Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

«Ο κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει γιατί δεν πήγε να καταψηφίσει»*


Από το ΕΘΝΟΣ Οn - line - 8 Νοεμβρίου 2010

"Το στοίχημα του Παπανδρέου απέδωσε"

Το «όχι» στις πρόωρες εκλογές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δίνει τους τίτλους στα διεθνή ΜΜΕ που άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, ερμηνεύουν τα αποτελέσματα ως «εντολή» προς την κυβέρνηση να συνεχίσει το «πρόγραμμα λιτότητας».
...Θεωρούν ότι το δίλημμα Παπανδρέου απέφερε καρπούς αλλά αναφέρονται με έμφαση στις «ορδές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που επέλεξαν την αποχή»

Προσέξτε το «εντολή» και το «δυσαρεστημένων» Δηλ. ο λαός έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό να τον «δυσαρεστήσει» περισσότερο.

«Έχουμε μπροστά μας έναν δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών, με κριτήριο πλέον την ικανότητα των υποψηφίων να ανταποκριθούν στις σύνθετες και αυξημένες ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν, μέσα από αυτή τη μεγάλη αλλαγή του "Καλλικράτη". Περιθώρια υπαναχωρήσεων δεν υπάρχουν. Εμείς προχωράμε, δεν σταματάμε». είπε στο μήνυμά του ο ΓΑΠ, το βράδυ της 7 - 11 - 2010.

Την πρώτη Κυριακή ο ΓΑΠ και τα τσιράκια του ΔΝΤ θεώρησαν ότι οι εκλογές είχαν πολιτικό χαρακτήρα. Την δεύτερη Κυριακή, σύμφωνα πάλι με την θεώρηση του ΓΑΠασόκηπου οι εκλογές έχουν τοπικό χαρακτήρα. Διαλέγετε και παίρνετε. Αυτοί είναι σήμερα οι πολιτικοί της άρχουσας τάξης. Μια πινακοθήκη ηλιθίων ή "ξύπνιων" που κυβερνά αυτή χώρα.


Γιώργος Πεταλωτής

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, καθώς το ΠΑΣΟΚ προηγείται.... Κάλεσε τους πολίτες «να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για το δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα υπηρετήσουν την Αυτοδιοίκηση του «Καλλικράτη» και θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εποχή». Επανέλαβε ότι ο «ελληνικός λαός απέδειξε ότι έχει και την ωριμότητα και την υπευθυνότητα και είπε "ναι" στη σταθερότητα και την προοπτική που εξασφαλίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση της τάξης των πλουτοκρατών, στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, διανθισμένα με συγκρατημένη αυτοδιοικητική ψυχραιμία και πολύ κολακεία όχι στην πριν αλλά στην μετά τις εκλογές ωριμότητα και υπευθυνότητα του λαού.

* Άννα Διαμαντοπούλου

«Ο κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει γιατί δεν πήγε να καταψηφίσει», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. . «Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να δώσει στην κυβέρνηση σιγουριά. Να βάλουμε σε άλλη βάση αυτή την ιστορία του μνημονίου - αντιμνημονίου», και πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας. «Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση έχει μια ισχυρή πλειοψηφία και το μήνυμα του κόσμου είναι για πιο γρήγορα βήματα, δεν υπάρχει κίνδυνος προϋπολογισμού που δεν θα ψηφιστεί στη Βουλή» .

Αυτή η δήλωση της υπουργού παιδείας, κατά την προσωπική μου άποψη, σε τελευταία ανάλυση, αποδίδει την ουσία του εκλογικού αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής των δημοτικών εκλογών. Την πραγματικότητα είσαι υποχρεωμένος και προ πάντων οι οργανωμένες λαϊκές δυνάμεις να την προσεγγίζεις αντικειμενικά είτε σου αρέσει είτε όχι. Κερδισμένη από τις δημοτικές εκλογές της πρώτης Κυριακής, όπως δείχνουν τα ποσοστά των κομμάτων και η αποχή, είναι η αστική τάξη, η τάξη των καπιταλιστών, γιατί και η αποχή δικό της κατόρθωμα, πλευρά της δικής της στρατηγικής είναι.

Αλέκα Παπαρήγα

«..Ξέρετε ότι από την αρχή, πολύ έγκαιρα, δώσαμε γενικό πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη των τοπικών εκλογών...»

Λες εντάξει οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου λένε ότι τους συμφέρει στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, αλλά και το ΚΚΕ; Δηλ. ο χαρακτήρας μιας εκλογικής αναμέτρησης σε μια ταξική κοινωνία μπορεί να μην είναι πολιτικός; Ο πολιτικός χαρακτήρας ή μη, μιας εκλογικής αναμέτρησης στην ταξική κοινωνία, τελικά, εξαρτάται από την θεώρηση των κομμάτων ή είναι αντικειμενικά πολιτικός;

«ευχαριστούμε όλους εκείνους και εκείνες που για πρώτη φορά και άλλοι για δεύτερη ψήφισαν τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ. Θεωρούμε ότι συνέβαλαν αποφασιστικά σ' αυτό το θετικό πολιτικό μήνυμα που περικλείει η εκλογική μάχη...»

Αυτό δεν μοιάζει με επαγγελματία που ευχαριστεί τους καινούργιους του πελάτες; Μπορείς να πιστέψεις ότι τέτοια λόγια λέγονται από την επικεφαλής επαναστατικού κόμματος;

«Απευθυνόμαστε σε εκείνους που έκαναν αποχή θέλοντας να δώσουν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους λέμε ότι είναι ευκαιρία να ξανασκεφτούν. Έχουν την ευκαιρία από εδώ και μπρος αυτό το μήνυμα καταδίκης που θέλουν να στείλουν, να το στείλουν με ένα θετικό ενεργητικό τρόπο μέσα στο κίνημα αλλά και στην κάλπη, όποτε αυτή έρθει, όπως να το δείξουν αυτό και στον δεύτερο γύρο...»

Τι καταλαβαίνει κανείς από τα παρά πάνω. Ότι όλοι οι απέχοντες των εκλογών, έδωσαν ένα "σαφές μήνυμα καταδίκης" της πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Αλλά με λάθος τρόπο. Τουλάχιστον να πεις απείχαν διαμαρτυρόμενοι, πάει κι έρχεται. Αλλά να λες "σαφές μήνυμα καταδίκης" . Απίστευτο!! Η αποχή, σ' αυτή τη συγκυρία, είναι απόδειξη πολιτικής καθυστέρησης. Όμως αυτό δεν λέγεται. Γιατί δεν λέγεται; Ίδωμεν. Όποιο κι αν είναι πλέον το αποτέλεσμα στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών γεγονός είναι ότι, με την "βοήθεια" και της αποχής, στους Δήμους και στις Περιφέρειες, θα εγκατασταθούν ενεργούμενα του ΔΝΤ. Παρ' όλα αυτά....

..Η μάχη των εκλογών δεν έχει λήξει. Αυτή την δεύτερη Κυριακή μπορούμε να δώσουμε πραγματικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του ΔΝΤ και των ντόπιων υπηρετών τους. Οι οποίοι μη μπορώντας να συγκρατήσουν τη φούρια τους, δεν περίμεναν καν να τελειώσει ο δεύτερος γύρος. Από την επομένη των εκλογών κιόλας άρχισαν να ζυμώνουν την απόφασή τους για την επιβολή νέων σε βάρος του λαού, ακόμα πιο δυσβάσταχτων και αντιδραστικών μέτρων. Λοιπόν, ΛΕΥΚΟ ή ΑΚΥΡΟ, πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων, του λαού, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ας συγκρατήσουμε την παραινετική πρόταση του αγαπητού φίλου Pavlosk, από το blog «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ».

«.. Δεν απέχουμε! Σκεφτείτε μια συντεταγμένη ψηφοφορία άκυρου από την Αριστερά τι πατατράκ θα τους προκαλέσει: ήδη τα άκυρα είναι 10%, εάν συντεταγμένα ψηφίσουμε άκυρο και βάλουμε τα ποσοστά μας(15-25%) να προστεθούν θα φάνε μια μούντζα κοντά στο 30% ενεργητικής καταδίκης των ψηφοδελτίων τους! Και φυσικά θα καταλάβουν πολύ καλά ποιοι το έκαναν και αφού το παίζουν χαζοί θα ξεφτιλιστούν ακόμα παραπάνω…Καλό είναι αυτή η γραμμή να βγει μαζικά προς τα έξω και να μην επαναπαυθούμε, μην το υποτιμήσουμε. Το “μαύρισμα” είναι συνέχεια του αποτελέσματος του Α’ γύρου.
Το άκυρο την Κυριακή είναι πολιτική ψήφος!»
Και για να μη ξεχνιόμαστε από Δευτέρα στους δρόμους, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

11 σχόλια:

  1. Βρε αυγό και γιαούρτι σε όλους. Να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε Κάνθαρε,
    Μαύρο... γιαούρτι ναι. Το ζητούμενο πάντως είναι να βγει ο λαός, να βγούμε εμείς από τα σπίτια μας στους δρόμους, όσο είναι καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Crousma,

    μπορεί να παραμυθιάζονται όσο θέλουν μεταξύ τους οι κυβερνώντες. Να τους γλείφουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα σκυλιά τους. Αλλά την Β' Κυριακή αν επαναληφθεί έστω και λίγο αυτό που έγινε στην Α', θα έχουν εκλεγεί από μια αισχρή μειοψηφία του ελληνικού λαού. Δηλαδή τι νομιμοποίηση για την πολιτική του μπορεί να διεκδικεί ο ΓΑΠ όταν:
    α) το 50% του εκλογικού σώματος απέχει
    β) το 30%(λέμε τώρα) που συμμετέχει τους ακυρώνει
    γ) εκλέγεται με ένα (έστω) 60% επί των εγκύρων στο Β' γύρο ενώ στον Α' έχει πάρει 24%

    Με μια γρήγορη αριθμητική αυτό σημαίνει ότι στον Β' Γύρο ψήφισαν ΠΑΣΟΚ κάπου στο...21% των εγγεγραμμένων. Φοβερή ισχυροποίηση! Νωπή η εντολή του λαού! Να δω τι άλλα καραγκιζιλίκια θα ακούσουμε...

    Τώρα, για την κριτική που κάνεις στην Αλέκα, νομίζω ότι είσαι λίγο άδικος. Προσπαθεί να προσεγγίσει αυτή την καθυστέρηση και άσφαιρη αντίδραση της αποχής και να την ωθήσει σε κάτι πιο ενεργητικό. Η πολιτική προς τον κόσμο δεν μπορεί να γίνεται με τους όρους που συζητάμε εμείς μεταξύ μας. Θέλει και λίγο τακτ. Λίγο από αυτό πιάνει.

    Εγώ αν θα έκανα κάποια κριτική είναι σε άλλα θέματα, όπως το πως βάζει στα αιτήματα του κινήματος τη λαϊκή εξουσία και πως μπορεί αυτό να γίνει σαφής και ρεαλιστική πρόταση μεσούσης της κρίσης που κλυδωνίζει τις καπιταλιστικές χώρες. Επίσης, ένα άλλο θέμα θα ήταν με πιο "όχημα" μπορεί να ξεκινήσει η αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος: με ένα ακόμα "μετωπο" του ΚΚΕ γύρω από τον εαυτό του ή με "άνοιγμα" προς άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε μια συμφωνία θέσεων και αρχών;

    Οι υπόλοιποι βλέπω έχουν αρχίσει να κάνουν βήματα. Π.χ. η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα στηρίξει κριτικά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (εκεί που υπάρχουν σοβαρά δείγματα γραφής στοιχειώδους αριστερής πολιτικής γραμμής). Και αναμένουμε και πρωτοβουλίες από διαφόρους και στο κίνημα.

    Καταλήγοντας να πω ότι αφού τα πήγαν όλοι οι αριστεροί "καλά" στις εκλογές, περιμένω με αγωνία και τις προτάσεις τους για οργάνωση του αγώνα πανκοινωνικά. Περιμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ :
    http://tasosnastos.blogspot.com/2010/11/blog.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://epirusgate.blogspot.com/ (EPIRUS GATE)
    ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΟ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ BLOG , ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΕ ΔΟΛ, ΣΥΝΕΡΓΑΤHΣ ΤΟΥ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΚΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ , ΑΡΓΥΡΩΝΥΤΟΙ , ΚΑΚΩΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΙΛΗ BLOGS , ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ :
    http://tasosnastos.blogspot.com/2010/11/epirus-gate.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε pavlosk γεια σου.
    Είμαι βέβαιος. Καταλαβαίνεις πολύ καλά ότι οι κυβερνώντες δεν παραμυθιάζονται μεταξύ τους. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ξέρουν ότι οι λαοί της Ευρώπης παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα μας, επειδή καταλαβαίνουν (οι λαοί της ΕΕ) ότι όπου νάναι έρχεται η σειρά τους. Δεν είναι θέμα λοιπόν για τα ελεγχόμενα ξένα και εγχώρια ΜΜΕ το γλύψιμο των «συναδέλφων εν επιστρατεύσει» καπιταλιστών, όσο ο αποπροσανατολισμός και η απογοήτευση που επιχειρούν να σπείρουν στους λαούς της Ευρώπης με τον προπαγανδιστικό χειρισμό του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ελληνικός λαός έχει άμεση ανάγκη, για να γίνει δυνατή η απόκρουση της επίθεσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων της Ευρώπης και όχι μόνο, την ενεργητική συμπαράσταση των λαών της ΕΕ.
    Συμφωνώ με την εκτίμησή σου ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών μπορεί να δώσει ένα πιο δυνατό χτύπημα στους εκπροσώπους και τα ενεργούμενα του ΔΝΤ, από αυτό του α΄ γύρου, αρκεί σαν τέτοιο να το καταλάβει ο λαός.
    Για τα θέματα που θίγεις, δηλαδή, την «λαική εξουσία» και το ζήτημα της συνεργασίας, της συστράτευσης, θάλεγα, των λαικών δυνάμεων ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, ζητήματα καίρια για το θετικό, προς τα λαικά συμφέροντα, ξεπέρασμα της κρίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να τα προσεγγίσουμε και να συζητήσουμε με τον τρόπο που απαιτείτε για τέτοια μεγάλα ζητήματα.
    Άφησα τελευταίο αυτό που λες «είσαι λίγο άδικος». Πρόσεξε.

    «Επωνύμως» Η αποχή είναι συναίνεση
    «. .Η αποχή μπορεί ακόμα να θεωρηθεί ως έκφραση διαμαρτυρίας… ..Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί και καταδίκη της πολιτικής που εφαρμόζεται. Αντιθέτως, στέλνει το μήνυμα της ανοχής..» Ριζοσπάστης, σελ. 4, Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010 Χρήστος Μανταλόβας
    «Απευθυνόμαστε σε εκείνους που έκαναν αποχή θέλοντας να δώσουν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους λέμε ότι είναι ευκαιρία να ξανασκεφτούν... Aλέκα Παπαρήγα στις 7 - 11 – 2010
    Συνεχίζεται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «..Ότι και αν ισχύει είναι απέχθεια στην κυρίαρχη αστική πολιτική και αποχή από τη στήριξή της.. Μόνο που ως διαμαρτυρία δε φέρνει αποτέλεσμα… Η αποχή στις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές σε τίποτα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική της, σαρώνοντας μέσα στους μήνες που πέρασαν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων»
    Ριζοσπάστης, σελ. 32, «Για μια νέα αρχή αντίστασης – αντεπίθεσης» 8 – 11 - 2010. Διαλέγεις και παίρνεις.
    Η καθαρή αλήθεια είναι αυτή… « Η αποχή στις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές σε τίποτα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική της, σαρώνοντας μέσα στους μήνες που πέρασαν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων». Η αποχή λοιπόν από τη Δευτέρα, σε τίποτα δεν θα εμποδίσει την εγκατάσταση των υπηρετών του κεφαλαίου στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ποιος είναι λοιπόν ο κερδισμένος; Τι νόημα έχουν τα χαϊδέματα στους απέχοντες; Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όταν πρόκειται για ζητήματα ζωής ή θανάτου. Διαφώτιση και αυστηρή κριτική. Όλα τα άλλα είναι μικροαστικά καμώματα και παρεκκλίσεις από την επαναστατική θεωρία.
    «Οι πραγματικότητες της ταξικής πάλης "αντιπροσωπεύονται" από "ιδέες", που "αντιπροσωπεύονται" από λέξεις...μέσα όμως στην πολιτική, ιδεολογική, και φιλοσοφική πάλη, οι λέξεις μπορεί να αποτελέσουν επίσης όπλα εκρηκτικά ή να εξελιχθούν σε ηρεμιστικά, ή δηλητήριο για το λαό… Ορισμένες λέξεις δίνουν λαβή για δ ι φ ο ρ ο ύ μ ε ν α, δημιουργούν αμφιβολίες: αποτελούν το σκοπό μιας μάχης, καθοριστικής και αμφίρροπης… Ο Λένιν είπε: Χρειάζεται να είναι κάποιος μύωπας για να θεωρεί άκαιρες και άσκοπες τις συζητήσεις πάνω στα νοήματα και την αυστηρή οροθέτηση των αποχρώσεων. Από την επικράτηση αυτής ή εκείνης της "απόχρωσης" μπορεί να εξαρτηθεί το μέλλον της ρώσικης σοσιαλδημοκρατίας για πολλά, για πάρα πολλά χρόνια.. Ο φιλοσοφικός αγώνας για τις λέξεις, αποτελεί τμήμα του πολιτικού αγώνα.. …Η πάλη των τάξεων και η μαρξιστική – λενινιστική φιλοσοφία είναι ενωμένες, όπως τα δόντια με τα χείλη». ΘΕΣΕΙΣ, Λουί Αλτουσέρ, Εκδ. ‘‘Θεμέλιο’’ σελ. 47 – 49. Σε ευχαριστώ για το πρώτο σχόλιο σου, στο blog μου όπως και εκείνους τους άλλους για το δεύτερο σχόλιο τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλοι στο δρόμο να διώξουμε τους επικυρίαρχους της Ελλάδας. Κύριοι του Δ.Ν.Τ είστε ανεπιθύμητοι μαζί και αυτοί που σας έφεραν,ΟΥΣΤ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ηξερα οτι η Διαμαντοπούλου ειπε τετοια πραγματα: Ο κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει γιατί δεν πήγε να καταψηφίσει», αλλα βεβαια δεν περιμενα και τιποτα αλλο απο την παραταξη της και την ιδια που εκφραζουν τα συμφεροντα της αστικής τάξης, ειτε με την προτεινομενη αποχή, ειτε με αποπροσανατολισμο των ψηφοφορων, το ιδιο ειναι τελικα...Ελπιζω αποψε η συμμετοχη στη συγκεντρωση του Συνταγματος να ειναι μεγαλη ωστε να δουμε τελικα και στη πραξη το πολυποθητο μηνυμα του λαου κατα του μνημονιου και του ΔΝΤ!

    Χαιρετισμους απο Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή φίλη Elva σε χαιρετώ.
    Ετοιμαζόμαστε για την συγκέντρωση και είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρωθεί η ελπίδα σου.
    Έχω έτοιμο σχόλιο για το θέμα που θίγεις στην τελευταία σου ανάρτηση. Θα σε επισκευθώ άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή