Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τον κατώτατο μισθό σε επίδομα εξαθλίωσης.


 

Σε μόνιμη «πρέσα» βάζει τον κατώτατο μισθό η συγκυβέρνηση 

Με πάγια και σταθερή επιδίωξη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, συγκυβέρνηση και τρόικα, βάζουν στην τελική ευθεία και το ζήτημα του μόνιμου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού. Μέσα από αυτόν θα παγιωθεί το δικαίωμα της κυβέρνησης μονομερώς να καθορίζει αυτή τα κατώτερα όρια μισθών, καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις διεκδικήσεις των συνδικάτων και ανοίγοντας το δρόμο για νέες μειώσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών.
Όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει ότι τα κριτήρια - εργαλεία για τη διαμόρφωση - μείωση των μισθών θα είναι ηλικιακά, τοπικά, παραγωγικότητας των κλάδων και πάντα με άξονα την ανταγωνιστικότητα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

1. Διαχωρίζεται ο μισθός των νέων από τους μεγαλύτερους εργαζόμενους. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ενδείκνυται ο καθορισμός των κατώτατων μισθών σε ποσοστό 75% του κατώτατου μισθού των ενηλίκων.... Για το λόγο αυτό προτείνονται συγκεκριμένα «κλιμάκια» ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, παγιώνεται ο διαχωρισμός των εργαζομένων βάσει ηλικίας (έως 18, από 18-24 και πάνω από 24 ετών). Η δε πρόβλεψη για μισθούς των νέων στο 75% των μισθών των μεγαλύτερων οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μισθών των νέων (από 511 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα στα ...439 ευρώ μεικτά).

2. Διαφοροποιούνται οι κατώτατοι μισθοί ανάλογα με την περιοχή. Η αιτιολόγηση αφορά στο γεγονός ότι υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε μια σειρά από περιοχές, οπότε εκεί οι βασικοί μισθοί θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότεροι. Δηλαδή, ανάλογα αν σε μια περιοχή υπάρχει υψηλή ανεργία (σ.σ.: πώς θα καθορίζεται αυτό όταν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας η ανεργία βρίσκεται άνω του 10%;) τότε εκεί θα διαμορφώνονται μισθοί ακόμη χαμηλότεροι κι από αυτόν τον κατώτερο μισθό. Με αυτόν τον τρόπο, επιπρόσθετα, «φωτογραφίζονται» οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), όπου δεν θα ισχύουν όχι μόνο οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά ούτε και οι σημερινοί πετσοκομμένοι κατώτεροι μισθοί, ενώ αναβιώνουν και τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.


3. Θα λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα και των επιμέρους κλάδων.
Δηλαδή, ο μισθός θα διαμορφώνεται και ανάλογα με το πόσο ικανοποιούνται οι προσδοκίες των εργοδοτών κάθε κλάδου. Οι κλαδικές συμβάσεις θα δεχτούν νέο χτύπημα, λόγω της επίθεσης στην ΕΓΣΣΕ και της παγίωσης του μηχανισμού διαμόρφωσης κατώτατου μισθού. Τούτο θα ισχύει όχι μόνο διότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί την αφετηρία υπογραφής τους, αλλά και γιατί πλέον δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να εξαιρείται απ' αυτές.


Διαρροές και δήλωση Βρούτση

Την Κυριακή δημοσιεύθηκαν διαρροές του υπουργείου 
Εργασίας για «κατώτατο  μισθό  πολλών  ταχυτήτων»
με  ηλικιακά,  γεωγραφικά  και  άλλα  κριτήρια.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα νέα αντεργατικά σχέδια και να εξαπατήσει του εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ισχυρίστηκε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, όταν όλο το πλαίσιο που διαμορφώνεται δημιουργεί μια μόνιμη «πρέσα» για τους μισθούς. Πρόσθεσε ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του».


ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τον  
κατώτατο μισθό σε επίδομα εξαθλίωσης

Σε σχόλιό του, σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον κατώτερο μισθό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τον κατώτατο μισθό σε επίδομα εξαθλίωσης και να επιταχύνει τη σφαγή όλων των μισθών μαζί με τα εργασιακά δικαιώματα. Τα σενάρια που διαρρέει το υπουργείο για καθορισμό του κατώτατου μισθού με βάση ηλικιακά και τοπικά κριτήρια προετοιμάζουν το έδαφος. Οι μισθοί πείνας και οι εργασιακές συνθήκες κάτεργου αποτελούν σταθερή αξίωση των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ. Αυτός ο αντιδραστικός σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τους νέους και τους ανέργους, αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη που πρέπει να γίνει μια γροθιά, παλεύοντας για το αναφαίρετο δικαίωμά της στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα».
 

* "Σε μόνιμη «πρέσα» βάζει τον κατώτατο μισθό η συγκυβέρνηση"  902.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου