Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, αλλά...


"Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να ορθώσει το ανάστημά του" *

«Θα προχωρήσω με εκείνους που θέλουν και μπορούν», είναι η μόνιμη επωδός του Γ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα. Ένα κάλεσμα που, παρότι επιχειρείται να ερμηνευτεί σαν σύσταση προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ουσιαστικά αποτελεί παραίνεση στα αστικά κόμματα να βάλουν ακόμα μεγαλύτερες πλάτες για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα κελεύσματα του πρωθυπουργού προστέθηκε μέσα στη βδομάδα μια ακόμα παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ότι: «Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν την κυβέρνηση αυτή, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που εμφανίζει, προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντιπολίτευσης». Από κοντά και η προτροπή της Ντ. Μπακογιάννη προς την κυβέρνηση, ότι «έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ζητά κι αυτός «εθνική συστράτευση», ενώ καλοβλέπει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με την προσδοκία η κάλπη να οδηγήσει σε μια «κυβέρνηση συνεργασίας». Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της ΝΔ Αν. Σαμαρά να ζητά από το «Ζάππειο», όπου θα παρουσιάσει το «επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα» της ΝΔ, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη, που επικαλούνται τις δήθεν «διαφωνίες» μεταξύ των υπουργών, καλούν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, αστοί πολιτικοί, αλλά και συγκροτήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου συντηρούν και ενισχύουν τα σενάρια.

(Όπως έγινε και σήμερα με την συνέντευξη του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ανέφερε ότι, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι εάν αρνηθεί η αντιπολίτευση, η χώρα πάει σε εκλογές, τροφοδοτώντας έτσι με τη σειρά του τα σενάρια, περί κυβερνητικού ανασχηματισμού- έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού - ή κοινοβουλευτικών εκλογών ).

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις εκφράζουν την ανησυχία της αστικής τάξης για την κλιμακούμενη απαξίωση του πολιτικού της προσωπικού στα μάτια των εργαζομένων και τη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλεί η κυρίαρχη πολιτική. Φαίνονται σαν προοίμιο μιας κυοφορούμενης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, που απεργάζεται η αστική τάξη για να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κερδοφορία της, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση, είτε η σημερινή, είτε άλλη, θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα. Τα αστικά κόμματα, παρά τις φραστικές εικονικές διαφοροποιήσεις τους, θα βάλουν πλάτη τόσο για την προώθηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και για την εφαρμογή του μνημονίου. Τα εκλογικά σενάρια ή ένας πιθανός ανασχηματισμός έρχονται για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, να αποτρέψουν τη λαϊκή κινητοποίηση. Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να ορθώσει το ανάστημά του. Να οργανώσει την πάλη για να τους αποδυναμώσει και να τους ανατρέψει, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό και την κάλπη, όποτε κι αν στηθεί.

* "Προσχεδιασμένη επίθεση στρατηγικού χαρακτήρα" ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου