Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η ανεργία εξακολουθεί να καλπάζει.

 
 
Σύμφυτη με τον καπιταλισμό η ανεργία*
 
«Κοντά ποδάρια», όπως λέει και ο λαός μας, έχουν τα ψέματα της κυβέρνησης. Η χτεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία του Γενάρη του 2013 ανέδειξε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική όχι μόνο δε σώζει το λαό από το βραχνά της ανεργίας, αλλά ότι, αντίθετα, τον βουλιάζει ακόμη πιο βαθιά σε αυτήν. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.348.742 άτομα, σε ποσοστό 27,2%, έναντι 21,5% το Γενάρη του 2012 και 25,7% το Δεκέμβρη του 2012. 
 
Η ανεργία εξακολουθεί να καλπάζει.
 
 Δε θα πούμε κάτι καινούριο αν υπενθυμίσουμε ότι από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα και τη με γεωμετρική πρόοδο αύξηση της ανεργίας οι κυβερνήσεις διαρκώς επανέφεραν το γνωστό επιχείρημα πως δήθεν η μείωση των μισθών και η επέκταση της ελαστικής απασχόλησης θα μείωναν την ανεργία. 

Προφανώς, πρόκειται για κατάφωρο ψέμα. 

Ταυτόχρονα, όμως, αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, οδηγούν μόνο στην αύξησή της. Οχι γιατί δε θέλουν να την αντιμετωπίσουν. Αλλά διότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Και ακριβώς επειδή είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η ανεργία, οι κυβερνήσεις την εκμεταλλεύονται και μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης δίνουν μεροκάματα - ψίχουλα στους νέους εργαζόμενους και ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις».

Για το λαό  υπάρχει μόνο ένας δρόμος.  Οργάνωση και ένταση  της πάλης για αποδέσμευση απ' την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
 
Ριζοσπάστης, Παρασκευή 12 Απρίλη 2013.


2 σχόλια:

  1. Δεξαμενές ανέργων σημαίνει και χαμηλά μεροκάματα και για όσους "τυχαίνει" να εργάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι φίλε Fhoto, γιατί όσο περισσότερο αυξάνει το παραγωγικό κεφάλαιο τόσο περισσότερο μεγαλώνει μέσα στους εργαζόμενους ο συναγωνισμός, τόσο περισσότερο λιγοστεύει ο μισθός. Από αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι, ο λαός, μπορεί να βγει μόνο αν πάρει την οικονομία στα χέρια του.



    ΑπάντησηΔιαγραφή