Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: Αυξάνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο



Τον τρόμο των βομβαρδισμών από τις στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου έζησαν για μία ακόμη νύχτα οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, την ώρα που η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.


Άλλη μία νύχτα βομβαρδισμών

Στο Ντονέτσκ οι κάτοικοι ανέφεραν σφοδρούς βομβαρδισμούς από πυρά βαρέων όπλων του πυροβολικού, σε τουλάχιστον τέσσερα προάστια της πόλης, ενώ στο Λουγκάνσκ οι ολονύχτιοι βομβαρδισμοί άφησαν κατεστραμμένα ολόκληρα συγκροτήματα διαμερισμάτων και μία αγορά στα ανατολικά της πόλης, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν νερό, ηλεκτρικό και τηλέφωνο.
Εξάλλου το απόγευμα της Κυριακής ένα ουκρανικό πλοιάριο δέχθηκε επίθεση με πυρά πυροβολικού στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, ο οποίος πρόσθεσε ότι πως εξελισσόταν επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι ρωσόφωνοι.  

Αναφορές Πούτιν σε κράτος στην ανατολική Ουκρανία;

Την ίδια ώρα που ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας υφίσταται τις συνέπειες του ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία, ο  πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα Κυριακή, έκανε αναφορές σχετικά με την ανάγκη συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Ουκρανία, για το πως πρέπει να είναι η οργάνωση του κράτους στην ανατολική Ουκρανία.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν αναφέρεται σε ένα καθεστώς «κράτους» για τις ανατολικές περιοχές, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης των φασιστικών και εθνικιστών του Κιέβου για την καταστολή των ρωσόφωνων -κυρίως- κατοίκων. 

Η συνέντευξη Πούτιν, μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή, ως εκ τούτου δεν υπήρχε αναφορά στην απόφαση της ΕΕ για απειλή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ωστόσο η πιθανότητα, η δημοσιοποίηση της συνέντευξης, να αποτελεί μία έμμεση πρώτη απάντηση της Ρωσίας στις χθεσινές αποφάσεις της ΕΕ δεν μπορεί να αποκλειστεί, στο πλαίσιο των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Λίγο αργότερα, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι θέση της ρωσικής προεδρίας είναι οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να παραμείνουν τμήμα της χώρας και χαρακτήρισε τη διένεξη «εγχώρια».

Από το 902.gr

2 σχόλια:

  1. Xαίρομαι που επέστρεψες από τις φετινές διακοπές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νάσαι καλά φίλε μου. Καλό Χειμώνα και καλή συνέχεια στην εξαιρετική διαδικτυακή δραστηριότητα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή