ο.κ. Κρύβει ότι όση ανάπτυξη κι αν κάνουν τα μονοπώλια, η ανεργία και η ανέχεια για την εργατική λαϊκή οικογένεια δεν πρόκειται να αναστραφεί.

Θέλει το κίνημα στον γύψο

Κάτω από τον κουρνιαχτό περί επικείμενης ανάκαμψης - ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός επιδεικνύει στην ντόπια και ξένη πλουτοκρατία την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα στην «εφαρμογή αυτών που ψηφίσαμε», δίνοντας έμφαση στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Δεν παρέλειψε τέλος, να κάνει και νέα επίδειξη πυγμής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. 

Απαντώντας στην αισχρή ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας «πότε μπορούν οι Γερμανοί τουρίστες να ταξιδέψουν πάλι στην Αθήνα, την Σαντορίνη ή την Κρήτη χωρίς να πρέπει να φοβούνται ότι γενικές απεργίες θα τους χαλάσουν τις ωραιότερες εβδομάδες του χρόνου».
 
 Ο Α. Σαμαράς διαβεβαιώνει προκλητικά:

«Φέραμε νέους κανόνες οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι άγριες απεργίες δεν θα χαλάσουν τις διακοπές των φιλοξενούμενών μας. Παρά πολλοί Έλληνες ζουν από τον τουρισμό. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να το καταστρέψουν προβοκάτορες». 

Άγριες απεργίες.... μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι απεργούν οι εργαζόμενοι, τώρα μαθαίνουμε ότι, από δω και πέρα, θα απεργούν και οι άνεργοι!! Για σκέψου.Πάντα κάτι μαθαίνει κανείς από τα λεγόμενα  του επικεφαλής της τρικομματικής. 

* Από το 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου