Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές»

  
«Καρφί στο μάτι» της συγκυβέρνησης είναι οι εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές», τα ασήκωτα χαράτσια και οι φόροι που έχουν φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και οι οποίοι με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να σωρεύονται στα κιτάπια της Εφορίας. 

Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων, με αδιαπραγμάτευτο και το στόχο τους για το μάζεμα των φορολογικών εσόδων, από τον οποίο δεν κάνουν ρούπι πίσω, μπροστά και στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση πολλαπλών δόσεων, τάχα για τη διευκόλυνση των θυμάτων τους, στην πραγματικότητα προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη είναι οι...«προσφερόμενες» 
από τη συγκυβέρνηση «εναλλακτικές επιλογές».
Οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις καθώς και οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου προαναγγέλλουν τις κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά κατασχέσεις και σε διάφορα μικροεισοδήματα. Το δόκανο έχει στηθεί στην «επόμενη γωνία» είτε η ρύθμιση γίνει σε 10, 50 ή 100 δόσεις. 
 
 
Η μαύρη «προοπτική» των κατασχέσεων έρχεται πιο κοντά για τα λαϊκά νοικοκυριά, είτε αποφασίσουν είτε όχι την υπαγωγή της «οφειλής» στη διαδικασία της κυβερνητικής ρύθμισης. Ξέχωρα από τα ρυθμιζόμενα παλαιότερης κοπής χαράτσια ετοιμάζουν να αποστείλουν και τα νεότερα για τη φετινή χρονιά, όπως αυτά που θα τους προκύψουν με τις φορολογικές δηλώσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κ.ά.
 
Κι από πάνω απειλούν ότι όποιος δεν καταφέρει να εξοφλήσει έστω και μία δόση από τα ληξιπρόθεσμα, ή δεν αντέξει να πληρώσει παράλληλα με τις δόσεις και τα νέα χαράτσια, θα χάνει τα ...ευεργετήματα της ρύθμισης. Σε διαφορετική περίπτωση, κάτι που επέρχεται με μαθηματική βεβαιότητα για πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, διακόπτεται η ρύθμιση των δόσεων, το χρέος θα γίνει απαιτητό στο σύνολό του, ενώ η κυβέρνηση, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της, θα μπορεί να δίνει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων». 

 Μιλάμε, δηλαδή, για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια «προοπτική», τις κατασχέσεις, υπόσχονται και για εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες τους, με ληξιπρόθεσμα χαράτσια, που δε θα επιλέξουν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. 
Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ! Η συγκεκριμένη στόχευση καταγράφεται και στις εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.  
Για τους κεφαλαιοκράτες, το κυνήγι της «μαρίδας», η λεηλασία του καθημερινού μόχθου εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, είναι το μόνο που συμφέρει, το μόνο που τους αποδίδει. Και οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης, άλλων κολαούζων και διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος, τάχα για τον περιορισμό της μεγάλης επίσημης φοροδιαφυγής, είναι το προπέτασμα του καπνού, αποσκοπούν στη χαύνωση των λαϊκών συνειδήσεων. 
 
Ο λαός, που έχει πληρώσει τα πάντα, είναι ο αποκλειστικός παραγωγός του κοινωνικού πλούτου. Το «κάτω οι φόροι και τα μέτρα» που γονατίζουν το λαό πρέπει να είναι η δική μας αντίστοιχη απάντηση στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, βήμα αναχαίτισης της εγκληματικής πολιτικής, βάθρο της λαϊκής αντεπίθεσης και ανάπτυξης της Λαϊκής Συμμαχίας για την εξασφάλιση συνθηκών ζωής τέτοιων, που ολόπλευρα να καλύπτουν και αναπτύσσουν τις σύγχρονες ανάγκες.

ΚΚΕ: Σχόλιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές...

2 σχόλια:

  1. Γεια σου φίλε Ευρυτάνα. Για άλλη μια φορά, συγχαρητήρια για την σημαντική δουλειά που κάνεις στο μπλοκ σου.Καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή