Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Απερρίφθη από τον 'Αρειο Πάγο η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου για το χαράτσι της ΔΕΗ.




ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προκαλεί. Το άδικο και εκβιαστικό χαράτσι πρέπει να καταργηθεί. 

Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρειου Πάγου αεροπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε σήμερα Δευτέρα την αίτηση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ προσωρινά δεν μπορεί να εισπράττει μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το τέλος ακινήτων.  Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο Τρίτη στον 'Αρειο Πάγο, όπου θα επενεξετασθεί η αίτηση του υπουργού Οικονομικών.

 Η κίνηση της συγκυβέρνησης αποτελεί μία ακόμα πρόκληση προς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που στενάζουν από τη φορολεηλασία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ νέες ανατιμήσεις σχεδόν κατά 50% μεθοδεύονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2013.

Το Δημόσιο, με εκπρόσωπο τον υπουργό οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ζητά προσωρινά την αναστολή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης, μέχρι ο Άρειος Πάγος να εκδώσει απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης, που επίσης έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο των αντιλαϊκών κυβερνητικών μεθοδεύσεων, για τη συνέχιση είσπραξης του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, η συγκυβέρνηση έχει μάλιστα ζητήσει από τη ΔΕΗ, να μην σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι, παρά τη δικαστική απόφαση.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σχετικά με τις πληροφορίες για κυβερνητική προτροπή στη ΔΕΗ,  να συνεχίζει να εισπράττει το χαράτσι, παρά τη δικαστική απόφαση,  θεωρεί «απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση (της ΔΕΗ) ή τρίτους φορείς, να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».
Επίσης, αναφέρει ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφόσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».


ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προκαλεί. Το άδικο και εκβιαστικό χαράτσι πρέπει να καταργηθεί. 


Σχόλιο για το θέμα εξέδωσε το Γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Η κυβέρνηση προκαλεί κάθε μέρα και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα επιχειρώντας με κάθε τρόπο να εμφανίσει ως νόμιμο το χαράτσι που στέλνει μέσω της ΔΕΗ. Ό,τι κι αν κάνει, για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα το χαράτσι είναι παράνομο, γιατί είναι άδικο και εκβιαστικό και πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα και από τους λογαριασμούς και από την εφορία". 

2 σχόλια:

  1. Te deseo felices fiestas y año nuevo, en unión de tu seres queridos.
    Un cordial saludo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Manuel, τις πιο θερμές μου ευχές, σε σένα, στους οικείους σου και στον αγωνιζόμενο ισπανικό λαό, για Καλά Χριστούγεννα, με Υγεία, Δύναμη και Ειρήνη τον Καινούργιο Χρόνο.

    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή