Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

"Πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα οριστικά.."*

"Καμία διαδικασία αλλαγής δεν ήταν ποτέ εύκολη"

"...Χρειάζεται κόπο, χρόνο, φαντασία, καινοτομία, υπομονή και συλλογική προσπάθεια όλων μας. Στο τέλος της όμως βρίσκεται μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα που αξίζουμε ως πολίτες, η Ελλάδα της δημιουργικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, των δικαιωμάτων και των ευκαιριών για όλους, μια πατρίδα που στέκεται αυτόνομη στα πόδια της και κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά που ανοίγει ορίζοντες για τη νέα γενιά...( Ήμαρτον Παναγία μου!!)

...Και αυτό κάνουμε με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, τον Οδικό Χάρτη, που συζητάμε σήμερα.

Γιατί ακόμα και αν σήμερα με ένα μαγικό ραβδί το χρέος μας όχι απλώς μειωνόταν, αλλά μηδενιζόταν, αλλά κατά τ’ άλλα δεν άλλαζε τίποτα στη χώρα μας, θα ήταν θέμα ελάχιστων ετών να ξαναβρεθούμε πάλι στο δύσκολο σημείο, με υπέρογκο χρέος, στις πλάτες του Ελληνικού λαού. Ζητούμενο είναι να χτυπήσουμε τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος..."

Είπε ανάμεσα στ' άλλα ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ναι, πράγματι η αλήθεια είναι, ότι αν δεν ανατραπεί η βαθύτερη αιτία, που δεν είναι άλλη από αυτό καθαυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη κρίση και την αθλιότητα, δεν είναι δυνατό να αλλάξει τίποτα προς το πραγματικό συμφέρον του λαού. Αντίθετα ο πρωθυπουργός, στη ρότα διάσωσης των εκμεταλλευτών, με τα όσα είπε, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ετοιμάζονται για τον λαό νέα άμεσα βάρβαρα μέτρα, όπως: Νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο, χτύπημα επικουρικών ταμείων και ΒΑΕ στην Ασφάλιση, περικοπές επιδομάτων ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων, ΑμΕΑ, μέσω σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια, περικοπή ή μερική κατάργηση 980 φορολογικών απαλλαγών (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικού δανείου κλπ.), ένταξη στον ανώτατο συντελεστή 23% του ΦΠΑ δεκάδων ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Που σημαίνουν εγγυημένη μαζική εξαθλίωση. Το έχουν δηλώσει με κάθε τρόπο, όπως και σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ότι ετοιμάζουν ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ για επενδύσεις αδιάθετων υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Οι ιδιωτικοποιήσεις (θα αγοράσει φτηνά το κεφάλαιο) με τις αναδιαρθρώσεις (μισθοί Κίνας) συνθέτουν το προσφορότερο πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ιδιωτικοποιούν ότι απέμεινε σε κρατική ιδιοκτησία (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια γη, ακτές κλπ.). Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, που σημαίνει απαξίωση, δηλαδή καταστροφή μέρους του κεφαλαίου. Γιατί, αυτή είναι η "οπτική" των καπιταλιστών. Η καταστροφή εργατικής δύναμης (αναδιαρθρώσεις, ανεργία), και κεφαλαίου είναι άλλωστε, αντικειμενική προϋπόθεση για έξοδο του καπιταλισμού από την κρίση, όπως νομοτέλεια είναι η κρίση. Καμιά νομοτέλεια όμως δεν λέει ότι τις κρίσεις αντικειμενικά τις πληρώνει ο λαός. Το αντίθετο. Ο λαός είναι εκείνος που μπορεί να καταργήσει νομοτελειακά τις κρίσεις, να βάλει τέλος σ΄ αυτές τις επικίνδυνες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Γιαυτό σ' αυτή την δύσκολη συγκυρία, σε πρώτη προτεραιότητα, πρέπει να αρνηθεί οργανωμένα και αποφασιστικά, να υποστεί νέες θυσίες, και να αλλάξει συγχρόνως, τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, παίρνοντας στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τώρα είναι η ώρα.


*Όλη η ομιλία Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ΕΔΩ


2 σχόλια:

  1. Μάλλον βλέπω για μετά το Πάσχα θα πάμε για εκλογές που θα γίνει ένας χαμός ...

    Αν και θα ήθελα στις 18 να γίνει αυτός ο χαμός στην Αθήνα - και πιο χαμός την 1η Μάη !

    Έχουμε πολύ δουλειά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Φάρε, πάμε για μεγάλη συγκέντρωση.
    Δεν θα φτωχύνει ο λαός. Τους είδες. Είναι άδεια μύδια. Δεν έχουν να πουν τίποτα. Τους τέλειωσαν και τα ψέματα. Ναι, όπως λες, χρειάζεται πολύ δουλειά από μας, αλλά… η ώρα του λαού δεν είναι μακρυά.
    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή