Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Η καπιταλιστική κρίση ωθεί ανοδικά το κρατικό χρέος.

«Ο μεγάλος ρόλος, που το δημόσιο χρέος και το αντίστοιχό του φορολογικό σύστημα, παίζουν στην κεφαλαιοποίηση του πλούτου και στην απαλλοτρίωση των μαζών, ώθησε πλήθος συγγραφείς,..να κάνουν το λάθος να αναζητούν σ’ αυτό τη βασική αιτία της αθλιότητας των σύγχρονων λαών»...
 ...Με τον καταμερισμό της εργασίας, με το κομμένο νόμισμα, και το μεταλλικό χρήμα, με το κράτος, το χωρισμό των εργατών από την ιδιοχτησία των όρων πραγματοποίησης της εργασίας, με το αποικιακό σύστημα και την ανακήρυξη του κέρδους ως τον ύστατο και μοναδικό σκοπό της ανθρωπότητας, την συγκέντρωση της παραγωγής και το σύστημα της δημόσιας πίστης, δηλαδή των κρατικών χρεών και το αντίστοιχο φορολογικό σύστημα, χάραξε η σύγχρονη εποχή, η εποχή της κυριαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου.*   

Αποκαλυπτικά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία**

 

«Εντυπωσιακά συμπεράσματα προκύπτουν για την πορεία του κρατικού χρέους το δεύτερο τρίμηνο του 2012, στις 17 χώρες της Ευρωζώνης και στις 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τη σχέση του τελευταίου με την καπιταλιστική κρίση, η οποία σοβεί στην ευρωπαϊκή ήπειρος από το 2008.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η Ελλάδα διατηρεί, μακράν του δεύτερου, την πρώτη θέση, στον πίνακα των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. 

Το κρατικό χρέος της χώρας μας, από 158,8% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2011, μειώθηκε στο 136,9% το α' τρίμηνο του 2012, ενώ παρά το «κούρεμα», τη διαγραφή χρέους ύψους 105 δισ. ευρώ, εκτοξεύθηκε στα ύψη και ήδη κινείται σε ποσοστά πάνω από το 160% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που, από την πρώτη στιγμή, είχε διατυπώσει το ΚΚΕ.  

Αυτό συνέβη, πρώτον επειδή το χρέος επιβαρύνθηκε από τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα και, δεύτερον, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Μετά την Ελλάδα ακολουθούν:
  • Η Ιταλία με ποσοστό χρέους 126,1% του ΑΕΠ
  • Η Πορτογαλία με 117,5% του ΑΕΠ
  • Η Ιρλανδία με 111,5% του ΑΕΠ κ.λπ.
Στις τελευταίες, δηλαδή στις ευνοϊκότερες, θέσεις βρίσκονται το Λουξεμβούργο με χρέος 20,9% του ΑΕΠ, η Βουλγαρία 16,5% και η Εσθονία 7,3%.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, είναι ότι το κρατικό χρέος τόσο ως απόλυτο μέγεθος, όσο και ως προς ποσοστό του ΑΕΠ, και στην Ευρωζώνη των «17» και στην ΕΕ των «27», βαίνει αυξανόμενο και πρόκειται για εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα με την οικονομική καπιταλιστική κρίση, αλλά και το ρόλο που επωμίζεται το καπιταλιστικό κράτος, για το ξεπέρασμά της υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. 

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το κρατικό χρέος των 17 χωρών της Ευρωζώνης, από 87,1% το β' τρίμηνο του 2011, αυξήθηκε διαδοχικά στο 88,2% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2012 και στο 90% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2012. 

Σε απόλυτα μεγέθη από 8,1 τρισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2011, αυξήθηκε στα 8,3 τρισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2012 και στα 8,5 τρισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2012. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο αυξήθηκε κατά 400 δισ. ευρώ.

Στην Ευρώπη των «27», το κρατικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 81,4% το β' τρίμηνο του 2011, αυξήθηκε διαδοχικά στο 83,5% το α' τρίμηνο του 2012 και στο 84,9% το β' τρίμηνο του 2012. 

Σε απόλυτα δε μεγέθη, από 10,2 τρισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2011, αυξήθηκε στα 10,6 τρισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2012 και στα 10,9 τρισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2012. Εχουμε, δηλαδή, μια απόλυτη αύξηση του κρατικού χρέους, κατά 700 δισ. ευρώ. μέσα σε ένα μόνο χρόνο.

Το τρίτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το κρατικό χρέος, ως οικονομικό μέγεθος, δεν αποτελεί «προνόμιο», ούτε μόνο της Ελλάδας, ούτε μόνο των χωρών του νότου, όπως θέλουν να το εμφανίσουν, αλλά όλων των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, αν και φυσικά η διαβάθμιση ως προς τους τρόπους αντιμετώπισής του από χώρα σε χώρα είναι υπαρκτή. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το β' τρίμηνο του 2012, το κρατικό χρέος της Γερμανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 82,8% και σε απόλυτα μεγέθη στα 2,2 τρισ. ευρώ. Της Ισπανίας, μέσα σε ένα μόλις χρόνο αυξήθηκε από 66,7% στο 76% και σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε στα 804,6 δισ. ευρώ.  
Της Γαλλίας, σε ένα μόνο χρόνο, αυξήθηκε από το 86% στο 91% και σε απόλυτα μεγέθη στα 1,8 τρισ. ευρώ. Τ 
Της Μεγάλης Βρετανίας την ίδια περίοδο, το χρέος αυξήθηκε από 82,8% σε 86% και σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε στα 1,3 τρισ. ευρώ.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η αύξηση του κρατικού χρέους, αποτελεί το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης, σε μια προσπάθεια της αστικής τάξης να κοινωνικοποιήσει τις ζημίες της, μέσω της μεταφοράς τους στους κρατικούς προϋπολογισμούς.»


Η καπιταλιστική συσσώρευση, η θηλιά που σφίγγει  το λαιμό του εκμεταλλευτικού συστήματος, ανεβάζει στροφές.


"Το Χρήμα ως Κέρδος"
**Ριζοσπάστης, Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου